24 Şubat 2015 11:55

'Polis varken güvenliğimiz yok'

Günün 24 saati polislerin zırhlı araçlarla nöbet tuttuğu Diyarbakır'ın Fiskaya Mahallesi'ndeki MOBESE kameralarına 'güvenlik' gerekçesiyle yenileri eklendi. Durumdan rahatsızlık duyan mahalle sakinleri, mahallelerinde polis varken zaten güvenliklerinin olmadığını söyledi.

Paylaş

Diyarbakır'da, çoğunluğunu 1990'lı yıllarda köyleri boşaltılarak göçe zorlanan yurttaşların gelip yerleştiği Yenişehir ilçesine bağlı Fiskaya Mahallesi'nde, polisin baskıları sürüyor.

Sık sık toplumsal olaylarla gündeme gelen Fiskaya'da, polisler zırhlı araçlarla günün neredeyse 24 saati mahallenin çeşitli yerlerinde nöbet tutuyor.

Yine polisin var olan fiziksel varlığının yanı sıra mahalle önceki yıllarda dikilen MOBESE kameraları ile de takipte. Mahalle sakinlerinin kendilerini göz hapsine alan bu MOBESE'lere dair duyduğu huzursuzluk, şimdilerde mevcut kameralara yenilerinin eklenmesiyle daha da artmış durumda.

Daha önce sadece mahalle girişine dikilen kameralar, bu kez mahalle içlerine kadar yerleştirilmeye başlandı.

Polislerin özellikle Kobanê eylemleri sonrası mahalleyi aralıksız ablukada tuttuğunu ifade eden mahalle sakinleri, evlerinin içine ve neredeyse yatak odalarına kadar sızan VE yenileri dikilerek çoğaltılan MOBESE'lerin bir an önce kaldırılmasını istiyor. 

25 yıldır bu mahallede yaşayan Ferit İblis, devlet baskılarının gözle görülür ve hissedilir şekilde arttığı Kobanê eylemleri sonrası mahalledeki MOBESE sayısının 5'e çıkarıldığını söyledi. Dikilen bu kameraların "güvenlik" gerekçesiyle dikilmesine de öfke duyan İblis, her olay çıktığında polislerin evlerin içine dahi gaz bombası attığı bir durumda, bu gerekçenin öne sürülmesine karşı şunları söyledi: "Artık çocuklarımız bile evde duramıyor. Polisler buraya gelmese olaylar çıkmaz. Burada duruyorlar, gençleri, mahallelileri tahrik ediyorlar. MOBESE'lerin 'güvenliğimiz' için kurulduğunu söylüyorlar. Ne güvenliği? Güvenliğimiz zaten yok." 

TRAFO YOK, MOBESE VAR 

Mahalle sakinlerinden Fikret Kurtuluş, sık sık elektrik kesintisi yaşamalarına rağmen eski trafoların yenilenmesi yerine bu MOBESE'lerin dikilmesinden şikayetçi. "Devlet mahallemize yeni trafo getireceğine, MOBESE kuruyor" diyen Kurtuluş da bir an önce bu kameraların kaldırılmasını istiyor.

'MOBESE VE POLİS İSTEMİYORUZ'

Evinin hemen karşısına MOBESE dikilen mahalle sakinlerinden Ferhat Karagöz ise polislerin fiziki baskılarına maruz kaldıkları yetmezmiş gibi dikilen kameralarla özel hayatlarına sızıldığını ifade etti. MOBESE'lerin kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Karagöz, "Akşama kadar bizi burada taciz ediyorlar. Bu MOBESE'leri yarın bir gün evimizin içine kadar sokacaklar. Mahallede MOBESE de polis de istemiyoruz" dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

MLKP'li Emre Aslan, Kobanê'de yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

'Navê Te Çiye' belgeseli Ankara'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...