23 Şubat 2015 23:58

Dersim’de yaban hayat, avcılığa kurban

Orman İşleri Müdürlüğü’nün yetersiz kalması avcıların daha fazla rahat hareket etmesine fırsat veriyor. Özellikle dışarıdan gelen avcıların tehditlerine maruz kalan park korumaları 2 yıl önce avcılar tarafından silahlı saldırıya maruz kalmıştı.

Paylaş

Yasin KOBULAN

Dersim’de hızla artan avcılık nedeniyle nesli tükenmekte olan yaban hayvanları tehdit altında. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl resmi avcılık için açılan ihaleyle 300 bin TL karşılığında 10 dağ keçisi avlanabiliyor. Munzur Doğal Yaşamı Koruma Derneği üyesi Haydar Çetinkaya, devlet tarafından uygulanan av kotasının avcılığı teşvik ettiğini ifade etti. 
Kış mevsiminin başlamasıyla özellikle Türkiye’de avlanması yasak olan dağ keçisi, anadolu parsı, dağ geyiği ve ayılar için de adeta katliam sezonu başlatıldı. Havaların soğuması ile birlikte hayvanlar, hem çiftleşme hem de üreme açısından su kenarlarını tercih ediyor. Munzur ve Pülümür vadilerine inen hayvanlar da, burada avcılar tarafından hedef alınıyor. 
Dersim-Ovacık yolu üzerinde bulunan köprü altları ile vadilerde hemen her gün katledilen dağ keçilerinin postuyla karşılaşılıyor. Dağ keçileri dışında keklik, domuz ve yavru ayılarda avcılar tarafından hedef alınıyor. Özellikle Munzur Vadisi’nde katledilen ve yol kenarlarına atılan domuz cesetleri dikkat çekiyor.

ÖNLEMLER YETERSİZ
Dersimliler tarafından başlatılan kampanyalara ve tepkilere rağmen, kent coğrafyasında kaçak avcılık hızla artıyor. Dersim-Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi’nde avcılığın yasak olduğu bilinmesine rağmen, avcılar hiçbir şeyden çekinmeden hayvanları avlamaya devam ediyor. Üstelik, Kaşılar Jandarma Karakolu’nun hemen dibinde.

Orman İşleri Müdürlüğü’nün yetersiz kalması avcıların daha fazla rahat hareket etmesine fırsat veriyor. Özellikle dışarıdan gelen avcıların tehditlerine maruz kalan park korumaları 2 yıl önce avcılar tarafından silahlı saldırıya maruz kalmıştı.

300 BİN TL KARŞILIĞINDA 10 DAĞ KEÇİSİ
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün her yıl resmi avcılık için açtığı ihale bu yıl yapılmadı. Her yıl bu ihaleyi alan şirket, 300 bin TL karşılığında 10 dağ keçisini avlayabiliyordu. Bu ihalenin bu yıl yapılmamasında HPG Saha Komutanlığı tarafından, “Her türlü avcılık faaliyetinin yasaklandığı” yönünde yapılan açıklamaların etkili olduğunu belirtiliyor.

‘AVCILIK TEŞVİK EDİLİYOR’
Munzur Doğal Yaşamı Koruma Derneği üyesi Haydar Çetinkaya, son yıllarda Dersim’de avcılık faaliyetleri arttığını belirterek, devlet tarafından uygulanan av kotasının avcılığı teşvik etmek amaçlı olduğunu ve avcılara çok fazla göz yumulduğunu ifade etti. (Dersim/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ege'de haberi olduğu halde polis önlem almadı

SONRAKİ HABER

Bin operasyondan birisi ağabeyimdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...