24 Şubat 2015 00:52

Ege'de haberi olduğu halde polis önlem almadı

Prof. Dr. Nilgün Toker: Ege Üniversitesindeki olaylarla ilgili okulun özel güvenlik müdürünün, polisi aradığını ancak polisin gelmediğini söyledi.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Ege Üniversitesi Kampüsü içerisinde geçtiğimiz cuma günü ülkücülerin, Kürt öğrencilerin açtığı standa ve orada bulunanlara saldırması sonucu Ege Üniversitesi Tarih Bölümü 3. sınıf öğrencisi ve Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi Temsilcisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun ölümü özellikle HDP’ye yönelik saldırılar için kullanılıyor.
Ancak Ege’de yaşanan ve bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan olayla ilgili pek çok soru işareti var.
Her şeyden önce olayın cuma günü ve 16.50 gibi okulda az sayıda öğrencinin bulunduğu bir saatte yaşanması, o kadar büyük bir grubun ellerinde satır ve sopalarla okula nasıl girdiği (Görgü tanıkları grubun çoğunluğunun yaşça büyük olduğunu ve dışarıdan geldiğini ifade ediyor) ve olayın yaşandığı yerin Ege Üniversitesi Hastanesi acil servisine çok yakın olmasına rağmen nasıl olup da Çakıroğlu’nun kan kaybından öldüğü, Çakıroğlu’nun 3 gün önce okulda bir kavgaya karıştığı ve dövüldüğü buna rağmen polisin olası bir duruma karşı neden önlem almadığı soruları akıllara geliyor.

‘POLİS ÇAĞRILDI AMA GELMEDİ’
Yaşanan olayla ilgili gazetemize konuşan Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Toker, olayda polisin ihmalinin olduğunu düşünüyor. Toker, “Ölen çocuk birkaç gün önce dövülmüş, bu çocuk okulun teşkilat başkanı. Bunun intikamını alacakları, saldıracakları belli. Onun için polise düşen görev burada önlem almaktı” diyor. Okulun özel güvenlik müdürünün kendisine, “Dünden beri polisi çağırıyorum, gelmedi” dediğini aktaran Toker, “Bu çatışmanın olmasına izin verilmesi gibi bir tavır olduğu kanaatindeyim. Yazıktır, bile isteye böyle bir çatışmanın olmasına izin vermek ve oradan bir kurban seçmek yazıktır. Çok üzücü. Bence ne Rektörlüğün ne de özel güvenliğin bir sorumluluğu var. ÖGB’nin müdürü nerede ise ağlamaklıydı. Onların sayısı çok az, elinde satır ve sopa olan böyle bir grubu engellemeleri zor” diyor.

‘ENGELLENEBİLİRDİ’
Çakıroğlu’nun geçen yıl da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde palalı bir saldırı olayına katıldığını belirten Toker, “Bazen kamunun görevi insanları kendinden de korumaktır. Bu çocuk ya da bu arkadaşların, bu çatışmaya katılan herkes için söylüyorum, bu olaylardan korunmasıdır bence kamunun görevi ve kamudan kastettiğim de burada polistir. Polisin haberi var. Rektörlük ve özel güvenlik bildiriyor gelmiyorlar. Engellenebilecek bir şeyin engellenmediği kanaatindeyim ve gerçekten çok üzgünüm” diyor.

‘BU OLAYI KULLANACAKLAR’
Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı da en ufak bir yürüyüşte çevik kuvvetin okula girip ablukaya aldığını belirterek, “Olayın olduğu gün ise böyle bir şey yok. Hatta sivil polisler bile ortada yok. Ölüme varan şiddet olaylarının farklı siyasi görüşler adına yapılıyor olması onaylanacak bir şey değil. Fakat arka planda bazı soru işaretleri var. Sonuç itibariyle Rektörlüğün sorumluluğunda olan bir şey bu. Önlemlerin yeteri kadar alınmadığını düşünüyoruz. Rektörlük de emniyet de solcu öğrencilere yönelik cadı avını başlatacak bir olay olarak kullanacak bunu. Dolayısıyla sağduyuya çağırmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok” diyor.

SORUŞTURMADA GİZLİLİK KARARI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, başlatılan soruşturmaya ilişkin gizlilik kararı verdi. ÖHD ve ÇHD üyesi avukatlar, savcılığın gizlilik kararına itiraz etti. 

Ege Üniversitesi'nde 1 kişi tutuklandı

 


OKUL MÜDÜRÜ, ÇAKIROPLU'NUN FOTOĞRAFINI DAĞITTI
Çiğli Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Vekili Necati Özcan, geçtiğimiz günlerde Ege Üniversitesi’ndeki olaylarda ölen Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun resimlerini okul öğrenci temsilcisi ile birlikte çoğaltarak öğrencilere dağıttı. Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, Özcan’ı telefonla arayarak yapılanın doğru olmadığını belirtti. Necati Özcan ise, öğrencilerin demokratik tepkilerini gösterdiklerini ileri sürdü.

ÖNCEKİ HABER

Boydak işçisi hakkını arayacak!

SONRAKİ HABER

Dersim’de yaban hayat, avcılığa kurban

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...