24 Şubat 2015 00:31

Savaş, Halep’te sevenleri ayırıyor

Ülkedeki savaşa rağmen Suriye’nin başkenti Şam’daki bu mağazada da olduğu gibi sevgililer günü es geçilmemiş.

Paylaş

Mohammed al-KHATIEB 
Al Monitor

23 yaşındaki Louay, Sevgililer Günü’nde yalnız değildi ama kız arkadaşıyla da değildi. Louay ve bazı aşık dostları mum ışığının altında samimi bir gece için toplanıyorlar. Mumları “R” harfi şekilini alacak şekilde diziyor ve arkadaşlarına kız arkadaşını yani “Rama’yı” gördüğü son anı anlatıyor. “Birlikte geçirdiğimiz kısa zamana karşın güzel bir gündü. Hâlâ gözlerinin nasıl umutla dolduğunu hatırlayabiliyorum.Bustan al-Qasr yolculuğunda bir keskin nişancı tarafından vurulabilmenin verdiği korkuyu kabul etmişti. Buna rağmen beni görmek için sevgisiyle bu korkusunu aşıyordu. Özledim onu. Deliliğini ve onun nazik sesini özledim” diyor.
Louay ile Rama’nın son buluşmasından bu yana 13 aydan fazla geçmişti. Şubat 2014’te, rejim güçleri Halep’in iki tarafı arasındaki tek geçiş noktası olan yeri de kapattı; doğu tarafı muhalif güçlerin ve batı tarafı ise rejim güçlerinin kontrolünde. Bunun sonucunda ise şehir bölünmüş, ailelerde ayrı düşürülmüş durumda.
Şehrin bir tarafından diğerine geçmek ön hatlarda tehlikeli bir yolculuk yapmayı gerektiriyor. Yolculuk en iyi koşullarda dokuz saat sürüyor, yol üzerinde “Khanasser Yolu” diye bir geçit var ki bu güzergah İŞİD’in kontrolünde.

BİRLEŞMEYEN BİR KAÇ KİLOMETRE
Louay muhalif güçlerin bölgesinde yaşıyor, Rama ise rejimin elinde tuttuğu bölgede. Aralarında birkaç kilometre olmasına rağmen onlar için buluşmak neredeyse imkansız. İlginç olan Rama ve Louay’ın, 3 sene önce, ocak 2012’de Halep Üniversitesinde, rejimin zorla sınır dışı etmelerine karşı çıkmak için düzenlenen bir protesto eyleminde tanışmaları. Çiftleri bir araya getiren aynı eylem şimdi ise Louay’ı sevdiğini görmesini engelliyor.(Louay, Suriye Güvenlik güçleri tarafından arananlar arasında)
Louay artık rejimin kontrolündeki bölgeye giremez, Rama ise onu görmek için ailesini kandırmaya çalışsa da başaramadı. Rejimin geçiş noktasını kapatmasıyla Rama’nın sınırı geçip sevgilisini ziyaret edip aynı gün içerisinde tekrar evine dönmesi imkansız. Mumlara dalıp giden Louay’ın tek isteği sevdiğini tekrar görüp onunla birlikte yaşamak ama o da bunu yakın zamanda olamayacağını biliyor.

SAVAŞ BİTMEDEN MÜMKÜN DEĞİL
Louay, Halep Üniversitesi Bilim Fakültesini bırakmak zorunda kaldı çünkü kendisi güvenlik cihazları ile takip edilmeye başlamıştı. Şu anda gönüllü öğretmenlik yapıyor ve zar zor kendisine yetebiliyor. Rama ise onunkine benzer bir bölümden mezun olmak üzere.
Louay, “Onu gerçekten seviyorum, kendimi ondan başka birisi ile düşünemiyorum. Ama işin aslı geleceğim belirsiz, ne olduğumu belirlemeli ve çalışmalarımın peşinden de gitmeliyim. Savaş bitmeden bunun olacağına şüpheliyim. Onun da bu kadar uzun zaman beklemeye istekli olduğunu sanmıyorum” diyor.

EVLİLİK BASKISI
Geçen birkaç ay içerisinde Rama pek çok evlilik  teklifi aldı ama o bütün teklifleri  geri çevirdi, ailesine ise derslerine devam edeceğini söyledi. Rama, Louay’a whatsapp üzerinden ailesinin her potansiyel eş adayında ona baskı yaptığını söylediğinde Louay, “Sadece benim olacaksın” cevabını verdi.
Louay’ın yurt dışına yerleşme gibi bir arzusu yok. Halep’te sevgilinin yakınlığı, ayrı olmalarına rağmen ona umut ve güç veriyoro. Yine de geçen birkaç gün içinde her nasılsa Louay, Batı ülkelerinde kalacak yer aramaya ve iltica etmek için para toplamaya başladı. Böyle illegal bir seyahat belki de Rama ile birlikte olabilmeyi vadeden tek yol olarak görüyor. Louay bunun kolay olmayacağının ve bunu denerken dağılabileceğinin farkında.
Louay’ın bütün arkadaşlarının anlatacak kendi aşk hikayeleri var, hepsi de benzer bir acıyla damgalanmış durumda-kaybolmuş gelecek, bölünmüş bir ülke ve şiddetli bir savaşın neden olduğu ayrı sevgililer. Yine de hepsi savaşın bir gün biteceği fikrindeler ve aşktan asla vazgeçmeyecekler. 

*Çeviren Eren Karadağ. 
Ara başlıklar Evrensel’e aittir.

ÖNCEKİ HABER

İd, Ego ve Süper Kahraman

SONRAKİ HABER

Tunus'ta yeni hükümet ve alınması gereken acil önlemler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...