23 Şubat 2015 18:59

Panik butonu cebe girdi

Paylaş

Can HASASU

Türkiye’de büyük infial yaratan, Özgecan Aslan’ın ölümüyle sonuçlanan cinsel saldırı olayı dikkatleri yeniden alınan önlemlere çevirdi.  Akıllı telefonlara yüklenebilecek basit uygulamalar sayesinde, yalnızca bir düğmeye basarak önceden tanımladığınız kişilere SMS yolu ile acil durum çağrısı yapabilirsiniz. 
Akıllı telefonlar için üretilen acil durum uygulamalarını ücretsiz olarak indirmek mümkün. Uygulamanın Türkçe olanı da bulunuyor. Her telefona yüklenebilecek bu uygulamaların temel kusuru, mesaj gönderdiğiniz kişinin bunu ne zaman göreceğinin bilinmemesi. Uzmanlar işi şansa bırakmak istemeyenlerin profesyonel uygulamaları tercih etmesi gerektiğini söylüyor.
Türkiyeli kullanıcılar akıllı telefon uygulama tarayıcılarına “panik butonu” yazıp arama yaptıklarında karşılarına Türkçe bir program çıkacak. Yerli bir güvenlik şirketi tarafından hazırlanan bu panik butonu uygulaması ücretsiz olarak indirilebiliyor. Yazılım sayesinde iki ayrı kayıtlı kişiye, butona basılması halinde “tehlike” mesajı SMS olarak ulaşıyor. Uygulamanın ücretli versiyonunda 7 gün 24 saat güvenlik merkezi hizmeti bulunuyor. Uygulama tarayıcısına “panic button” yazıp arama yapıldığında ise, başta İngilizce olmak üzere birçok yabancı dilde benzer uygulamalar bulunuyor. Çalışma prensibi aynı olan bu uygulamaların kimi tehlike anında sosyla medya ortamındaki hesaplarınız aracılığıyla da arkadaşlarınıza ulaşabiliyor. Türkiye’de bulunan cep telefonu şirketlerinin de bazı güvenlik uygulamaları bulunuyor. Uzmanlar, tüketicilerin bağlı oldukları şirketin hizmet merkezini arayarak, kullandıkları GSM operatörünün sunduğu güvenlik hizmetleri hakkında bilgi edinmelerini de öneriyor. (El Cezire)

ÖNCEKİ HABER

Arınç: Bu operasyon yıllarca hikaye olarak anlatılacak

SONRAKİ HABER

Sırbistan tribünlerindeki neonaziler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...