23 Şubat 2015 13:29

Erdoğan: Ecdadımızın emanetinden vazgeçme değildir

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, 'Şah Fırat operasyonu'na ilişkin, 'Bu asla bir geri çekilme, ecdadımızın ve tarihimizin emanetinden vazgeçme değildir' dedi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Bakanlar Kurulu’nu 9 Mart’ta tekrar toplanacağını açıkladı.

Erdoğan, Geçici Köy Korucularından bir heyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti.

Kabulde konuşan Erdoğan, 'Şah Fırat Operasyonu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Operasyona dolayısıyla, hükümeti, TSK’yı ve operasyona destek veren tüm güvenlik güçlerini tebrik eden Erdoğan, “Süleyman Şah Türbesi ecdadımızın ve tarihimizin bizlere bir emanetidir. Bugüne kadar bu emaneti tittilikle koruduk. Daha önce türbenin yeri iki defa değiştirilmişti bu üçüncü kez değişim oldu. Yapılan barajlar sebebi ile bu değişiklikler olmuştu. Bu defada olağanüstü güvenlik şartları nedeniyle türbe daha güvenli bir yer nakli kubul ile aktarıldı. Bölgede çok çetin çatışmalar yaşanmaktadır. Operasyonun gerekçesi güçlüdür, icrası da başarı ile yürütülmüştür. Bu asla bir geri çekilme, ecdadımızın ve tarihimizin emanetinden vazgeçme değildir. Yapılan iş sadece türbeyi korumakla görevli askerlerimizin oradaki topraklarımızı korumakla görevli askerlerimizin tehlikeye atmamak için başvurduğumuz geçici bir yol ve geçici bir taşıma işlemidir” dedi.

Türkiye bu taşıma işlemi ile anlaşmalardan kaynaklanan hiçbir hakkından vazgeçmediğini belirten Erdoğan, “Toprağımız Suriye sınırları içinde mevcuttur. Şuanda nakli kubur yapılan aynı şekilde askerlerimiz tarafından koruma altına alınacaktır, alınmıştır. Şuan için türbeyi korumakla görevli askerlerimizin can güvenliği bizim için her şeyden önde geliyor. Türbenin ve içindeki emanetlerin manevi değerlerine uygun şekilde muhafazası hiç şüphesiz bizim için çok çok önemli. Bu taşınma işlemi ile Süleyman Şah Türbesini oradaki askerlerimizi, bize karşı adeta bir şantaj aracı gibi kullanmak isteyenlerin oyunlarını da bozulmuş oluyor. Biz bu oyunlar bozarken içerdeki bir takım çevrelerin ağır ifadelerle kendi devletine, kendi hükümetlerine ithamlar yöneltmeleri gerçekten çok üzücüdür” diye konuştu.

Operasyonun ardından muhalefetten gelen açıklamaları da eleştiren Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Muhalefet partilerinin bu konuda Eset rejimi ile aynı çizgiye gelmiş olmaları esef vericidir. 1939’da ve 1975’te baraj yapımı sebebiyle türbenin nakledilmesinde sorun görmeyenlerin 2015 yılında çok daha önemli, çok daha hayati bir sebeple yapılan nakil operasyonunu yerden yere vurmaları üzüntü vericidir. Bilindiği gibi türbe yine Suriye topraklarında, sınırımızın 200 metre ötesinde Eşme köyü bölgesine taşınmıştır. Bayrağımız artık Eşme bölgesinde dalgalanmaktadır. Nakil sırasında bir astsubayımız elim bir aza sonucu şehit oldu. Burada bir kez daha şehidimize Allah’tan rahmet silah arkadaşlarına ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Türkiye bu tür operasyonları geçmişte de defalarca yapmıştır. Süleyman Şah türbesinin nakline tepki gösterenlerin Musul Konsolosluğumuzun basılması ve oradaki çalışanlarımızın rehin alınması sırasında gösterdikleri tepkileri de çok iyi biliyoruz.

'PLAN GAYET İRADE ALTINDA YÜRÜTÜLDÜ'

Başkonsolosluk çalışanlarımızı daha sonra ince bir planlama ile başarılı bir operasyonla kimsenin burnu kanamadan sağ salim kurtarmış daha sonra ülkemize getirmiştir. Şuanda bu mevcut operasyonda da olay 1 haftalık, 1 aylık değil. Aylardır çalışmalarını ilgili birimlerimiz, Silahlı Kuvvetlerimizle yaptık. Plan gayet irade altında yürütüldü. Saat geldi, an geldi ve yapılmak sureti ile de bu netice alındı. Türkiye bu tür kriz durumlarında kendi kararını verebilen, inisiyatif kullana bilen ve kendi operasyonlarını yürüten bir ülkedir. Bundan hep birlikte gurur duymamız gerekir. Bu operasyonla ilgili olumsuz bir hava oluşturmak isteyenlerin, Türkiye’nin ve milletimizin menfaatlerini korumak gibi bir düşünceleri asla yoktur. Milli meselelerden siyasi sonuç devşirmek isteyenlere milletimiz bu güne kadar prim vermemiştir, bu meselede vermeyecektir. Süleyman Şah türbesinin naklini başarı ile gerçekleştiren hükümetimizi, silahlı kuvvetlerimizi bir kez daha kutluyor bu operasyonda emeği geçen herkese ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Valilik izinli 'Osmanlı' yürüyüşüne tepki

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Nöbet angaryasına son verilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...