23 Şubat 2015 12:38

Davutoğlu övünedursun dış politika iflas etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu; Süleyman Şah Türbesi operasyonuyla ilgili ‘kahramanlık destanı’ yazarken operasyonu eleştirenler için ‘küstah’ dedi. Başbakan kameralar karşısında operasyona ilişkin övgü dolu sözler söyleyedursun muhalefet temsilcileri, dış politka uzamanları, Süleyman Şah operasyonu ile Türkiye’nin Suriye politikasının çöktüğüne işaret etti.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu; Süleyman Şah Türbesi operasyonuyla ilgili ‘kahramanlık destanı’ yazarken operasyonu eleştirenler için ‘küstah’ dedi. Başbakan kameralar karşısında operasyona ilişkin övgü dolu sözler söyleyedursun muhalefet temsilcileri, dış politka uzamanları, Süleyman Şah operasyonu ile Türkiye’nin Suriye politikasının çöktüğüne işaret etti. 

AKP, İl Teşkilat, İl Seçim İşleri ve İl Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanları Eğitim Toplantısı’na katılan Davutoğlu, toprak kaybedildiği iddialarını “Biz hiçbir toprağı terk etmedik. Daha da tahkim edilmiş bir şekilde Suriye toprakları içinde aziz bayrağımız ebediyete kadar Süleyman Şah’ın kutsal mekanında dalgalanmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı. Haftasonu Mecliste İç Güvenlik Paketi görüşmeleri esnasında muhalefet milletvekillerinin paketi protesto eden eylemlerine yüklenen Davutoğlu, “Meclis adabına yakışmayan tavırla Meclisi terör ortamına çevirmeye çalışırken,  bizler Genelkurmay Karargahında 9 saat süren bir operasyonda hem tarihi mirasımıza hem insanımıza hem de uluslararası haklarımıza ve hukukumuza sahip çıkma mücadelesi veriyorduk.” diye konuştu.
Davutoğlu konuşmasında sık sık şanlı sayfa, takdir edilesi, onur gecesi gibi ifadeler kullanarak “Operasyon için hiçbir yerden izin almayız” derken,  muhalefetin eleştirisi için ‘Suriye rejimiyle birlikte aynı dili kullanma cihetine gittiler” diye konuştu. 

Davutoğlu “Günlerdir acaba Süleyman Şah’ta ne oluyor, oradaki askerlere niçin sahip çıkılmıyor, diye sorular soran; bunu Meclis gündemine taşımaya çalışan muhalefet bu operasyon sonrasında da aynı küstah tavrını devam ettirdi.” şeklinde konuştu.

‘ORTADOĞU POLİTİKASI İFLAS ETMİŞTİR’

Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Hiçbir yerden izin almayız’ diyerek başarı öyküsü anlatadursun muhalefetten operasyonun yöntemine ve hükümete eleştiriler geliyor. HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, operasyon ile “Türkiye’nin neoosmancılık üzerinden ortaya koymuş olduğu Suriye ve Ortadoğu politikası iflas etmiştir” dedi. 

Operasyonlara ilişkin DİHA’dan Zeynep Kuriş’e değerlendirmelerde bulunan HDP’li İdris Baluken, Türkiye’de ciddi bir politika değişikliğine gidilmesi gerçeğini ortaya çıkardığını söyledi. Türkiye’nin IŞİD ile olan ilişkileri üzerinden dış politikada iflas yaşadığına dikkat çeken Baluken, “Nitekim bugün TSK’ye mensup askerlerin IŞİD tehdidi altında can güvenliklerinin tehlikeye girmiş olmasının bile Türkiye’nin IŞİD ile birlikte yürüttüğü dış politikanın iflas ettiğini ortaya koyuyor” dedi. 

FAİK BULUT: IŞİD’LE ÇATIŞMAK İSTEMEDİ

Süleyman Şah Türbesi Operasyonunu Yazar Faik Bulut gazetemize değerlendirdi. YPG’nin Süleyman Şah Türbesi için bir tehdit olmadığını anlatan Bulut, daha öncesinde YPG’nin türbeyi koruduğunu hatırlattı. Bulut, operasyonun IŞİD ile çatışmadan kaçınmak için yapıldığını söyledi. IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin koalisyon güçlerine sürekli çeşitli şartlar ortaya koyarak, aktif olarak IŞİD’e karşı mücadelenin içine girmediğine dikkat çeken Bulut, Türkiye’nin IŞİD’e karşı ehvenişer politikasını tercih ettiğini anlattı. 

ABD ile imzalanan eğit-donat anlaşmasının Türkiye’nin fırsat olarak görerek emrivaki bir operasyon yaptığını belirten Bulut, Türkiye’nin Katar ve Suudi Arabistan’la yakınlaşma ihtimalinin de olduğunu kaydetti. Bulut, “Batının ciddi siyasi desteği ve hava koruması olmadan Şam’a Humus’a girmesi zor. Eğer giderse kendisine maliyeti olur” dedi.

Hükümete yakın basının operasyonu zafer olarak sunmasına ilişkin de Bulut, “Zafer diye bir şey görülmüyor. Boş bir arazi içinde nispi olarak IŞİD’in elinde olan ve Kobanê’den izin ya da bilgi vererek, Kobanê’nin yol vermesiyle gidiş geliş oldu” dedi.
Türkiye’nin Kobanê politikasında ciddi bir değişiklik beklemediğini belirten Bulut, geçici uzlaşmaların olabileceğini kaydetti. Türkiye’nin Kobanê için koridor açmamasına karşın Kobanê’nin Türkiye için koridor açtığını da hatırlatan Bulut, Türkiye’nin Rojava’yı kabullenmesinden ziyade tanınmasını engellemeye dönük politikasını sürdüreceğini kaydetti.

UZGEL: TÜRKİYE’NİN POLİTİKASI ZAVALLI 

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr İlhan Uzgel, operasyonu gazetemize değerlendirdi. Uzgel, Türkiye’nin IŞİD’le utangaç bir müttefik ilişkisinde olduğunu kaydetti. Bunu açıktan yapamadığına dikkat çeken Uzgel, “Gizli kanallardan, karanlık dehlizlerde onunla sürekli bir uzlaşı ve bir dirsek teması görüntüsü veriyor. Maalesef bölgeye zarar vermeye başladı. Yalnız Türkiye’ye değil bölge siyaseti için sıkıntı yaratan bir aktör oldu Türkiye” dedi. Geçen yıl Dışişleri Bakanlığında konuşulan ve internete düşen ses kaydında Süleyman Şah Türbesi üzerinden Suriye’ye operasyon senaryoları için de Uzgel şunları söyledi: “O zaman daha ofansif bir siyaseti düşündükleri bir dönemdi. Şimdi ise daha defansif siyasette, kendisini hengameden kurtarma kaygısının ağır bastığı, neredeyse iki yüzlü bir siyaset durumu var. Bir ucu PYD temsilcileri; burada kamuoyundan saklanıyor, bir yönüyle IŞİD’le üstü kapalı uzlaşıya gidiliyor. Bunu kamuoyundan saklıyor. Geçmişte gördüğümüz militarizmle bir askeri başarı, zafer ve bir deha gibi gösteriyor. 30 kilometreden 40 askeri geri çektin, türbeyi yıktın bu kadar. Savaş mekanizmasına sahip bir ülkenin bunu böyle sunması zavallı bir durum. Buradan medet ummaya çalışmak, zavallılık görüntüsü arz ediyor.” Hükümetin yaptığı açıklamalarda YPG’nin adını geçirmemesi ve hükümete yakın basının operasyonu zafer havasında sunmasına ilişkin de Uzgel, “Seçime doğru gidiyoruz ve muhafazakar oylar nedeniyle kaygılı. Hükümetin bir gerçekliği de tersinden yoğunlaşmak, çok zavallı bir politika bakarsınız” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Erzurum’da ırkçı saldırılar protesto edildi

SONRAKİ HABER

CHP'den Pozantı cezaevi kararına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...