23 Şubat 2015 12:13

Verilmeyen cezalar cinayetlere davettir

Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi, Torunlar İnşaat’ta yaşanan ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili açılan davada tutuklu olan son 3 sanığın da serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, verilen cezaların yetersizliğinin yeni iş cinayetlerine davetiye çıkardığı bildirildi.

Paylaş

Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi, Torunlar İnşaat’ta yaşanan ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili açılan davada tutuklu olan son 3 sanığın da serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, verilen cezaların yetersizliğinin yeni iş cinayetlerine davetiye çıkardığı bildirildi. 

Oda binasında basın toplantısı düzenleyen MMO İstanbul Şube Sekreteri Zafer Güzey, Esenyurt’ta yanarak ölen 11 işçinin sorumlularının cezasız kalmasının Soma’daki faciaya, Soma’daki sorumluların yargılanmamasının da Torunlar cinayetine davetiye çıkardığını belirtti. İş cinayetlerinin Türkiye’nin önemli sorunlarından birisi olduğunu dile getiren Güzey, “Daha sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturabilmek için atılması gereken adımlar ne kadar önemliyse, yaşanan iş cinayetlerinde sorumluların tespit edilerek gereken cezaların verilmesi de o denli önemlidir. Fakat ülkemizde daha önce de yaşadığımız acı tecrübelerden ders çıkarmak ve bir daha yaşanmaması için gerekli önlemleri almak yerine, sorumluların aklanması için çabalar sarf edildiği ne yazık ki bir gerçektir. Son olarak Torunlar Center’de 10 işçinin hayatına mal olan ‘asansör faciası’ davasında tutuklu yargılanan 3 kişinin serbest bırakılması da bu gerçeğin somut bir örneği olmuştur” diye konuştu.

“İş cinayetlerinin gerekli yönetmelikler ve uygulamalarla önlenebilir bir durum olduğunu kabul etmeyerek “Bu işin fıtratında var” diyen zihniyet, ne yazık ki bir kez daha bizleri şaşırtmamış ve 10 insanın hayatını kaybettiği olaya ilişkin, sorumluların aklanması ve olayın üzerinin örtülmesi konusunda var gücüyle çalışmıştır” diyen Güzey, Torunlar İnşaat patronları için takipsizlik kararı veren savcının “Acaba bu iş cinayetinde asli sorumlular yargılanacak mı” beklentisini hızla çökerttiğini söyledi. 

TAŞERON KALKANI

Güzey, taşeronlaşmanın sermayedarların sorumluluktan kaçması için bir koruma kalkanı oluşturduğunu ifade etti. AKP’nin daha fazla kâr için en temel önlemleri almayan patronların yerine, birkaç mühendis ya da iş güvenliği uzmanlarını sorumlu gösterdiğini ya da herkesi aklayarak işin içerisinden çıkmaya çalıştığını belirten Güzey, “AKP bu çabalarla da her geçen gün daha fazla iş cinayetinin yaşanmasına çanak tutmaktadır” dedi.

Güzey şöyle devam etti: “Yaşanan tüm bu süreçlerde güvencesiz çalışma, taşeronlaşma, kayıt dışı istihdam, çocuk işçilik, göçmen işçilik ve kadın işçilerin sorunları çözülmeden, gerçek sorumlular yargılanmadan, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği çalışmalarında tüm meslek odaları, sendikalar ve bu alanda faaliyet gösteren tüm bileşenlerin görüşleri alınmadan hayata geçirilen yasa, yönetmelik ve uygulamalarla iş cinayetlerinin önlenmesi mümkün değildir.” 
Güzey, iş cinayetlerinin yaşanmaması için 10 işçinin can verdiği Torunlar iş cinayetinin takipçisi olacaklarını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Süleyman Şah’ı hangi gazete nasıl gördü?

SONRAKİ HABER

Akteks işçileri oyuna gelmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...