23 Şubat 2015 12:08

Süleyman Şah’ı hangi gazete nasıl gördü?

Süleyman Şah operasyonu, gazetelerin de manşetlerindeydi. İktidar medyası, ‘Bayrak inmedi, bayrak dikildi’ propagandası ile kahramanlık destanları yazmaya çalışırken, muhalif medya iktidarın, Suriye politikasının tamamen çöktüğünü manşetlere taşıdı. Cemaat medyası ise iktidarı, ‘geri çekilme’ üzerinden eleştirdi.

Paylaş

Sabah gazetesi, ‘Bayrak İnmedi’ manşetiyle yandaşlığını sürdürdü. Türbenin taşındığı yeni köyün YPG kontrolünde olduğundan hiç bahsetmeyen Sabah, ‘Süleyman Şah’taki Türk bayrağı türbenin nakledileceği Suriye Eşme’sine yeniden dikilene kadar indirilmedi’ alt başlığıyla ‘kahramanlık destanı’ yazdı. Sabah, tüm dünyaya ‘Bayrak inmez’ mesajının verildiğini iddia etti. 

Habertürk gazetesi, ‘Selam biz dostuz’ manşetiyle çıktı. Yandaşlığıyla bildiğimiz bu gazete de ‘Bayrak Hiç İnmedi’, ‘Bayrak yeni yerinde göndere çekildi’ diyerek kendince kahramanlık destanları yazdı. 

Akşam gazetesi ‘En yandaş biziz’ dedirten bir manşetle çıktı adeta. ‘Dünya Saygı Duruşunda’ manşeti atan Akşam, dünyanın saygı duruşunda olduğuna ilişkin tek ipucu veremeden, Türkiye’nin dünyaya gerekli mesajı verdiğini söylemiş. Bununla da sınırlı kalmayan Akşam, alt manşetinde ise ‘9 saatte aldık geldik’ başlığını kullandı. 

Star gazetesi de hükümet propagandası konusunda diğer yandaş gazeteleri aratmadı. ‘Bayrak İnmeden Bayrak Dikildi’ manşetiyle kahramanlık destanı yazmaya çalışan Star’a göre, ‘9 saatlik nefes kesen operasyon’ yapıldı.

AKP iktidarıyla ters düşen Zaman gazetesi, operasyonu ‘geri çekilme’ olarak nitelendiren bir manşet attı. ‘Gece Yarısı Geri Çekilme Operasyonu’ manşetini atan Zaman, ‘Türkiye sınırları dışındaki tek toprağından güvenlik gerekçesiyle çekildi’ dedi.  

Cemaate yakınlığıyla bilinen Bugün gazetesi de, hükümeti ‘geri çekilme’ ile suçlayanlardan. ‘Süleyman Şah’tan çekildik’ manşetini atan gazete, türbenin taşındığı alanın Kobanê’de olduğunu ve kontrolü YPG’nin sağladığını yazdı. 

Taraf gazetesi, ‘Süleyman Şah’ın altında kaldılar’ manşeti attı. AKP’nin 928 yıllık toprağı IŞİD’e terk ettiğini söyleyen Taraf, ağustos ayındaki ‘Süleyman Şah’ı IŞİD’e Verdiler’ manşetlerini hatırlatarak ‘Keşke haklı çıkmasaydık’ dedi. 

Sözcü her zaman olduğu gibi meseleyi Kürt düşmanlığına bağlayan bir manşet attı. Gazete, ‘Koruyamadık, Başarıyla Terk Ettik, Apo’nun Gölgesine Diktik’ manşetiyle Türkiye’nin türbeyi tahliye etmesinden çok türbenin yeni yeri olan Aşme köyündeki YPG kontrol noktasında dalgalanan Öcalan ve YPG bayraklarına öfkelendi.

BirGün gazetesi ise ‘Vatan Nakliyat’ manşeti attı. ‘Yeni Osmanlıcıların Suriye politikasında son perde’ diyen BirGün, iktidarın operasyonu ‘başarı’ olarak sunduğuna, muhalefetin ise AKP’nin Suriye politikasını eleştirdiğine vurgu yaptı.

Özgür Gündem gazetesi, ‘Erdoğan Kobanê’ye sığındı’ başlığıyla verdi operasyonu. Erdoğan’ın Süleyman Şah türbesini kurtarabilmek için ‘düştü düşecek’ dediği Kobanê’in kapısını çaldığını ifade eden gazete, Kobanê kantonunun türbeye yer tahsis ettiğini belirtti.

Cumhuriyet gazetesi, ‘Sahte Zafer’ manşetiyle iktidarı eleştirdi. Cumhuriyet, IŞİD kuşatması altındaki Süleyman Şah türbesinin havaya uçurulduğunu söylerken, türbenin PYD kontrolündeki bölgeye taşındığına dikkat çekti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çocukların gelişimi için bilimsel eğitim

SONRAKİ HABER

Verilmeyen cezalar cinayetlere davettir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...