23 Şubat 2015 08:05

Halkın yüzde 76.8’i başkanlık sistemine karşı

Gezici Araştırma Şirketi tarafından yapılan ankete göre, halkın yüzde 76,8’i başkanlık sistemine karşı. Başkanlık sistemine karşı olan AKP’lilerin oranı ise 62.

Paylaş

Gezici Araştırma Şirketi tarafından yapılan ankete göre, halkın yüzde 76,8’i başkanlık sistemine karşı. Başkanlık sistemine karşı olan AKP’lilerin oranı ise 62. 

Gezici Araştırma Şirketi, son kamuoyu eğilim anketini açıkladı. 3 bin 840 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan ankete göre, ‘Başkanlık sistemini destekliyor musunuz?’ şeklindeki soruya vatandaşların yüzde 23,2’si ‘evet’ derken, yüzde 76,8’i ise ‘hayır’ cevabını verdi. Başkanlık sistemine karşı olan AK Parti’lilerin oranı ise 62. 

Anket çalışmasında sorulan, ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek daha otoriterleştiğini, baskıcı olduğunu düşünüyor musunuz?’ sorusuna halkın yüzde 68,9’u ‘evet’ dedi. AKP seçmeninde bu oran yüzde 25,7 olarak gerçekleşti.

HALK MEDYAYA BASKI YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYOR

‘Türkiye’de hükümet veya Cumhurbaşkanı tarafından medyaya planlı bir baskı uygulandığını düşünüyor musunuz?’ sorusuna halkın yüzde 69,7 ‘evet’ cevabını verdi. ‘Hayır’ diyenlerin oranı yüzde 30,3’te kaldı. 

Ankette çözüm süreci konusunda da vatandaşlara sorular yöneltildi. Buna göre, ‘Abdullah Öcalan ile MİT’in PKK konusunda görüşmelerini onaylıyor musunuz?’ sorusuna halkın yüzde 76,1’i ‘hayır’ şıkkını işaretledi.

HALKIN YÜZDE 67,3’ü GEÇİM SIKINTISI ÇEKİYOR

‘Hanenizin geçimini rahatça sağlayabiliyor musunuz?’ sorusuna halkın yüzde 67,3’ü geçim sıkıntısı çektiğini belirtti. Yüzde 48,6’lık bir bölümü ise geçinemediğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 21,2’si ise işsiz. Resmi rakamlar yüzde 10 altında gösterirken gerçek hayatta ‘işsizim’ diyenlerin oranının yüzde 21,2 olması dikkat çekiyor. 

Ankette sorulan, “2015 seçimleri bugün yapılsa hangi partiye oy vermek istersiniz?” sorusuna, katılımcıların 39,1’i AKP derken halkın yüzde 28,7’si CHP, yüzde 18,1’i MHP, 9,5’i ise HDP cevabını verdi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Mısır'da el Cezire muhabirleri yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Elektrik dağıtım şirketlerine kayıp kaçak kıyağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...