23 Şubat 2015 00:55

Avukat Eren Keskin: 301. madde ırkçıdır

Uğur Kaymaz’ın ölümünün ardından bir panelde söyledikleri nedeniyle TCK’nin 301. maddesince 10 ay hapis cezası alan Avukat Eren Keskin, '301. madde ırkçıdır' dedi.

Paylaş

Zeki KADIOĞLU
İstanbul

Uğur Kaymaz’ın ölümünün ardından bir panelde söyledikleri nedeniyle TCK’nin 301. maddesince 10 ay hapis cezası alan Avukat Eren Keskin, “301. madde ırkçıdır” dedi.

Avukat Eren Keskin 2005 yılında, Mardin’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın babasıyla birlikte öldürülmesi sonrası Çerkezköy’de bir panele katıldı. Keskin burada, “Devlet 12 yaşında bir çocuğu katledecek kadar vahşi bir anlayışa sahip. Türkiye hesap vermek zorunda... Türkiye’nin tarihi kirli bir tarihtir” sözlerini kulladığı için Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesi gereğince ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak’ suçlamasıyla 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, “Keskin’in sabıkalı kişiliği ve ileride suç işlemekten kaçınmayacağı hususunda kanaat oluştuğu” için hükmün açıklamasının geri bırakılması, cezanın ertelenmesi veya paraya çevrilmesi yoluna gitmeyerek, cezayı onanmak üzere Yargıtaya göndermişti.

Verilen cezayla ilgili gazetemize konuşan Keskin, 301. maddenin ırkçı olduğuna dikkat çekti. 301. maddenin sonradan oluşturulduğunu ifade eden Keskin, “Gerekçe insanları tamamen devlet gibi düşünmeye zorluyor ve devletin resmi ideolojisi dışında görüş açıklayan herkesi suçlu ilan ediyor. Maddeyle ilgili çok yoğun tartışmalar yapıldı. Ve sonunda maddeye bakanlık izni şartı getirildi. Bakanlık da ‘301’den yargılamaya izin vermemeye başladı. Ama benim dosyamda yargılanmama izin veren dönemin adalet bakanı Sadullah Ergin’dir. O nedenle ben yargılanıyorum” dedi

ERTELEME SINIRINA DAHİ İZİN VERMEDİLER

Verilen 10 aylık hapis cezasının erteleme sınıra girdiğini belirten Keskin, “Özellikle Hrant Dink’in ölümünden sonra bu madde dünya kamuoyunda çok fazla tartışıldı. Zaten TCK’de düşünce ve ifadeyi engelleyen bir dolu yasa maddesi var. 301’e çok da ihtiyaçları yok, onun yerine geçecek başka maddeler de var. O nedenle son dönemlerde 301’den ceza vermiyorlardı. Bana verdiler. Aslında 10 ay hapis erteleme sınırına giren bir karar fakat buna bile izin verilmedi. Hakim kararında yer verdiği  ‘sabıkalı kişilik’ ifadesini kullandığına göre siyaseten bizim düşüncelerimizin karşısında. Düşmanca bir dil kullanıyor çünkü. Emin değilim ama bu kararı siyasi nedenlerle vermiş olabilir. Anlaşılabilir bir karar değil” dedi.

‘SABIKAM YOK, İFADE RENCİDE EDİCİ’

Keskin, “Ben daha önce düşüncelerim nedeniyle yargılandım. 1988 yılında Kürdistan kavramını kullandığım için cezaevine girdim. Fakat suçsuz olduğum anlaşıldı ve sabıkam düştü. Savcı hakkımda sabıkalı kişilik dediğine göre beni takip eden biri olmalı. Tabi bu bir bakış açısı. Sabıkalı kişilik ifadesi rencide edici bir ifade. Bu ifade katil ya da tecavüzcü için denebilir fakat bir insan hakları savunucusu için deniyorsa durup düşünülmesi gerekir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Karaot Plajı’na bilirkişi koruması

SONRAKİ HABER

Asansör en az 100 defa düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...