23 Şubat 2015 00:55

Divan işçileri ekmeği için direniyor

İstanbul Çekmeköy’e bağlı Taşdelen Mahallesi’nde üretim yapan Koç grubuna ait Divan İşletmeleri’nde dün 51 işçi daha DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atıldı.

Paylaş

İstanbul Çekmeköy’e bağlı Taşdelen Mahallesi’nde üretim yapan Koç grubuna ait Divan İşletmeleri’nde dün 51 işçi daha DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atıldı. İşçilerin 37’si fabrikayı işgal ederek direnirken, bu işçilere fabrika yönetimi tarafından yemek, su ve elektrik verilmiyor. Fabrika önünde direnen 14 işçi ise “Sonuna kadar gideceğiz” diyor. Fabrikada gündüz üretim yapılmazken, gece Divan Otelleri’nden getirilen işçilere üretim yaptırılıyor.

Divan İşletmeleri’nde zam, mesai ücretlerinin tam ödenmesi  ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden 108 işçi imza toplamış ve DİSK’e bağlı Gıda-İş’te sendikalaşma çalışması başlatmıştı. Önce 3 işçi işten atılmış, ardında ‘Atılan arkadaşlarımız geri alınsın’ talebiyle yemek boykotu yapan 9 işçinin işine son verilmişti.

‘ÜRETTİĞİM PASTADAN ALAMIYORUM’

Tazminatsız atılan ilk 3 işçiden biri olan 33 yaşındaki Aziz Kaynar fabrikanın pasta bölümünde çalışıyor. İkinci çocuğu dünyaya gelecek olan Kaynar, “Ben bu fabrikada onbinlerce pasta yapmışımdır. Ancak çocuğuma bir gün bile buradan pasta alamadım. Biz çocuklarımıza pasta alabilelim diye 108 arkadaş taleplerimizi sıraladık kabul etmediler. Şimdi de direniyoruz” dedi. Yönetime verilen imzaların ardından kendisi ve 2 arkadaşıyla beraber disiplin kuruluna sevk edildiğini söyleyen Kaynar, “Biz kurulda işçi arkadaşlarımızla birlikte durmak istedik ancak buna bile karşı çıktılar. Her birimizle ayrı ayrı görüşerek ‘Herkes senin adını veriyor, bu işi sen başlatmışsın’ dediler. Bizi bölmeye çalıştılar ancak yapamayınca ‘Başka yerde iş bulamayacaksınız’ diyerek tehdit ettiler” diye konuştu. İşine son verilen işçilerden Sedef Erdoğan ise sigorta primi ödensin diye burada işe girdiğini söyledi. Normalde 3 kişinin yapması gereken işi 1 kişiye yaptırıldığını dile getiren Erdoğan’ın oğlu da Divan İşletmeleri’ne bağlı başka bir işyerinde çalışıyor. Oğlunun kendisine “Sizin yüzünüzden beni de çıkarırlar mı?” diye sorduğunu söyleyen Erdoğan, “Oğlumla bazen 2 gün görüşemiyoruz. O gece 3’te işbaşı yapıp öğlen geliyor” diye konuştu. Erdoğan’ın eşi ise minibüsünü direniş alanına bırakarak direnişe destek veriyor.

Fabrikanın sevkıyat bölümünde çalışan 27 yaşındaki Onur Görgü de çalışma koşullarından şikayetçi. Eksi 22 derecede çalıştığını söyleyen Görgü, “Montla çalışıyorum. Yazın ısınmak için dışarıya çıkıyorum kışın ise yapacak bir şey olmuyor. Tüm koşulları iyileştirmek için mücadele etmeliyiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarsus'ta trafik kazası: 5 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Süper Lig'de 21. haftanın görünümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...