22 Şubat 2015 15:47

‘Kum çekilirse Kızkumu biter’

Marmaris’e bağlı Orhaniye'ye bağlı Kısık Deresi’nden kum çekip inşaatlara sattığı belirlenirken, bu nedenle Kızkumu mahallesindeki denizin üzerinde kırmızı kumlardan oluşan, görenlerin ve üzerinde yürüyenlerin hayran kaldığı Kızkumu’nun büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.

Paylaş

Marmaris’e bağlı Orhaniye'ye bağlı Kısık Deresi’nden kum çekip inşaatlara sattığı belirlenirken, bu nedenle Kızkumu mahallesindeki denizin üzerinde kırmızı kumlardan oluşan, görenlerin ve üzerinde yürüyenlerin hayran kaldığı Kızkumu’nun büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.Köylülerin dekoratif olarak kullanılmak üzere Kızkumu’nu beslezılkumu’nun zamanla yok olabileceği ileri sürüldü.

Orhaniye Mahallesi’ndeki denizin üzerinde 600 metre uzunluğunda, ortalama 3 metre eninde, kırmızı kumlardan oluşan ve sanki insanların denizin üzerinde yürüdüğü hissini veren dünyaca ünlü Kızkumu’nun geleceği endişe yaratıyor. Kızkumu’nu besleyen tek yer olan Yukarı Keçibükü Mevkisi’ndeki Kısık Deresi’nde inşaatlarda kullanılmak ve satmak için izinsiz kum çekildiği iddia edildi.
Geçimini turizmden sağlayan Orhaniyeli Kaptan Mustafa Şen, Kızkumu’ndaki kumların insan baskısı yüzünden giderek yayıldığını bir kaç sene içerisinde görünmeyecek bir hal alacağını öne sürdü. Kızkumu’nu besleyen Kısık Deresi’nin kumunun köylüler tarafından izinsiz olarak çekilerek inşaatlara satıldığını ileri süren Şen, geçen yıl bu konuda kaymakamlığa yazılı bir dilekçeyle başvurduğunu da aktardı.

‘DEREDEN KUM ALINMAMALI”

Grup Doğayla Barış’ın sanatçısı, jeoloji yüksek mühendisi Hakkı Çopuroğlu, Kısık Deresi’nden kum alınmasının yanlış olduğunu söyledi. Çopuroğlu, şöyle dedi: “Kızkumu’nun kumu sadece bu dereden geliyor. Kum iki şekilde oluşur. Birincisi dalga ile, ikincisi ise akarsuyun getirdiğidir. Akarsuyla uzaktan geliyorsa sürtünerek öğütüle öğütüle kum haline dönüşür. Denize akarsuyla gelen kumlar da dalgalar tarafından Kızkumu’ndaki birikimi yaratır. Kum dereden alınırsa, elbette ki günün birinde Kızkumu’ndaki kum biter.” (Muğla/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yedigöller’deki betonu yıkan köylülere beraat

SONRAKİ HABER

Mermere kurban dağı yeşile boyadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...