28 Şubat 2011 12:01

Çarşamba’yı sel aldı Terme’yi duman almasın

Samsun’un Terme ilçesi  Sivaslı köylüleri bir basın açıklaması yaparak  köylerine doğalgaz çevrimli termik santral kurulmasını istemediklerini  açıkladılar. Çeşitli kitle örgütlerinin ve sendikaların da destek verdiği basın açıklaması yaklaşık 1500 kişinin katıldığı mitinge dön&uum

Çarşamba’yı sel aldı Terme’yi duman almasın
Paylaş

Terme sahillerine kurulması planlanan tersanelere enerji sağlamak amacıyla tarım alanları üzerine, köy topraklarının büyük bölümünü istimlak  ederek termik santrallerr kurulmak isteniyor. Bu girişim köylülerin topraklarının  ellerinden alınması ve çevrenin kirletilmesi  anlamına geliyor.

YALAN VE HİLELERE DİKKAT

Eylemde konuşan Sivaslı Köyü Yardımlaşma Derneği ve Komite Başkanı  Sefa Yıldırım, kendilerini kandırmak için her türlü yalana ve hileye başvurulacağına dikkat çekti. “Bize ‘köyünüzün yollarını yapacağız, çocuklarınıza iş vereceğiz’ diyorlar” şeklinde konuşan Yıldırım, kimsenin yalanlarına inanmayacaklarını belirtti. “Bizim yolumuz yapılmasa da, tersanede çalışmasak da yaşayabiliriz ama tersaneden ve termik santralden çıkan radon  çocuklarımızı  öldürür. Bizler çocuklarımız zehirlenmesin diye buradayız. Bahçedeki  sebzemiz, daldaki meyvemiz, otlaktaki ineğimiz, ineğimizdeki süt zehirlenmesin diye alandayız” diyerek konuşmasını sürdüren Yıldırım, Sivaslılar köyü olarak birliklerini koruyarak topraklarına sahip çıkmaya kararlı olduklarını söyledi. Kimseden sadaka istemediklerinin altını çizen Yıldırım, “SİT alanı ilan edilen sazlıklarımızı, tertemiz denizimizi, sahilimizi istiyoruz. Topraklarımızın temiz kalmasını, gelecek nesillerimizin sağlıklı olmasını istiyoruz” dedi. Bunların en doğal anayasal hakları olduğunu kaydeden Yıldırım,  “Hiçbir güç halkın gücüne ve iradesine  karşı bir şey yapamaz” diyerek konuşmasını tamamladı.

KÖYLÜ TOPRAĞINDAN KOPARILMAK İSTENİYOR

Köylülerden Elhadi Kesim de köyün 150 yıllık geçmişi olduğunu vurguladı. Sivas, Niksar, Gümüşhane’den göç ederek bölgeye yerleştiklerini anlatan Kesim, geçim sıkıntısı yüzünden sadece İstanbul’da 600 ailenin olduğunu, 150 civarında ailenin de yurt dışında yaşadığını belirtti.Kesim, zaten zor şartlarda yaşamaya çalışan kalan ailelerin de topraklardan kovulmak istendiğini dile getirdi.

Köylüler yetkililere iletilmek üzere köy meydanında bir de imza kampanyası başlattı. Ellerinde pankartlar ve dövizlerle sloganlar atarak köy içinde de yürüyüş yapan köylüler, eylemlerini geliştirerek sürdüreceklerini açıkladılar. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TÜRK-İŞ üzülmüş

SONRAKİ HABER

KESK, meşalelerle AKP il binalarına yürüyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa