22 Şubat 2015 12:55

Ulusal kahraman Glezos’tan SYRIZA’ya uyarı

Yunanistan’ın büyük saygı duyulan ulusal kahramanı Manolis Glezos, SYRIZA’nın AB ile vardığı ve Başbakan Aleksis Çipras’ın 'başarı' olarak değerlendirdiği anlaşma dolayısıyla Yunan halkından özür diledi.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’ın büyük saygı duyulan ulusal kahramanı Manolis Glezos, SYRIZA’nın AB ile vardığı ve Başbakan Aleksis Çipras’ın “başarı” olarak değerlendirdiği anlaşma dolayısıyla Yunan halkından özür diledi.

Nazi işgali sırasında Tarihi Akropol tepesine dikilen Nazi bayrağını indiren ve yerine Yunan bayrağını diken Glezos, ulusal kurtuluş savaşının tüm evrelerine katılmış ve kararlıca savaşmış biri. Yunanistan’da olduğu kadar yurt dışında da saygı duyulan Glezos, SYRIZA’dan da AB Parlamentosu milletvekili seçilmişti. Çipras’la da son derece yakın olan Glezos’un AB anlaşmasına dair özür açıklaması Yunanistan’da büyük bir ilgiyle karşılandı.

Kinisinergopolites adlı İnternet sitesine verdiği röportajdaki ifadeleriyle Hükümeti zor durumda bırakan Glezos, şunları dile getirdi:
“Troyka’ya ‘anlaşma’, ‘işbirliği’ gibi adlar vererek balığı  kırmızı et olarak vaftiz edemez ve varolan durumu değiştiremezsiniz. Dolayısıyla Yunan halkının seçimde verdiği oyları da değiştiremezsiniz. Yunan halkı SYRIZA’nın vaatlerine, sözlerine oy verdi. Bu baskı politikaları sadece Almanya ve diğer AB iyesi oligarşilerin stratejileri değil Yunan oligarşisinin de stratejisidir. Troyka’yı ve anlaşmalarını tüm uygulama yasaları ile ortadan kaldırıyoruz denildi. Ancak seçimden hemen sonra bir tek yasa maddesiyle bu anlaşmalar ortadan kaldırılacaktı. Aradan bir ay geçti, somut bir adım atılmış değil. Yazık, çok yazık.
Ben kendi adıma Yunan halkını yanıltan bu söylemlerin yanında olduğum ve katıldığım için özür diliyorum. Bu kötülüklerin daha da ileriye gitmemesi için geç kalmadan tepki gösterelim.  Her şeyden önce SYRIZA’nın dostları, taraftarları ve üyeleri her kademedeki örgütleri olağanüstü toplanarak bu durumu kabul etmedikleri doğrultusunda karar almalıdır.
Bazıları bir anlaşmada geri adımda atılır diyorlar. her şeyden önce ezen ile ezilen arasında bir uzlaşma olamaz. Köle ile sahibi arasında olduğu gibi, tek çözüm özgürlüktür. Bu kabul edilemez anlayışı kabul etsek bile bundan önceki Troyka hükümetlerinin işsizlik, yoksulluk ve baskılara neden olan tavizleri bir anlaşma çerçevesi içinde geri adım atmakla  açıklanacak şeyler değildir.”

Glezos’un açıklamasına ilk tepki SYRIZA yöneticilerinden Dimitris Statulis’ten geldi. Statulis, “Glezos’u seviyorum ama bu ortamda hükümetin karşısında değil yanında olmalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erzurum'da ülkücüler mahalleye saldırdı: Biri ağır 5 yaralı

SONRAKİ HABER

Eşini ve kızını öldürüp intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...