22 Şubat 2015 12:14

'Çözüm idamda değil şiddeti engellemekte'

Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesine tepkiler dinmiyor. Aylardır Meclisi kadın cinayetlerine karşı göreve çağıran Kadın cinayetlerine karşı Acil Önlem Grubu üyesi yüzlerce kadın, bugün Taksim Tünel Meydanında bir araya gelerek Galatasaray Lisesi önüne yürüdü.

Paylaş

Hükümetin ortaya attığı  “idam” ve “hadım” tartışmalarına tepki gösteren kadınlar, AKP’nin erkek şiddetini engellemekteki sorumluluğunu örtbas etmek istediğini söyleyerek, “Esas mesele kadınlar katledildikten sonra erkekleri idam etmek değil, cinayete giden süreçte erkek şiddetini engellemek. Bu ülkede her gün en az 3 kadın öldürülürken, her gün kaç erkeği meydanlarda sallandırmayı düşünüyorsunuz?” diye tepki gösterdi. 

‘ERKEK DEVLET ŞİDDETİNE SON’

“İsyanımız büyüyor” pankartı arkasında yürüyen kadınlar, sık sık “Erkek devlet şiddetine son”, “Tesadüf değil, cinayet”, “Boşanmayı değil cinayeti engelle” sloganı attı. Eylemde İç Güvenlik paketine de tepki gösteren kadınlar, paketin kadınların hayatını tehdit ettiğini söyledi.

‘DAHA KAÇ KADININ KATLEDİLMESİ GEREKİR’

Eylemde kadınlar adına açıklamayı Öznur Subaşı yaptı. Özgecan’ın ölümünün ardından hem erkek siyasetçiler hem de sokaklarda erkeklerin  nutuklar attığını ifade eden Subaşı, “İdam, hadım, insanlık, canilik, vicdan tartışıldı. Kadın cinayetleri, eşitlik, mini etek, iffetli-iffetsiz kadın ayrımı tartışıldı. Ama kimse bu cinayetin sorumluluğunu almadı” diye tepki gösterdi.

Türkiye’de her gün en az 3 kadının en yakınındaki erkek tarafından katledildiğini söyleyen Subaşı, “Aile Bakanı Ayşenur İslam ne yapıyor? Kadına yönelik şiddetin devletin politikalarıyla, hükümetin söylemiyle hiç alakası yokmuşçasına ‘şiddet uygulayan kişilerin niteliklerine bakmak’tan, ‘şiddet uygulayan prototip’ten bahsediyor. Yani her gün 3 kadının öldürülmesini karakter özelliklerine bağlayıp hızla sorumluluğu üzerinden atıyor. Size bunun canilik değil, karakter meselesi değil, erkek şiddeti olduğunu anlatmak için daha kaç kadının hunharca katledilmesi gerek?” dedi. 

Kadın katillerinin mahkemelerde tahrik ve iyi hal indirimi almaya devam ettiğini söyleyen Subaşı, Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere devlet ve iktidar temsilcilerinin her yerde kadınlarla erkeklerin eşit olmadığını söylediğini hatırlatarak, “ AKP kadınların değil ailenin güçlenmesini esas alıyor, erkek şiddetini engellemekteki sorumluluğunu ört bas etmek için hadımı, idamı tartışmaya açıyor. Halbuki esas mesele kadınlar katledildikten sonra erkekleri idam etmek değil, cinayete giden süreçte erkek şiddetini engellemek, kadınların güçlenmesini sağlamaktır” dedi.

Subaşı hükümete seslenerek, “Bu ülkede her gün en az 3 kadın öldürülürken, her gün kaç erkeği meydanlarda sallandırmayı düşünüyorsunuz? Biz biliyoruz ki o idam cezalarınız önce kadınlara dönecektir, tıpkı İran’daki Reyhani gibi.  Artık tek bir kadının bile katledilmesine tahammülleri olmadığını söyleyen Subaşı, “Buradan Meclis’e görevini tekrar hatırlatıyoruz. Yaşamın yarısını oluşturan kadınlar, her gün ölüm tehdidi altında yaşıyor. Var olan yasalar uygulanmıyor. Kolluk, mahkemeler görevini yapmıyor! Bu katliamı engellemek sizin göreviniz!” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

KADIN İÇİN GERÇEK EŞİTLİK

Kadınlar hükümete seslenerek taleplerini şöyle sıraladı: 

-Tecavüzde rıza aranmaz. Tacizde, tecavüzde kadının beyanı esastır!
-Aile değil kadınız! Kadın Bakanlığı kurulsun!
-Kadın katillerinin cezalarında iyi hal-tahrik indirimlerine hayır! 

Fotoğraf: DİHA

ÖNCEKİ HABER

Yasa çekilene kadar mücadele sürecek!

SONRAKİ HABER

'Erdoğan'ın esnafı' Mazlum Aksu anmasına saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...