22 Şubat 2015 11:35

Yasa çekilene kadar mücadele sürecek!

KESK’in çağrısıyla Türkiye genelinde sokağa çıkan işçi ve emekçiler, İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesini istedi. “Halkın ihtiyacı olan barış ve demokrasinin tesisine yönelik düzenlemelerdir” diyen emekçiler, paket geri çekilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdiler.

Paylaş

KESK’in çağrısıyla Türkiye genelinde sokağa çıkan işçi ve emekçiler, İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesini istedi. “Halkın ihtiyacı olan barış ve demokrasinin tesisine yönelik düzenlemelerdir” diyen emekçiler, paket geri çekilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdiler. 

Ankara’de Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen KESK’liler, “Polis devleti istemiyoruz” sloganını attı. Eyleme KESK Eş Genel Başkanları Lami Özgen ve Şaziye Köse de katıldı. Eylemde konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fevzi Yılmaz, demokrasi, eşitlik ve insanca bir yaşam talep edildikçe AKP iktidarının hak ve özgürlükleri törpüleme ısrarından vazgeçmediğini söyledi. Demokrasi iddiasındaki hiçbir yönetimin vatandaşların özgürlüklerini daha da kısıtlamayı gündeme getirmeyeceğini belirten Yılmaz, “Hele de polisi, valiyi, kaymakamı yargının yerine koyması, daha fazla tahakküm ve şiddet için yeni yetkiler getirmesi beklenemez” dedi. AKP’nin toplumun çeşitli kesimlerinin talepleri için harekete geçmesini darbe girişimi olarak algılar hale geldiğini kaydeden Yılmaz, iktidarın bu nedenle darbe dönemlerini gölgede bırakacak iç güvenlik yasasına sığındığını dile getirdi. 

İç güvenlik yasasının temel gerekçesinin AKP’nin korkusu olduğunu belirten Yılmaz, “Dünyadaki faşist ve baskıcı yönetimlerin iktidarda kalma uğruna bu tür yasalardan medet umduğu ancak daha fazla acı, kan ve baskılar dışında bir sonucu olmadığı açıktır. Bu tür yasa ve uygulamalar, otoriter ve baskıcı yöntemlerle ayakta kalmaya çalışan bir iktidarın kendi sonunu hızlandıracaktır” diye konuştu. 

AMAÇ AKP’NİN İKTİDARINI KORUMAK

İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde toplanan emekçilere HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel destek verdi. Burada konuşma yapan Tüzel, bir haftadır Mecliste yaşanan hukuksuzluğun önceki gün en üst seviyeye ulaştığını söyledi. Meclis iç tüzük hükümlerinin çiğnendiğini ve muhalefet partilerinin verdiği önergeler üzerine dahi konuşma yapılmasının engellendiğini ifade eden Tüzel, buna karşı HDP’li milletvekillerinin oturma eylemi yaptığını CHP’li vekillerin de protesto ettiğini dile getirdi. 
“Dışarıdaki darbecilik, Meclise de böyle yansıdı” diyen Levent Tüzel, pakete karşı en tutarlı direnişi HDP’nin gösterdiğini, bunun “HDP AKP ile pazarlık yapıyor” söylemlerine de yanıt olduğunu kaydetti. Son 8 yılda aralarında çocukların da olduğu 183 kişinin polis tarafından keyfi olarak öldürüldüğü bilgisini veren Tüzel, çıkartılmak istenen yasanın sonucunun da farklı olmayacağını söyledi. Çocuk ölümleri, kadın cinayetleri ve doğa katliamlarıyla asıl kamu güvenliğini bozanın hükümet olduğunu vurgulayan Tüzel, “Bu yasa AKP’nin sarayını, iktidarını ve hedeflediği Türkiye’yi korumak için çıkarılıyor” dedi. 

VEKİLLERE DESTEK

KESK İzmir Şubeler Platformu’nun ve kitle örgütlerinin çağrısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen emekçiler İç Güvenlik Paketine karşı oturma eylemi yaptı. Eylemde Mecliste yasanın geçmesine karşı oturma eylemi yapan vekillere de alkışlarla destek verildi.

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Ümit Akıncı yasanın tüm temel anayasal hak ve özgürlükler mücadelesinin tırpanla biçilmesi amacı taşıdığını dile getirerek “AKP’nin emek ve demokrasi mücadelesine karşı hukuk tanımaz politikasının ve otoriter karakterinin yansıması olan yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir” diye konuştu. Akıncı hükümete de şöyle seslendi: “Halklarımızın ve emekçilerin ihtiyacı yeni bir SS yasası değil barış ve demokrasinin tesisine yönelik düzenlemelerdir. Bizler emek ve demokrasi güçleri olarak tasarı geri çekilinceye ve anti demokratik uygulamalara son verilinceye kadar alanlara çıkarak mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

'OHAL YASASINI TANIMAYACAĞIZ'

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde oturma eylemi yapıldı. TTB, TMMOB ve DİSK yöneticilerinin de destek verdiği eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü Medeni Tuşti, "Bu yasa ile fiilen devam eden Olağanüstü Hal (OHAL) ve sıkıyönetim uygulamaları bölgede de olağanlaştırılmak ve süreklileştirilmek isteniyor" dedi. Yasa ile hükümete tepki gösteren herkesin yaşam hakkına kast edileceğini belirten Tuşti, yasanın derhal geri çekilmesini istedi.

ELAZIĞ’DA ‘İÇ GÜVENLİK PAKETİ’ TEPKİYLE KARŞILANDI

‘İç güvenlik paketi’ Meclis’te görüşülürken Elazığ’da bir araya gelen demokratik kitle örgütleri tasarıyı protesto etti. KESK’in çağrıısyla Hozat Garajı Meydanı’nda bir araya gelerek oturma eylemi başlatan kitleye seslenen Eğitim Sen Şube Başkanı Fuat Koç, “2002 yılında AKP tek başına iktidara geldiğinde, demokrasi havarisi kesilmişti. AB rüzgarını da arkasında alarak ‘demokratik yasalar’ çıkarıyordu sözüm ona. Askeri vesayet yıkıldı denildi. Ondan sonra AKP faşizmi kendi vesayetini kurmaya başladı” dedi. AKP’nin Türkiye’yi adeta faşizme taşıdığını dile getiren Koç, “Çıkarmaya çalıştıkları faşizm yasasıdır. Meclisi bypass ederek, olmayan hukuku pas geçerek, polis devletine hızla bir koşuş var. Bütün yetkiler polise valiye, kolluğa verilmektedir. Hiç bir demokratik ülkede olmayan bu uygulamalar derhal son bulmalıdır” şeklinde konuştu. 

‘12 EYLÜL CUNTA ANAYASASINDAN BİLE GERİ’

Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri Vardar İş Merkezi önünde oturma eylemi yaptı. 
Kitle adına konuşan SES Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Yalçın Mutlu, yasa tasarısının AKP’yi koruma ve kollama yasası olduğunu söyledi. Yasanın 12 Eylül cunta anayasasından bile geri olduğunu kaydeden Mutlu, yasa ile uluslararası sözleşmelerin de ayaklar altına aldığını vurguladı. 
Başbakan Davutoğlu’nun tasarıya ilişkin konuşmasında tasarının temel hak ve özgürlükleri askıya alan içeriğini es geçtiğini kaydeden Mutlu,“Yalanları bir yana bırakıp tasarının özüne ilişkin gerçeklere dönecek olursak; tasarı ile fiilen devam eden OHAL ve sıkıyönetim uygulamaları olağanlaştırılmak ve süreklileştirilmek istenmektedir. Tasarı çok açık şekilde yükselen toplumsal muhalefete, sendikal örgütlenmelere, hükümet protestolarına ve Kürt halkının tem hak ve özgürlükleri için yürüttüğü mücadeleye saldırı amacı gütmektedir” dedi.
Tasarının yasallaşması durumunda toplumsal muhalefetin darbe dönemlerini bile aratacak bir saldırı altında olacağını söyleyen Mutlu,yasa tasarısının Anayasaya ve AİHM kararlarına aykırı olduğuna dikkat çekti. Mutlu, “Yasa tasarısı; tüm temel anayasal ve özgürlükler mücadelesinin tırpanla biçilmesi amacı taşımaktadır. AKP’nin 14 yıllık baskıcı politikaları atık toplumu bir sosyal patlama noktasına getirmiştir. Hükümete sesleniyoruz, temel hak ve özgürlükleri askıya alan bu sıkıyönetim yasasını derhal geri çekin.” diye konuştu. 

 

 

 

 

 (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da yakılmış genç kadın cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

'Çözüm idamda değil şiddeti engellemekte'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa