22 Şubat 2015 00:55

Katillerin peşini bırakmayacağız

Torunlar’da 10 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından açılan davada tutuklu yargılananların tahliye edilmesi ailelerin ve işçilerin arkadaşlarının tepkisini çekti.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Torunlar’da 10 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından açılan davada tutuklu yargılananların tahliye edilmesi ailelerin ve işçilerin arkadaşlarının tepkisini çekti. Kazanın ardından, ‘Sorumluların hepsi cezalandırılacak’ diyen yetkililerin şimdi sorumluları aklamak için uğraştığını söyleyen aileler ve işçiler davanın peşini bırakmamakta kararlı.

Asansör faciasında ölen işçilerden Hıdır Ali Genç’in babası Mustafa Genç, mahkeme heyetinin değişmesinin ardından davanın bu aşamaya geleceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Davada yargılananların verdikleri ifadelerin, bilirkişi raorunun raporunun Torunlar İnşaat, Asansör firması Geda Major ve İş Güvenlik Firması NCA’nın suçluluğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken  baba Genç, “Biz gerçek sorumluların da tutuklanmasını beklerken tutuklu olanlar da serbest bırakılıyor. Anlamış değilim” diye tepkisini dile getirdi.

Başından beri gerçek sorumluların yargılanmadığını söyleyen Genç, Torunlar GYO hakkında takipsizlik kararı verildiğini, bir üst mahkemeye başvurdukları halde kabul edilmediğini hatırlattı.

‘ASIL SUÇLULAR YARGILANSIN’

“Şimdi Anayasa mahkemesine başvurduk. Olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar götüreceğiz Soma’da nasıl bir seyir izlendiyse bizim dava da aynısı olacak. Ben öyle düşünüyorum çünkü NCA iş güvenliği firması Soma’daki iş güvenliğinden sorumluydu. Orada hiç kimseye bir şey yapmadılarsa burada hiçbir şey yapmazlar” diyen Genç, tek istiğinin gerçek uçluların yargılanması olduğunu ifade etti. Genç, “Hakimin de savcının da önünde bütün bilgiler var. Asıl suçlu kimse yargılansın. Ancak sanki ortada suçlu yokmuş gibi gösterilmeye çalışılıyor” dedi.

‘TANIKLARI BİLE DİNLEMEDİLER’

İlk duruşmada tanık olarak davaya müdahil olmak isteyen ancak tanıklığı kabul edilmeyen Hıdır Ali Genç’in iş arkadaşı Hüseyin Gündoğdu, “Bu davada bu sistemin adaletine güvenmemiz gerektiğini bir kez daha gösterdiler. Tanık olarak kabul edilen 4 arkadaşımız vardı. Onlar da dinlenmedi.  İfadesi alınmayan sanıklar vardı. 3 tutuklu sanık da serbest bırakıldı” diye tepkisini dile getirdi. “Buradan suçlu başta Torunlar GYO, asansör firması Geda Majör ve iş güvenlik firması NCA’dır. Düşen asansörün arızaları giderilmeden çalıştırılmaya devam edildi. Biz o gün oradaydık. O katliamın o cinayetin tanığıydık. Bizi bu devletin adaleti dinlemedi” diyen Gündoğdu, davanın takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi. Gerçek sorumluların yargılanmaması halinde iş cinayetlerinin engellenemeyeceğini vurgulayan Gündoğdu, “İşçiler olarak ölmeyi hak etmiyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

‘Sarı; gurbetin, ihanetin, sürgünlüğün rengidir’

SONRAKİ HABER

Türkiye Süleyman Şah'a operasyon düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...