22 Şubat 2015 00:59

Mermer ocakları hançer gibi saplandı

Antalya’da tam 380 mermer ve taş ocağı için ruhsat verildi. Kentin kuzey- batı bölgesindeki çam ağaçları, asırlık sedir ağaçları bu ocaklar nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Torosların yüksek kesimlerinde ruhsat verilen mermer ocakları bölgedeki 13 köyü de tehdit ediyor.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Antalya’da tam 380 mermer ve taş ocağı için ruhsat verildi. Kentin kuzey- batı bölgesindeki çam ağaçları, asırlık sedir ağaçları bu ocaklar nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Torosların yüksek kesimlerinde ruhsat verilen mermer ocakları bölgedeki 13 köyü de tehdit ediyor.

Yöredeki köylüler de bir araya gelerek Antalya’daki çevre, emek örgütleri ve siyasi partilerle birlikte ortak bir Platform oluşturdu, eylem ve etkinlikler düzenliyorlar. En son Hisarçandır Ekizce Yaylası’nda köylüler tarafından direniş çadırı kuruldu. Köylüler ve çevre örgütleri sahada bulunan sedir, ardıç ve kızılçam ormanlarında  korunması gereken endemik bitki ve hayvan türlerinin olduğunu, bunların da tıpkı yöre insanları gibi yok olacağını belirtiyor.

BÖYLE BİR YER MERMER OCAĞINA KURBAN

Dünyanın en yaşlı sediri, Ekizce Yaylası’na sadece 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu ağacın yaşı 2 bin 326 olarak hesaplandı. Antalya’da 2016 yılında yapılacak botanik Expo’sunun sembol bitkisi ise şakayık seçildi. Ancak bu bitki de mermer ocaklarının olduğu bölgede yok olmayı bekliyor. Diğer taraftan Ekizce Yaylası yakınında bulunan Geyikbayırı’na da mermer ocağı yapılacak. Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Birim Sorumlusu, Akdeniz Üniversitesi (BESYO) Öğretim Görevlisi Yılmaz Sevgül, Geyikbayırı Spor Kaya Tırmanışı Bölgesi’nin dünyanın en önemli tırmanış sahalarından biri olduğunu belirterek, yılda 20 bin sporcunun geldiği bölgenin maden ocağı faaliyetlerine açılmasına tepki gösterdi. Sevgül, bölgeyi 22 yıl önce keşfettiklerini belirterek, National Geographic dergisinin de 2012’de “Gezegenin en iyi 20 macerası” listesinde ikinci sırasına Geyikbayırını koyduğunu aktardı. Bölgenin dünyada ilk 4’te, Avrupa tırmanış bölgesi olarak ise ilk 3’te yer aldığı bilgisini verdi.

Bölgede şimdiden heyelan ve yol kaymaları başladı. Hisarçandır Köyünde yaşayan Ramazan Korkmaz, “3 yıl önce yolumuza yapılan su kanalı bizlere aynı zamanda köprü işlevi görüyordu, fakat yapılan köprünün altı boş ve sağlam değil. Köprü her an çökme tehlikesi yaşıyor. Yetkililerden konunun çözülmesini istiyoruz” dedi. Durmuş Sak da, “Yolumuz ve üzerinde bulunan köprüyle ilgili kendi çabalarımız sonucu geçici çözümler buluyoruz. Konyaaltı Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyelerine defalarca başvurmamıza rağmen bir sonuç alamadık” dedi. Hisançandır Muhtarı Sait Karateke havaların ısınması ile kesilen mermerlerin taşıma işinin başlayacağını ifade ederek, “Direniş çadırları kurarak verdiğimiz mücadele, evlerimizi ve ürünlerimizi koruma mücadelesi. Direnmekten başka çaremiz kalmadı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Montella, Milan’ın yeni kurtarıcısı mı?

SONRAKİ HABER

Aydoğan’ı vuranlar bile bile mi bulunmuyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...