21 Şubat 2015 17:50

Mecliste MHP'nin Kürtçe tahammülsüzlüğü

TBMM Genel Kurulunda HDP'li bazı milletvekillerinin 'Dünya Ana Dili Günü' nedeniyle kürsüden kısa Kürtçe konuşmalar yapmasına MHP'li milletvekilleri tahammül edemedi.

Paylaş

TBMM Genel Kurulunda HDP'li bazı milletvekillerinin 'Dünya Ana Dili Günü' nedeniyle kürsüden kısa Kürtçe konuşmalar yapmasına MHP'li milletvekilleri tahammül edemedi. AKP de HDP'nin verdiği ana dili önergesinin görüşülmesini reddetti.

HDP'li milletvekilleri, kürsüden 'Dünya Ana Dili Günü' nedeniyle konuşmalarının sonlarında Kürtçe olarak yaptı. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise Kürtçeyi anlamadıkları için konuşmalarını Türkçeye çevirmelerini ve tutanaklara geçmesini istedi. Bunun üzerine Kürtçe konuşan HDP'li milletvekilleri konuşmalarını Türkçeye çevirdi.  

MHP'li milletvekilleri ise Kürtçe konuşulmasına ve bu konuşmanın Türkçeye çevrilmesinin istenmesine tepki gösterdi. Ardından da usul tartışması açıldı. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Hallaçoğlu, "Biz burada TBMM'nin milletvekilleri olarak Türk milletini temsil için yemin ettik. Siz başkan olarak orada TBMM'yi temsil ediyorsunuz. Konuşulan dili siz tekrar çevirtemezsiniz. Bu mecliste Türkçeden başka bir şey hitap etmek mümkün değildir kanuna göre. İnsanlar kendi ana dili ile konuşabilirler. TBMM'de olmaz. Bunun özgürlükle alakası yok. Hukuk devletiyle, anayasayla alakası var" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise, şunları söyledi: "Yeryüzünde 8 bin dil var. 200 devlet var. Her ülkede farklı diller konuşulabilir. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus devleti. Dili Türkçe. Bu ülkede farklı dili ana dili olanlar varsa onlarda bu ülkenin vatandaşı. Onlara saygı, dillerine saygıdır. Ak Parti farklı dil ve lehçelerle siyasal propagandalarının önünü açmıştır. Farklı dillere konuşmak son derece olağandır. Mecliste de yapılmaktadır."

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, "Ana dili Kürtçe olan bir vekil olarak bu tartışmanın içinde olmaktan icap duyuyorum. Bu bize yapılan bir hakarettir. Kendi dilimizle, ana dilimizle Ana Dili günü de birkaç cümle sarf etmemize tahammülsüzlük ile karış karşıyayız" dedi.  

TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise, "Kürtçe iki cümle kurdu. Bundan dolayı usul tartışması açılmasını esefle karşılıyorum üzülüyorum" diye konuştu. Ardından da tartışmanın uzamaması için 1 saat yemek arası verdi.

Öte yandan bugün Dünya Ana Dili Günü sebebiyle HDP'nin verdiği ana dili önergesi de AKP oylarıyla reddedildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Beyoğlu'nda 12 el yapımı bomba ile 136 molotofkokteyli bulundu

SONRAKİ HABER

TGC’nin ‘Nuh Köklü’ açıklaması ABD basınında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...