21 Şubat 2015 16:06

Çipras: Bir muharebe kazandık ama savaşı kazanmış değiliz

SYRIZA hükümeti ile AB, AB merkez bankası ve IMF arasında bir haftadan beri devam eden yoğun görüşmeler sonunda anlaşma sağlandı.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

SYRIZA hükümeti ile AB, AB merkez bankası ve IMF arasında bir haftadan beri devam eden yoğun görüşmeler sonunda anlaşma sağlandı.
Dün gece geç saatlere doğru IMF, Avrogrup ve AB komisyonu başkanlarının Brüksel’de ortak bir basın toplantısıyla duyurdukları anlaşmaya göre Yunan hükümetine 4 ay borç anlaşmasının devam etmesi doğrultusunda süre tanındı. Yunan hükümeti bu pazartesine kadar borç anlaşmasının devamı ve yeni borç diliminin serbest bırakılması için alacağı önlemleri AB ve IMF’ye iletecek. AB yetkili organları hükümetin borçların ödenmesi için alacağı önlemlerin yeterliliğini ya da tatmin ediciliğini kararlaştıracak ve nisan ayında borç diliminin serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verecek. Yapılan anlaşma Troyka anlaşmalarının “devam etmesini ve anlaşma çerçevesi içinde” Yunan hükümetinin “tek taraflı uygulamalara” gidemeyeceğini de öngörüyor. Bu madde hükümetin vaatlerinin Troyka kararı olmadan gerçekleştirilemeyeceği anlamına geliyor.
Ayrıca anlaşmada “IMF nin üstlendiği rolün devamına karar verilmiştir” cümlesi konarak Yunan hükümetinin IMF ile yapılan anlaşmalara da sadık kalması teyit ediliyor.
Anlaşmada ayrıca tüm anlaşmaların ve alınacak önlemlerin imzalanan programlarının devam etmesi doğrultusunda olacağı vurgulanıyor.
Ekonomi Bakanı Yanis Varufakis anlaşmanın  karşılıklı atılan adımlarla imzalandığını belirttiği açıklamasında iki gün içinde vergi sistemine yönelik önlemlerin AB yetkili organlarına iletileceğini söyledi. Varufakis “Troyka’nın bittiğini” de söyledi. Tarafların anlaşmasına göre bundan sonra Troyka “sözleşme” olarak adlandırılacak. Ayrıca “Troyka anlaşmalarının hiçbir maddesi geçersiz sayılmayacak” maddesi de anlaşmaya eklendi.

ÇİPRAS KONUŞTU

Bugün öğlen saatlerinde anlaşmaya ilişkin bir açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras “Bir muharebe kazandık fakat savaşı henüz kazanmış değiliz” dedi. Yunanistan hükümetinin AB içinde uzlaşma olabileceğini kanıtladığını ve henüz önlerinde uzun bir yol olduğunu ve asıl zorlukların bundan sonra yaşanacağı düşüncesini dile getiren Çipras “Nakit sıkıntısı çeken boş bir bütçe kasası devraldık. Birileri solun hükümet olacağı rüyasını gördüğü için hükümete nefes alma süresi bırakmadı” dedi. Çipras ayrıca “Katma değer vergisinin yükseltilmesini ve emekli aylıklarının düşürülmesini önlediklerini” söyleyerek “Troyka anlaşmalarının dün bittiğini” savundu.
Dün açıklama yapılmadan kısa bir süre önce Çalışma Bakanı Dimitris Statulis bir TV kanalına yaptığı açıklamada hükümetin vaatlerini yerine getireceğini ve bu yönde geri adım atılmasının mümkün olmadığını söyledi. Aynı doğrultuda bir açıklamada sol kanat önderi ve Kalkınma, Çevre ve Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis'in bir gazeteye verdiği röportaj da dile getirildi. Lafazanis “Hükümetin hedefi Troyka anlaşmalarına ve egemenliğine son vermektir” diyerek “Brüksel’deki anlaşmaların sonucu ne olursa olsun hükümet Selanik kentinde açıklanan vaatlerini yerine getirecek ve zamana yayılan bir süreç içinde toplumsal haksızlıkları ortadan kaldıracaktır” dedi.

‘KEŞKE BAZI MADDELER ANLAŞMA METNİNE GİRMESEYDİ’

Bu arada meclis başkan yardımcısı Aleksis Mitropulos ise sakin bir tutumla anlaşmayı inceleyeceklerini açıkladı ve “Keşke bazı maddeler anlaşma metnine girmeseydi” dedi. Mitropoulos bu açıklamasıyla anlaşma metnine giren tek taraflı adım atılmayacağı ve anlaşmaların devam edeceği maddelerine yönelik rahatsızlığını dile getirdi.
AB ve IMF yetkilileri  dün düzenledikleri ortak basın toplantısında anlaşmaya yönelik memnuniyetlerini dile getirirlerken Almanya Maliye Bakanı Walfgank Schauble “Troyka anlaşmaları kaldığı yerden devam edecek” dedi.

ANLAŞMA NE ANLAMA GELİYOR?

ÖNCEKİ HABER

Sedat Peker'den İç Güvenlik Paketine destek: Polisimiz kan alacak

SONRAKİ HABER

Nurtepeli ve Güzeltepeli kadınlardan kadın cinayetlerine karşı mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...