21 Şubat 2015 12:01

Bakan, 'müjde' bekleyen taşeron işçileri görmedi

Yol-İş Sendikası 10. Olağan Genel Kurulu Ankara'da toplandı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde yapılan genel kurula, Yol-İş Başkanı Ramazan Ağar ile Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Faruk Çelik birlikte girdi. Divan Başkanlığını TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat'ın yaptığı genel kurulda gündem taşeron işçiler ve kıdem tazminatıydı.

Paylaş

Yol-İş Sendikası 10. Olağan Genel Kurulu Ankara'da toplandı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde yapılan  genel kurula, Yol-İş Başkanı Ramazan Ağar ile Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Faruk Çelik birlikte girdi. Divan Başkanlığını TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat'ın yaptığı genel kurulda gündem taşeron işçiler ve kıdem tazminatıydı. Bakan Çelik'in kıdem tazminatıyla ilgili açıklamasına itiraz geldi. Ayrıca Çelik'in konuşmasında 4 yıldır yargı kararının uygulanmasını bekleyen taşeron işçilerden bahsedilmemesine delegeler tepki gösterdi. İşçiler, Bakan'dan açıklama istedi. Ancak işçileri tatmin edecek bir açıklama yapılmadı.

Türk-İş Mali Sekreteri ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan yaklaşık 10 bin taşeron işçinin kadroya alınması için önemli gelişmeler olduğunu söyledi. Yargıtay kararına rağmen yıllardır kadroya alınmayan taşeron işçiler nedeniyle ilgili 4 Şubat'ta bakanlara suç duyurusu açmak istediklerini anlatan Ağar, Çalışma Bakanı Çelik'in kendini aradığını ve biraz daha zaman verdiklerini ifade etti. Bakanlık tarafından kurulan bir komisyonla karayolları işçilerinin kadroya alınması için  bir karar hazırlandığını ileri süren Ağar, kararın da Bakanlar kuruluna iletildiğini dile getirdi.

Yol-İş'in örgütlü olduğu Köy Hizmetleri'nin 2005 yılında kapatıldığını hatırlatan Ağar, işçilerin de İl Özel İdareleri ve büyükşehir belediyelerine devredildiğini söyledi. Bu süreçte yaptıkları hiçbir itirazın dikkate alınmadığını kaydeden Ağar, kıdem tazminatı tartışmalarına da değindi. Kıdem tazminatının emekçilerin vazgeçilmez bir hakkı olduğunu belirten Ağar, tazminatın gün ve miktarında bir değişiklik yapılmasını yanlış bulduklarını söyledi. Ağar, son Türk-İş Genel Kurulu'nda kıdem tazminatına dokunulmasının genel grevi sebebei olduğu şeklindeki kararın da tartışılmaz olduğunu ifade etti.  

BAK ŞU KONUŞANA: BAKANA GÖRE TAŞERON SÖMÜRÜYMÜŞ!

Bakan Çelik de kıdem tazminatı tarışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İşçilerin yaklaşık yüzde 85'nin kıdem tazminatı sorunu yaşadığını söyleyen Çelik, “15 senedir siz sermayeye kıdem yatırıyorsunuz. Biz de sizin bireysel hesabınıza koyalım diyoruz. Eğer yanlışsa; sendikalar olarak kıdem mücadelesi veren işçilere hesap vermek zorundasınız" dedi.

Türkiye'de 2 bin inşaatın 1600'ünün durdurulabilecek durumda olduğunu belirten Çelik, bunun ise emeği yok sayan bir tutum olacağını savundu. İşverenlerin Soma ve Ermenek'ten ders çıkarmadığını ifade eden Çelik, taşeron sistemi eleştirdiğini iddia etti. “Meclis kürsüsünde ve her yerde 'Taşeron emeğin sömürülmesidir' dedim” diyen Çelik, ancak taşeron sistemin tümüyle kaldırılmasını doğru bulmadıklarını kaydetti. Çelik, hizmet alımının hangi alanlarda uygulanabileceğine ilişkin düzenlemelere devam edeceklerini söyledi.

İÇ GÜVENLİK PAKETİNİ SAVUNDU

Meclis'te günlerdir kavgalara neden olan İç Güvenlik Paketi'ni anlatan Çelik, “Türkiye özgürlük ve güvenlik dengesini sağlamak zorunda. Özgürlüğü ancak güvenli bir ortamda sağlayabiliriz. 6-7 Ekim'deki vandalizmi gördük. Bununla ilgili düzenleme yapılması gerekiyor” dedi. Ayrıca sendikalar yasasında da ilerleme kaydedildiğini savunan Çelik, hiçbir işçi ve memur sendikası arasında ayrım yapmadıklarını söyledi. Çelik, 80 darbesinden kalma sendikal yasaları değiştirdiklerini belirtti.

Konuşmasını bitirirken delegelerin “Karayolları ne olacak?” “Taşeron işçilere kadro verilmeyecek mi?” şeklinde tepkileriyle karşılaşan Çelik, 6 bin 700 işçinin kadro hakkı kazandığını söyledi. Bu ayın sonuna kadar nihai çözüm olacağını vadeden Çelik, ortaya çıkan metinlerin incelenmesi sonucunda Başbakanın ve kendisinin açıklama yapacağını dile getirdi.

İki gün sürecek olan genel kurulda yarın seçimler yapılacak. Mevcut yönetim tek listeyle aday olurken, listenin dışında Kinyas Daşkaya da Mevzuat Sekreterliği'ne aday oldu. Başvurular sürüyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Timbuktu, Cesar sinema ödüllerini sildi süpürdü

SONRAKİ HABER

Federal Kürdistan Parlamentosu önünde idam protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...