21 Şubat 2015 04:02

AB ile anlaşan SYRIZA, IMF ile yola devam edecek

Yunanistan ve Avro bölgesi ülkelerinin, kurtarma planı görüşmeleri sonrasında mali yardımı uzatmak için bir anlaşmaya vardığı bildirildi. Yunan hükümeti, pazartesiye kadar borç anlaşmasının devamı ve yeni borç diliminin serbest bırakılması için alacağı önlemleri AB ve IMF'ye iletecek.

Paylaş

Yunanistan ve Avro bölgesi ülkelerinin, kurtarma planı görüşmeleri sonrasında mali yardımı uzatmak için bir anlaşmaya vardığı bildirildi. Her iki taraftan yetkililere göre, Avro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın mali kurtarma planını dört ay daha uzatmak üzere anlaşmaya vardı. Açıklama ardından avro, ABD doları karşısında değer kazandı.

'YUNANİSTAN TÜM BORÇLARINI TANIMA SÖZÜ VERDİ'
Eurogroup başkanı olan Hollandalı Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Atina'nın tüm borçlarını tanıma sözü verdiğini söyledi. Hollandalı yetkili, "Bu çok olumlu bir sonuçtur" dedi. Dijsselbloem, "Bu gecenin yeniden güven inşasında bir ilk adım olduğunu düşünüyorum" dedi ve Yunanistan'ın Pazartesi gününe kadar reform önlemlerinin bir ön listesini sunmayı kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

YUNANİSTAN: TEHDİT YA DA BLÖFE BAŞ VURMADIK
Yunanistan Maliye Bakanı Yakis Varoufakis ise anlaşmanın, yeni bir yönde küçük bir adım olduğunu ve Yunanistan'ın tehditler ya da blöfe başvurmadığını söyledi. Bir Yunan hükümet yetkilisi de Atina'nın artık "yeni bir anlaşmayı müzakere için" zamana kavuştuğunu söyledi. Yunanistan, kurtarma planında altı aylık bir uzatma istemişti ama Eurogroup ancak dört ayı kabul etti. (DIŞ HABERLER)

Avrupa'da siyaset karışık

 

ANLAŞMA NE ANLAMA GELİYOR?

Seyit Aldoğan
ATİNA

Dün gece geç saatlere doğru IMF, Eurogroup ve AB Komisyonu başkanlarının Brüksel'de ortak bir basın toplantısıyla duyurdukları anlaşmaya göre Yunan hükümetine 4 ay borç anlaşmasının devam etmesi doğrultusunda süre tanındı. Yunan hükümeti, pazartesiye kadar borç anlaşmasının devamı ve yeni borç diliminin serbest bırakılması için alacağı önlemleri AB ve IMF'ye iletecek.

AB yetkili organları, hükümetin borçların ödenmesi için alacağı önlemlerin yeterliliğini ya da tatmin ediciliğini kararlaştıracak ve Nisan ayında borç diliminin serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verecek. Yapılan anlaşma, troyka anlaşmalarının "devam etmesini ve anlaşma çerçevesi içinde" Yunan hükümetinin "tek taraflı uygulamalara" gidemeyeceğini de öngörüyor. Bu madde, hükümetin vaatlerinin troyka kararı olmadan gerçekleştirilemeyeceği anlamına geliyor. 

IMF İLE YOLA DEVAM!
Ayrıca anlaşmada, "IMF'nin üstlendiği rolün devamına karar verilmiştir" cümlesi konarak Yunan hükümetinin IMF ile yapılan anlaşmalara sadık kalması da teyit ediliyor. Anlaşmada, tüm anlaşmaların ve alınacak önlemlerin imzalanan propramların devam etmesi doğrultusunda olacağı da vurgulanıyor.

Yunanistan Ekonomi Bakanı Yanis Varufakis, anlaşmanın karşılıklı atılan adımlarla imzalandığını belirttiğ açıklamasında 2 gün içinde vergi sistemine yönelik önlemlerin AB yetkili organlarına iletileceğini söyledi. Varufakis, "troykanın bittiğini" de söyledi. Tarafların anlaşmasına göre, bundan sonra troyka, "sözleşme" olarak adlandırılacak Ayrıca anlaşmaya göre troyka anlaşmalarının hiç bir maddesi geçersiz sayılmayacak maddesi de eklendi.

Dün açıklama yapılmadan kısa bir süre önce Yunanistan Çalışma Bakanı Dimitris Statulis, bir televizyon kanalına verdiği röportajda, hükümetin vaatlerini yerine getireceğini ve bu yönde geri adım atılmasının mümkün olmadığını söylemişti. Aynı doğrultuda bir açıklama, sol kanat önderi Panayotis Lafazanis'in bir gazeteye verdiği röportajda da dile getirildi. 

ÖNCEKİ HABER

Trabzonlu taraftar grubu HDP'yi hedef gösterdi

SONRAKİ HABER

100'den fazla araç birbirine girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...