21 Şubat 2015 01:02

Naksan’da çare sendika

Gaziantep OSB’nin en büyük fabrikalarından olan Naksan Plastik’te, her yerde olduğu gibi işçilerin zam beklentisi boşa çıktı. Geçtiğimiz günlerde ocak ayı ücretlerini alan işçiler, hangi standarda göre uygulandığı belli olmayan 5-6 farklı zam oranıyla karşılaştı. Yevmiyelere 1 ila 4 lira arasında zam yapılırken, eski ve usta işçilerin de içinde yer aldığı 137 kişiye ise hiç zam yapılmadı.

Paylaş

Mehmet TÜRKMEN
Gaziantep

 

Gaziantep OSB’nin en büyük fabrikalarından olan Naksan Plastik’te, her yerde olduğu gibi işçilerin zam beklentisi boşa çıktı. Geçtiğimiz günlerde ocak ayı ücretlerini alan işçiler, hangi standarda göre uygulandığı belli olmayan 5-6 farklı zam oranıyla karşılaştı. Yevmiyelere 1 ila 4 lira arasında zam yapılırken, eski ve usta işçilerin de içinde yer aldığı 137 kişiye ise hiç zam yapılmadı. 

İşçilerin pek çok yasal hakkının bile gasbedildiği, işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından koşulların oldukça kötü olduğu Naksan’da ücretler ise asgari ücretin biraz üzerinde. Geçtiğimiz yıl şubat ayındaki zam dönemi öncesi, Gaziantep Petrol-İş Temsilciliğinin işyerinde yürüttüğü örgütlenme çalışması, işyerinde dağıtılan bildiriler ve işçilerde gelişen sendikalaşma eğilimi, Naksan patronunu tarihinin en yüksek zammını vermek zorunda bırakmıştı. 

‘ZAMMI ALINCA SENDİKAYI UNUTTUK’

Naksan işçileri bu dönem de yevmiyeye 7-8 lira gibi bir zam bekliyorlardı. Zam beklenenden çok düşük olunca, özellikle çok düşük ya da hiç zam almayan işçiler gruplar halinde yöneticilerle görüşerek tepkilerini dile getirdi. Ancak bu görüşmelerden hiçbir sonuç alınamadığı gibi bazı işçiler tehdit edilerek geri gönderildi. 

Görüştüğümüz 11 yıllık bir Naksan işçisi, geçen yıl yapılan zammın sendika korkusuyla yapıldığını söyledi. Petrol-İş Sendikasının işyerinde yürüttüğü örgütlenme çalışmasının, öne sürdüğü talepler ve dağıttığı bildirilerin işçiler arasında çok etkili olduğunu söyleyen Naksan işçisi şunları anlattı: “Tam da zam dönemi öncesi yoğunlaşmış bir çalışmaydı. Mahallelerde, kahvelerde toplantılarda bir araya geliyorduk. İşyerinde sendikanın bildirileri elden ele dolaşıyor, işçiler tarafından panolara, tuvaletlere asılıyordu. Patron öyle korktu ki, fabrikada yöneticiler her gün sendikaya yönelik karalama yapmaya başladılar. İşçilerin sendikada örgütleneceği korkusundan yüzde 30-35’i bulan zam yaptılar. Zammı alınca da işçi sendikayı unuttu tabii.”

ZAM ALINCA SESİMİZİ KESTİK 

12 yıldır Naksan’da çalıştığını söyleyen başka bir işçi ise, sendika tehlikesi ortadan kalkınca da kazanımların da ortadan kalktığını belirterek şunları söyledi: “Petrol-İş Sendikası burada 3 yıl boyunca örgütlenme çalışması yürüttü. Her seferinde ya zam yaparak, ya da örgütlenmeye öncülük eden işçi arkadaşlarımızı işten atarak işçiyi susturdular. Sendika korkusundan patron en yüksek zammı yaptı. Ama biz işçiler ne yaptık. Birlik olup örgütlenmek, sendikalı olmak, güvenceli çalışmak yerine, zam alınca sesimizi kestik. Peki ne oldu? İstediğini işten atıyorlar, istediğine zam yapmıyorlar, izin yok, hasta olsan dahi rapor yok. Köle gibiyiz. İşyerinde birlik olmadıktan sonra, iş güvencemiz ve sendikal örgütlülüğümüz olmadıktan sonra yüzde 100 zam alsan da bir anlamı yok.”

'TEK YOL SENDİKA’

4 yıldır Naksan’da çalışan genç bir işçi de, örgütlü olmadan, sendikalı olmadan hiçbir güvencenin olmayacağına dikkat çekti. Daha önce Gaziantep OSB’de tekstil iş kolunda örgütlü sendikaların tutumundan dolayı sendikalara güvenmediklerini belirten genç işçi şunları dile getirdi: “Hep duyardık, Çemen’de, Gürteks’de, Sanko’da sendikalar işçiyi şöyle satmış, işçiden habersiz sözleşme yapmış vs. diye. Ama Petrol-İş Sendikası Naksan’da daha işyerine girmeden işçiye kazandırmaya başladı. Fabrika önüne, servis duraklarına, işçilerin evlerine ve oturdukları kahvelere kadar gidildi. Toplantılar yapıldı, bildiriler dağıtıldı. Bu işe öncülük eden işçi arkadaşlarımız ısrarla sendikalı olmamız, birlik olmamız gerektiğini anlattılar. Ama yüksek bir zam alınca herkes sustu.” 

“Demek ki sadece zam için, sadece zam döneminde bir şeyler yapmak, zam alınca da susmak bir şeye yaramıyormuş” diyen 12 yıllık Naksan işçisi ise “O zammın her kuruşunu fitil fitil işçinin burnundan getirdiler. Hasta olmayı, rapor almayı bile yasakladılar. Onlarca arkadaşımızı işten attılar. Artık Naksan işçisinin uyanması gerekiyor. Artık işçi şunu anlamalı, tek yol sendikalı olmak. Zam dönemini beklemeden, bir araya gelmeli ve örgütlenmeliyiz. Başka da çare yok” diye konuştu.

HASTA OLMAK YASAK!

Daha önce de gazetemizde çok sayıda habere konu olan Naksan, çalışma koşullarının oldukça ağır olduğu ve sık sık iş kazalarının da yaşandığı bir fabrika. Bel fıtığı, deri hastalıkları ve solunum yolu hastalıklarının yaşandığı Naksan’da işveren geçen yıl, ne gerekçeyle olursa olsun, yılda 5 günden fazla rapor almayı da yasaklamış ve bu durum geçtiğimiz haziran ayında gazetemizde ‘Hasta olmak yasak!’ başlığıyla haber olmuştu. “Hasta olan işçi bizim işimize yaramaz”, “Başı ağrıyan, beli ağrıyan işçi bu işyerinde çalışamaz” diyen Patron Osman Nakıpoğlu’nun sözlerine karşılık, Naksan işçilerinin tepkileri de bu habere yansımıştı.

ÖNCEKİ HABER

Artık herkes sokakta infaz edilebilir!

SONRAKİ HABER

AKP'li Şentop: Aday adaylığı için 6 bin 223 başvuru var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...