20 Şubat 2015 17:36

Ermenek'te 4 aydır işsiz kalan işçiler isyanda

Karaman'ın Ermenek ilçesinde su basan kömür ocağında 18 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından, bölgedeki diğer maden ocaklarında da yapılan denetimler sonucu bazı eksiklikler nedeniyle üretim durdurulunca işsiz kalan madenciler durumu protesto etti.

Paylaş

Karaman'ın Ermenek ilçesinde su basan kömür ocağında 18 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından, bölgedeki diğer maden ocaklarında da yapılan denetimler sonucu bazı eksiklikler nedeniyle üretim durdurulunca işsiz kalan madenciler durumu protesto etti.

Üretimi durdurulan ocaklardan birinde çalışan yaklaşık 50 madenci 4 aydır işsiz olduklarını, ücretlerini de alamadıklarını belirterek sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istedi. 

Ermenek'in Pamuklu köyünde geçen yıl 28 Ekim günü, Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağını, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Facianın ardından başlayan kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. Bu çalışmalar kapsamında 18 işçinin cansız bedenleri farklı zamanlarda ulaşılarak ocaktan çıkartıldı.

Biri facianın yaşandığı Has Şekerler Madencilik olmak üzere 10 linyit ocağının bulunduğu bölgede, facia ocağındaki kurtarma çalışmaları sırasında diğer 9 kömür ocağında üretim durdu. 

DENETİM YAPILDI ÜRETİM DURDURULDU

Burada çalışan işçilerin büyük bir bölümü facia ocağındaki kurtarma çalışmalarına katıldı. Bu sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bölgede faaliyet gösteren ocaklarda denetim yaptı. Müfettişler tarafından denetim kapsamında hazırlanan rapor sonucunda açık üretim yapan 1 ocağın dışındaki, kapalı üretim yapan tüm ocaklarda üretim durduruldu. 

BİR ŞİRKET 120 İŞÇİYİ ÇIKARDI

Bu gelişmeler yaşanırken, bölgedeki özel bir madencilik şirketi iki işletmesinden birini tamamen kapatma kararı aldı. Başka bir madencilik şirketi de ocaktaki bir galeriyi kapattı. Galeriyi kapatan şirket yetkilileri yaklaşık 120 işçiye iş akitlerinin 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle sonlandırıldığını bildiren tebligat gönderdi. 

Bir galerisini kapatan ancak diğer galerisinde de henüz üretimin başlamaması üzerine, ocakta çalışan yaklaşık 50 işçi bugün, yaklaşık 4 aydır ücret alamadıkları için zor durumda olduklarını belirterek, ilk olarak Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ile daha sonra şirket yetkilileriyle görüştü. Yaklaşık 50 madenci yaptığı görüşmelerinin ardından kent meydanında bir araya gelip, sorunlarını çözüm bulunması için durumu protesto edip, basın açıklaması yaptı. Yeni Maden Yasasıyla birlikte ocaklarını uzun süre kapandığını, tekrar açıldıktan sonra ise Has Şekerler Madencilikte facianın meydana geldiğini belirten madenciler, facianın ardından yaklaşık 4 aydır işsiz olduklarını ve evlerine ekmek götüremediklerini belirtti. İş akidlerinin sona ermediğini belirten madenciler, sorunlarına çözüm bulunmasını istedi. 

'KİMSE BİZE SAHİP ÇIKMIYOR'

Madencilerden Sadullah İlhan, 'Uzun süredir çalışamıyoruz. Değişik mazeretlerle işyerlerimiz kapatıldı. Eksiklikler giderilmesine rağmen ocağımızın açılmasına izin verilmedi. Biz sorunlarımıza çözüm istiyoruz. Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler bize destek vermiyor' dedi. İşçilerden Mustafa Karakaya ise tepkisini şöyle dile getirdi:

'Nerede bu hükümet yetkileri, kimsenin derdini, dermanını araştırmıyorlar. Seçimler geldiğinde herkes gelip oy istiyor milleten, ama şimdi kimse yok. Şekerlerin ocağı (facianın meydana geldiği ocak) mağdur da biz mağdur değil miyiz. Biz de mağduruz. 4 aydır işsiziz. Diğerlerine 11 bin lira hibe veriliyor. Bize de verilsin. İşverenler de mağdur. İşveren ocağı açmak için uğraşıyor ama yöneticiler bir türlü açmıyorlar. Kimse bize sahip çıkmıyor. Bugün krediler ertelendi ama yarın nasıl ödeyeceğiz. Hırsızlık mı yapıp ödeyeceğiz.' 

Madenciler, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

Protesto eden madencilerin çalıştığı şirketin yetkilileri de, MİGEM, tarafından kapatıldıklarını, eksikliklerini giderip MİGEM'in onay verdiği takdirde yeniden üretime başlayacaklarını söyledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Arınç: Sosyal facia olarak boşanmalar artıyor

SONRAKİ HABER

'Türkiye’de kar bile siyaset tarafından lekelenebilir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...