20 Şubat 2015 15:43

Eğit-Donat anlaşması imzalandı

ABD ile Türkiye’nin uzlaşıya vardığı eğit-donat projesi ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Türk Dışişleri Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından imzalandı. El Cezire’nin anlaşmanın detaylarına yer verdiği haberine göre ‘Eğitilecek gruplar hem Suriye Devlet Başkanı Esad’a hem de IŞİD’e karşı savaşacak’

Paylaş

ABD ile Türkiye’nin uzlaşıya vardığı eğit-donat projesi ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Türk Dışişleri Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından imzalandı. El Cezire’nin  anlaşmanın detaylarına yer verdiği haberine göre ‘Eğitilecek gruplar hem Suriye Devlet Başkanı Esad’a hem de IŞİD’e karşı savaşacak’

ABD ile mutabakat metninin imzalandığını açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Eğitilecek güçlerin hem rejimle hem de IŞİD ve bölgedeki diğer terörist gruplarla mücadele edeceğini’ ileri sürdü. 
ABD’nin askeri malzemelerle destek vereceği muhalifleri Türkiye, Kırşehir’de gruplar halinde ve üçer aylık sürelerle eğitecek. Programın önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de Washington’da düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili sorulara da yanıt verdi. Psaki, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı mutabakatının imzalanmasıyla ilgili olarak, “Koalisyonun bir parçası olarak bu ve diğer konularda Türkiye ile olan ortaklığımız ve çalışmamızdan memnuniyet duyduk. Elbette bu planı uygulamaya geçirmeyi dört gözle bekliyoruz. Onlara (Türkiye) bu görüşmelerde yer almaları ve çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Eğit-donat programının toplam üç yıl sürmesi öngörülüyor. Dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Türkiye’den yılda 1500-2000 kişi eğitilecek. Ürdün ve Suudi Arabistan ile birlikte yılda toplam 5 bin kişi eğitim alacak. Böylece üç ülkede, üç yılda toplam 15 bin kişi eğitilmiş olacak.

PENTAGON: 1200 KİŞİ BELİRLEDİK

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da çarşamba günü, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programına dahil edilmek üzere ilk aşamada 1200 Suriyeli muhalifin aday olarak belirlendiğini ve bu kişiler üzerinde yürütülen tarama sürecinin devam ettiğini bildirdi. Eğitim programının hazırlıkları için şu anda bölgede 100 civarında Amerikalı personelin bulunduğunu ifade eden Kirby, genel misyonda ise toplamda bin kadar ordu personelinin görev almasının beklendiğini bildirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri açıklandı

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ: Kadınlar daha çok isyan edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...