20 Şubat 2015 10:27

'Kürt ailelerin Türkçe konuşması çocuklar için travma'

Diyarbakır'daki ziyaretlerini sürdüren Kobanêli öğretmenlerden Rodin Mihedin, kentte karşılaştıkları bazı Kürt ailelerin çocukları ile Türkçe konuşmalarından şaşkınlık duyduklarını belirterek, 'Kürt ailelerin Türkçe konuşması çocuklar için travma' dedi.

Paylaş

21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla geldikleri Diyarbakır'da çeşitli ziyaretlerde bulunan Kobanêli öğretmenler, ziyaretleri çerçevesinde bu kez Bağlar'da bulunan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'nu ziyaret etti. Öğretmenleri Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Birsen Kaya Akat ve okul yöneticileri karşıladı. 

'ÇOCUKLARIMIZA HER KOŞULDA KÜRTÇE EĞİTİM VERMEYE ÇALIŞTIK' 

Ziyarette Kobanêli öğretmenlerden Rodin Mihedin, bağlı bulundukları Kürt Dil Kurumu'nun 2012 yılında Rojava Devrimi ile birlikte Kobanê'de kurulduğunu ve yaklaşık 3 bin öğretmenin kurum bünyesinde görev aldığını anlattı.

3 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Mihedin, Kürt dili üzerinde yapan kurumların tecrübelerinden faydalanmak istediklerini ifade etti. Mihedin, "Dilimizi geliştirmek için birbirimizi tanımamız ve ortaklaşa bir mücadele içinde olmamız gerekiyor. Çalışmalarımız bundan sonra bu yönlü sürecek" dedi. 

'KÜRT ÇOCUKLARININ TÜRKÇE KONUŞMASI BÜYÜK EKSİKLİK' 

Mihedin, "Burada ailelerin birçoğu çocuklarıyla Türkçe konuşmaktadır. Böylelikle çocukları Türkçe ile büyümekte. Bu o çocuk için çok büyük bir travma. Bu büyük bir eksikliktir. Bunun için ailelerimiz çocuklarıyla Kürtçe konuşmalıdır. Bu çok önemlidir. Kobanê'de bunu bize Araplar yapmak istedi. Okullarda sadece Arapça öğretiyorlardı bize. Biz buna karşı evde kesinlikle Kürtçe dışında başka bir dil kullanmıyorduk. Böylelikle yediden yetmişe dilimizi koruyabilmiş olduk" şeklinde konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bozdağ : Gülen'e yakalama kararı Bakanlığa intikal edince gereği yapılacak

SONRAKİ HABER

'Taciz edin' talimatına çifte suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...