20 Şubat 2015 08:42

EMEP Kürdistan Örgütü: Dillere ve halklara özgürlük

Emek Partisi Kürdistan Örgütü 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 'Her milliyetten halk güçlerini barbarlığa ve gericiliğe karşı dillere ve halklara özgürlük mücadelesinde birleşmeye çağırıyoruz' dedi. Emek Partisi Genel Merkezi de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Paylaş

Emek Partisi Kürdistan Örgütü 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Her milliyetten halk güçlerini barbarlığa ve gericiliğe karşı dillere ve halklara özgürlük mücadelesinde birleşmeye çağırıyoruz” dedi.

Açıklamada 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’nün birçok dilin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu koşullarda kutlandığı belirtilerek, Kürtçe üzerindeki baskıların ve yasaklamaların devam ettiğine dikkat çekildi. AKP hükümetinin okul öncesinden başlayarak topluma dinci-milliyetçi bir eğitim modeli dayattığı ifade edilen açıklamada, “Bugün halkımızın ulusal eşitlik için en temel taleplerinden biri olan ana dilinde eğitim talebine kulaklar tıkanmıştır. Her ağzını açtığında ‘demokrasi’den , ‘halkın iradesi’nden söz eden AKP, ana dilleri yasaklayarak halkları-kültürleri yok sayan ‘tekçi’ zihniyeti devam ettirmektedir. Bunun da ötesinde Ortadoğu’da halklara, inançlara, kültürlere düşman olan IŞİD gibi barbar güçleri desteklemekten de geri durmamaktadır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “İmralı’da iki yılı aşkın bir süredir Abdullah Öcalan ile görüşen hükümet, Kürtçe eğitim talebini görmezden gelmeye devam ederek nasıl bir çözüm istediğini de göstermektedir. Açıktır ki Kürtçe eğitim ve Kürtçenin kamusal alanda kullanılmasının önündeki engellerin devam ettiği koşullarda Kürt sorununun demokratik çözümünden söz edilemez. Ancak AKP Hükümeti, halkımızın ana dilinde eğitim ve anayasal eşitlik taleplerini karşılamak yerine okullarda 2 saatlik seçmeli Kürtçe dersini dayatmaya ve Kürtçe özel okulların açılmasına bile yasakçı bir zihniyetle yaklaşmaya devam etmektedir.”

Açıklamada AKP’nin dilleri, kültürleri yasaklayan politikalarına karşı Kürt halkının ‘Zimanê me rûmeta me ye’ (Dilimiz onurumuzdur) şiarıyla alanlarda olacağı belirtilerek, “Emek Partisi Kürdistan Örgütü olarak, halkımızın ve tüm dünya halklarının Ana Dili Günü’nü kutluyor, her milliyetten halk güçlerini barbarlığa ve gericiliğe karşı dillere ve halklara özgürlük mücadelesinde birleşmeye çağırıyoruz” denildi.

21 Şubat Dünya Ana Dili Günü nedeniyle Emek Partisi Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada da diller üzerindeki baskı ve yasakların devam ettiği vurgulanarak, “Bugün her ağzını açtığında ‘çözüm süreci’nden söz eden hükümet, Kürt sorununun çözümünün en öncelikli taleplerinden ana dilinde eğitim karşısında üç maymunu oynamaya devam etmektedir. Bırakalım kamusal alanda ana dilinde eğitim ve Kürtçe’nin kamusal alanda kullanılmasını, AKP İktidarı; 2014-2015 eğitim yılının başlarında Kurdî-Der öncülüğünde açılan Kürtçe özel okulları bile aynı gün kapattırıp bu talebe sahip çıkan yüzlerce insanı gözaltına aldırmıştır. Bugün 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’nü kutlamak, dilleri-kültürleri yasaklayan, ‘güvenlik’ adı altında bütün toplumu baskı altına almaya çalışan AKP iktidarına karşı mücadele etmektir” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eşinin öldürüp parçaladığı Kübra Kart toprağa verildi

SONRAKİ HABER

YPJ’li Şirin Kalkan’ı binler uğurladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa