20 Şubat 2015 06:43

'Kadının kendi adaletini sağlama çabasını anlamak lazım'

İstanbul Feminist Kolektif (İFK) ilk niteliğinde olan 'Kadınlar hayatına sahip çıkıyor' başlığı ile yayınladığı bültenle, kadınların erkek şiddetine karşı savunmalarının da çetelesini tutmaya başladı.

Paylaş

Özgecan Aslan'ın katledilmesi ile birlikte kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın katliamları tartışılırken, kadın örgütleri, kadınlara öz savunmalarını geliştirme çağrısında bulunuyor.  

İstanbul Feminist Kolektif (İFK) ilk niteliğinde olan "Kadınlar hayatına sahip çıkıyor" başlığı ile yayınladığı bültenle, kadınların erkek şiddetine karşı savunmalarının da çetelesini tutmaya başladı. İlk olarak Ocak ayına ait kadına dönük erkek şiddeti ve kadınların bu şiddete karşı savunma verilerinin raporlaştırıldığı bültenin düzenli olarak her ay çıkartılması bekleniyor. İFK üyesi Avukat Meriç Eyüboğlu, bülteni kadınların neler yaşadıklarını özetleyerek bu durumun altını çizmek ve görünür kılmak amacıyla çıkardıklarını söyledi. 

İFK'nin bülteninde Ocak ayında basından derlediği erkek şiddetine karşı kadınların savunması şöyle sıralandı: 

*1 Ocak'ta İstanbul Taksim Meydanı'nda yeni yıl kutlamalarında kalabalığın arasında tacize uğrayan bir kadın, arkasındaki tacizciye dönerek tekme attı ve "Ne yaptığını sanıyorsun" diyerek bağırdı. Tacizci ise olay yerinden uzaklaştı. 

*44 yaşındaki Nermin, 3 Ocak'ta Beyoğlu Örnektepe'de yaklaşık 1 buçuk yıldır görüştüğü ve evinde tecavüz girişimiyle karşı karşıya kaldığı Eyüp Altıparmak'ı boğarak öldürdü. Polise teslim olan Nermin, Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Nermin, şube çıkışında soru yönelten gazetecilere şöyle dedi, "Herkes hak ettiğini bulur." 

*Malatya'nın Kuluncak ilçesinde Zekine, kocası Virani Kergir'i 3 Ocak'ta silahla öldürdü. Zekine, Virani Kergir'in ikinci karısıydı ve resmi nikahları yoktu. Yakalanan Zekine cezaevine gönderilirken, 5 yaşındaki kız çocuklarının Jandarma tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı bir yuvaya verileceği öğrenildi. 

*Konya'nın Selçuklu ilçesinde Bünyamin Gür, 5 Ocak'ta sabaha karşı eski sevgilisi Gülşah'ın, kardeşi Leyla ile birlikte yaşadığı evlerine zorla geldi. 23 yaşındaki Leyla, evi terk etmesini söylediği Bünyamin Gür'ü bıçakla yaraladı. Leyla, olayda kullandığı bıçakla gözaltına alındı. 

*İzmir'de Y. 8 yılda 4 kez yaşadığı evliliklerin hepsinde kocaları tarafından şiddete maruz kaldı. Her seferinde koruma kararı alan ve evliliklerini bu şiddet sebebiyle bitiren Y., son evliliğinde de şiddete maruz kalınca kocası A. için koruma kararı aldırarak boşanma davası açtı. Ancak, A.'nın uyguladığı şiddet sona ermeyince Y. bu kez A.'yı dövdü. A. ise, "Karım bana şiddet uyguluyor" diyerek koruma kararı aldı ve 12 Ocak'ta boşandılar. 

*Adana'da yaşayan Eda, sevgilisi Serhat K.'nın şiddetine sürekli maruz kalıyordu. 18 Ocak'ta gece yarısı yine darp edilince Eda, bu kez dayanamayıp mutfaktan aldığı bıçakla Serhat K.'yı bacağından ve göğsünden yaraladı. Ardından 112 Acil Servisi arayarak ev adresini verip ihbarda bulundu. Adana Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Serhat K.'nın hayati tehlikesi bulunmadığı öğrenildi. Fatih Polis Merkezi'ne getirilen Eda, "Bana her gün şiddet uyguluyordu. Artık yeter deyip bıçakladım," dedi. 

*Afyon'da Fatma, dini nikahla yaşadığı Hasan Yılmaz'ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Şiddetine sürekli maruz kaldığı ve daha önce ayrıldığı Hasan Yılmaz ile tekrar birleşmek durumunda kalan Fatma, 25 Ocak'ta Hasan Yılmaz'ı öldürdü. Fatma gözaltına alınırken olayla ilgili soruşturma sürüyor. 

*Adana'da Deniz'in ayrılmak istediği ve ayrı yaşadığı kocası Mehmet Yıldırım, evlilikleri süresince birlikte aldıkları kamyonetten Deniz'e pay vermeyi reddetti. Deniz, adamın kulağını tırnağıyla kesti. Mehmet Yıldırım da Deniz'i yumruklayarak şiddet uyguladı. Her ikisine de 'basit yaralama' suçundan 29 Ocak'ta dava açılırken 1.5'ar yıl hapis cezası ile cezalandırmaları isteniyor. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyalizde olması gereken hasta gözaltında

SONRAKİ HABER

Torunlar'da tutuklu sanık kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...