19 Şubat 2015 17:47

ABD Medyası: Fidan çatlağı Türkiye’nin siyasi geleceğini etkileyebir

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan’ın görevinden istifa ederek milletvekili adayı olacağını açıklamasının 'AKP'de siyasi bir çatlağı ortaya çıkardığı” yorumları yapılıyor.

Paylaş

“Cumhurbaşkanı Erdoğan Hakan Fidan’ın adaylığına ‘olumlu bakmadığını’ belirtti, Başbakan Davutoğlu ise aksini savundu” deniliyor ve “Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında yaşanan bu ender görüş ayrılığının Türkiye’nin siyasi geleceğini etkileyebileceği” düşünülüyor.   

"Fidan’ın adaylığı yeni sorunların belirtisi mi?” sorusunu soran Amerika’nın Sesi’nin (VOA) İstanbul muhabiri Dorian Jones’e göre, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı partiden olmalarına rağmen MİT Müsteşarı Fidan’ın Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlerde milletvekili adayı olacağını açıklaması “iki lider arasında gerilime yol açtı.”

Fidan ile ilgili gelişmelere dair çeşitli görüşlere yer verilen haberde “Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasada değişiklik yapılarak Türkiye’yi parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçirmeyi amaçlıyor. Ancak siyasi uzmanlara göre başkanlık sistemine destek verdiğini belirtmesine rağmen, Başbakan Davutoğlu ve AK Parti’nin kıdemli üyeleri bu sistem değişikliğine pek ılımlı bakmıyor” denildikten sonra şöyle devam ediliyor:

“AK Parti’yi güçlü kılan özelliklerinden birisi parti içindeki siyasi farklılıklarda uzlaşmayı sağlayarak, halka, birlik ve bütünlük görüntüsü verebilmesi. Ancak uzmanlar, anketlerde farklı bir tablo ortaya çıktığını ve partiye destek verenlerin bile başkanlık sistemi konusunda derin görüş ayrılıklarına sahip olduğunu ortaya çıkardığının altını çiziyor. Uzmanlar, bu görüş ayrılığının AK Parti’nin kuruluşundan bu yana yaşayacağı en büyük sorunu olabileceğini belirtiyor.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

'Türkiye sınırda kontrolü sıkılaştırırsa IŞİD'i yenebiliriz'

SONRAKİ HABER

Bir başkaldırış hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...