19 Şubat 2015 15:42

Savcı: HSBC için utanç verici

HSBC’nin Cenevre’deki yan kuruluşuna yapılan baskın dün Avrupa medyasının manşetindeydi. Financial Times gazetesi manşetten verdiği haberde, Cenevre savcısının, ilk defa bir bankanın böyle bir suçlamayla baskına uğramasının HSBC için utanç verici olduğunu söylediğini yazdı.

Paylaş

HSBC’nin Cenevre’deki yan kuruluşuna yapılan baskın dün Avrupa medyasının manşetindeydi. Financial Times gazetesi manşetten verdiği haberde, Cenevre savcısının, ilk defa bir bankanın böyle bir suçlamayla baskına uğramasının HSBC için utanç verici olduğunu söylediğini yazdı. Financial Times, “ABD, Fransa, Belçika ve Arjantin dahil birçok ülkede vergi kaçırma iddialarıyla hakkında soruşturma açılan HSBC için bu baskın yeni bir darbe oldu” dedi. Independent gazetesi de sürmanşetten verdiği haber için “HSBC için kötü bir gün daha” başlığını attı. 
İsviçre polisi kara para aklama iddialarıyla ilgili olarak HSBC bankasının İsviçre’deki yan kuruluşu olan HSBC Private Bank’a baskın yapmış, banka ile adı verilmeyen bazı kişiler hakkında “ağır para aklama” şüphesiyle soruşturma yürütüldüğünü açıklanmıştı. Açıklamada soruşturmanın kara para akladığı ya da aklama faaliyete katıldığından kuşkulanılan başka kişileri de içine alarak genişletilebileceği kaydedildi.

GAZETECİDEN HSBC İSTİFASI
Öte yandan HSBC skandalı gazeteciler arasında da tartışma başlattı. İngiliz Daily Telegraph gazetesinin siyasi Başyorumcusu Peter Oborne, gazetesinden istifa etti. Gerekçe olarak ise Daily Telegraph’ın HSBC’nin İsviçre kolunun müşterilerinin vergi kaçırmasına yardımcı olduğunu ortaya koyan belgeleri reklam kaygısı nedeniyle yayımlamaması olarak açıkladı.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

2007 yılında merkezi Londra’da olan ve 6 kıta ile 74 ülkede şubeleri bulunan HSBC’nin Cenevre’deki ofisinde çalışan bir bilgisayar uzmanı, kurumun belgelerini sızdırdı. Fransız Le Monde gazetesi dosyaları yayınladı. Dosyalar Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler adlı konsorsiyuma dağıtıldı. 45 ülkeden gazeteciler bu belgeler üzerine ortak çalışma yürüttü.  Çalışma sonunda ülkelerden yüz milyar doları aşan gizli hesaplar üzerinden suç şebekeleri, vergi kaçakçıları, politikacılar ve ünlülerin servetlerinin ayrıntıları ortaya çıkartıldı.  Tüm bu bilgiler bir internet sitesinde yayımlandı. İncelenen belgeler 200’ü aşkın ülkeden 100 bin kişi ve kuruma ait hesapları kapsıyor.Hesapları açığa çıkanlar arasında silah kaçakçıları, kaçak elmas tüccarları olduğu gibi ünlü futbolcular, Hollywood starları, politikacılar, şirket yöneticileri de var. Gizli hesaplardaki müşteri sayısı itibariyle Türkiye’nin de, 3 105 müşteri ile listelenen 34 ülke arasında 9. sırada olduğu ortaya çıktı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da iş yerleri Kürtçe levha astı

SONRAKİ HABER

İstanbul'da okulları tatil edilen ilçe sayısı 12'ye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...