19 Şubat 2015 15:34

Donetsk Debaltsevo’yu aldı Ukrayna Barış Gücü istedi

Ukrayna’da çatışmaların devam ettiği Debaltsevo bağımsızlıkçı milislerin kontrolüne geçti. Ukrayna ordusu geri çekildi.

Paylaş

Ukrayna’da çatışmaların devam ettiği Debaltsevo bağımsızlıkçı milislerin kontrolüne geçti. Ukrayna ordusu geri çekildi. Ukrayna’da tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan Donetsk Halk Cumhuriyeti Lideri Aleksandr Zaharçenko, iki haftadır çatışmaların sürdüğü Debaltsevo’nun, tamamıyla kendi kontrollerine geçtiğini açıkladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından acil toplantıya çağrılan Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, ülkenin doğusuna BM kararıyla AB Barış Gücü yerleştirilmesini istedi.

‘CENAZELERİ TESLİME HAZIRIZ’

Donetsk Halk Cumhuriyeti Lideri Zaharçenko Debaltsevo’nun “Ukrayna askerinden tamamı ile temizlendiğini” açıkladı. “Maalesef Ukraynalı yetkililer silahlarını teslim etme uyarımızı dikkate almadı. Kuşatma altında kalan Ukrayna ordusunda kayıp 3 bin, 3 bin 500 civarında” dedi. 

Ukrayna askerlerinden ölenlerin cenazelerini teslim etmeye hazır olduklarını belirten Zaharçenko, “Biz Ukrayna ordusunun anne ve babalarını askerlerini alıp gitmeleri için davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

‘SORUMLUSU KİEV’

Donetsk Minsk Sözcüsü Denis Puşilin de Debaltsevo’da 3 bin askerin ölümünden Kiev yönetiminin sorumlu olduğunu ifade etti. Kiev’in farklı bir yol izlemesi durumunda ölümlerin gerçekleşmeyeceğini söyleyen Puşilin, “Biz binlerce Ukrayna askerinin hayatının kurtulması için çözümler önerdik. Ancak, Kiev bunları reddetti ve her şeyin kontrolleri altında olduğunu söylediler. Bölgedeki Ukrayna askerlerinin yaşamları ile ilgilenmediler” dedi. 

POROŞENKO BARIŞ GÜCÜ İSTEDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Poroşenko, Debaltsevo’dan 2 bin 475 Ukrayna askerini çektiklerini belirterek, “Toplam 2 bin 475 asker bölgeden çıktı. Yaklaşık 200 kadar ağır askeri araç bölgeden ayrıldı” dedi.

Öte yandan Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Toplantısı öncesinde açıklama yapan Poroşenko, “Vatanımız için hayati önem taşıyan konuları görüşmek ve gereken kararları almak için toplanıyoruz. Minsk Ateşkes Anlaşması’nın Rusya ve doğudaki çeteler tarafından hiçe sayıldığı ortamda bizim için tek çıkış yol ülkemize barış gücü davet etmekten geçiyor” dedi. 

LİDERLERDEN TELEFON TRAFİĞİ
Fransa Almanya, Ukrayna ve Rusya liderleri, Ukrayna'da ateşkes için 12 Şubat'ta varılan anlaşmanın uygulanması çağrısında bulundu.
Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, telefonda görüşen liderler, Belarus'un başkenti Minsk'te varılan anlaşmanın 'ciddiyetle ve tam olarak' uygulanmasını istedi ve ateşkes ihlallerini kınadı. Açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı temsilcilerinin, ateşkese uyulması için, alanda savaşan taraflarla görüşmesi gerektiği belirtildi. 
Dört ülkenin dışişleri bakanlarının da konuyu bugün etraflıca ele alacakları kaydedildi. 

ÖNCEKİ HABER

KESK: 6 ayda 705 üyemiz sürgün edildi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da iş yerleri Kürtçe levha astı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...