19 Şubat 2015 15:27

En büyük işçi grevi üçüncü haftasında

Ücret ve koşulların iyileştirilmesi için başlatılan grev, ABD’de 1980’den bu yana sanayide yapılan en büyük işçi grevi.

Paylaş

ABD’de 1 Şubat’ta başlayan ve giderek yayılan petrol işçilerinin grevi 3. haftasını geride bırakıyor. Ülkede, 1980’den bu yana sanayideki en büyük işçi grevi olarak tanımlanan grev, ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleri için başlamıştı. 

5 bin işçiyle 3. haftasını geride bırakan grev Kalifornia, Teksas, Ohio, Kentucky, Indiana ve Washington eyaletlerinde devam ediyor. Öte yandan Birleşik Metal İşçileri Sendikası (USW) ve petrol şirketi Shell arasında müzakereler de sürüyor. Sendikanın Baş Müzakerecisi ve Başkan Yardımcısı Gary Beevers, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu grev ağır fazla mesaiye, istihdamın güvenliği tehlikeye düşürecek düzeyde tutulmasına, işverenlerin görmezden geldiği tehlikeli koşullara ve işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye sokan pervasız taşeron ilişkilerine karşıdır” dedi. 

İŞVEREN TARAFI SHELL

Petrokimya sektöründe yeni bir toplu sözleşme için yapılan müzakereleri işveren tarafı adına Shell yönetiyor. Önceki gün USW ve Shell arasında görüşme yapıldığı ancak bir anlaşmaya varılamadığı belirtiliyor. Houston bölgesinde petrol işçileri kararlılıklarını göstermek için 6 Şubat’ta Shell genel merkezi önünde bir miting düzenlemişlerdi.

Grev sendikalı olmayan işçileri de etkiliyor. Ohio’da USW’de örgütlü işçiler, örgütsüz işçileri greve katmak için fabrikanın önünde nöbet tutuyor. Toplam 11 fabrikada grev devam ederken patronlar grevi kırmak için üretime “yedek” işçilerle devam ediyor. Yedek işçilerle üretimin devam ettiği fabrikalarda işçilerin yeterli kadar deneyimleri olmamasında dolayı güvenlik sorununu da gündeme getiriyor.  

1 Şubat’ta Kaliforniya, Teksas, Kentucky ve Washington’da Shell fabrikalarında başlayan greve daha sonra Ohio ve Indiana’daki British Petrol (BP) fabrikalarına da eklenmişti.

FİYATLAR DÜŞTÜ ŞİRKETLER KAZANDI

Petrol fiyatlarındaki düşüş işçilerin kazançlarını etkilemiş olmasına rağmen, beş büyük petrol şirketi (BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil ve Shell), geçtiğimiz yıl 89.7 milyar dolar kâr elde etti. Şirketler buna rağmenpetrol işçilerin ücretlerindeki artışa karşı çıkıyorlar. Beyaz Saray ise işçilerin taleplerini görmezden gelerek, şirketleri ve USW’yi “toplu sözleşme sürecini kullanarak aralarındaki sorunları çözmeye” çağırıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bu okulun çatısı uçtu, tavanı damlıyor, kaloriferi yanmıyor!

SONRAKİ HABER

KESK: 6 ayda 705 üyemiz sürgün edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...