19 Şubat 2015 14:48

Yardıma niyet golfa kısmet!

Soma’da faden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin ailelerine yapılan yardımların bir bölümünün kayıp olduğu iddiaları yeni bir tartışmayı başlattı. TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yardım yapacağını söyleyen kurumların ağız değiştirdiğine dikkat çekti.

Paylaş

Soma’da maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin ailelerine yapılan yardımların bir bölümünün kayıp olduğu iddiaları yeni bir tartışmayı başlattı. TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yardım yapacağını söyleyen kurumların ağız değiştirdiğine dikkat çekti. Ailelere yardım yerine golf sahası, futbol okulu yapılmak istendiğini vurgulayan Özel, Soma’nın bunlara ihtiyacı olmadığının altını çizdi. Özel, ailelere verilen sözler, mevcut madencilere verilen sözler ile iş güvenliği açısından verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını söyledi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası sonrası gelişmeler hakkında Cihan muhabirinin sorularını cevaplayan Özgür Özel, kaza sonrası toplumun tüm kesimlerinin Soma’nın milat olması isteğinde bulunduğuna dikkat çekti. “Soma’yı unutturmayacağız, unutturursak kalbimiz kurusun” dendiğini hatırlatan Özel, Soma yasasını ise “Dağ fare doğurdu” şeklinde yorumladı. Bu yasanın Ermenek’in olmasına engel olmadığını belirten Özel, Ermenek yasasının da bundan sonraki kazalara engel olamayacağını savundu.

RAPOR AKP ELİYLE ÇÖPE ATILDI

Tuğla kadar Soma komisyonu raporu hazırlandığını dile getiren Özel, muhalefet partilerinin de tuğla kadar rapora briket kadar muhalefet şerhi yazdıklarını kaydetti. “Muhalefet şerhindeki kısımlar, AKP’nin cesaret edip söyleyemediği, sermaye-siyaset ilişkisi, AKP’li bakanlara, milletvekillerine, dünürlere, baldızlara uzanan ilişkiler falan. Çocukların zorla para karşılığı mitinge götürülmesi gibi bunların hepsi raporda yer aldı. Ama Soma raporunun iktidar partisinin de katıldığı teknik kısım var; siyasi kısma, o ilişkilere girmek istemediler. Teknik kısımda 130 sayfa öneri var. Hatta bu uzun diye 12 sayfada özetini çıkardık başlık başlık. Komisyonun önerileri, Maden Yasası çıkarken İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nda, bir hususu bile numunelik olarak yer almadı. Bu rapor, AKP eliyle çöpe atılmıştır, görmezden gelinmiştir. Soma Komisyonu’nun Başkanını dahi küstürdüler. Maden Yasası görüşülürken salona gelmedi. AKP raporu görmezden geldi, milli iradeyi çöpe attı” diye konuştu.

SÖZLER TUTULMADI

Soma yardım paralarının kayıp iddialarının sorulması üzerine ise Özel, Soma sonrası verilen sözlerin üçe ayrıldığını belirterek, “Ailelere verilen sözler, mevcut madencilere verilen sözler, iş güvenliği açısından yapacağımızı vaat ettiğimiz işler” dedi. İş güvenliği açısından hiçbir şeyin yapılmadığını dile getiren Özel, mevcut madencilere verilen sözlerin çok azının tutulduğunu, tutulan kısımların da geri alınmaya çalışıldığını söyledi.

GOLF SAHASI DEĞİL YANIK ÜNİTESİ YAPIN

Futbol Federasyonu’nun Soma yararına yaptırdığı maçları sorduğunu anlatan Manisa Milletvekili Özgür Özel, “İkinci başkan dediki toplanan paraları ailelere verme yerine Soma’da bir tesis yapıp, madencilerin ismini verip futbol okulu kuracağız ve böyle bir yaklaşım var. Ama o günlerde yapılan maçların geliri ailelere verilecek deniyordu. Futbal Federasyonu, Soma’ya böyle bir şeyi kendi bütçesinden yapsın, maçın gelirini de bu ailelere versin. Devlet kendi verdiği sözleri tutmadığı için verilen diğer sözleri de tutamıyor. Golf Federasyonu, dünya kadar para ayırmıştı, Soma’ya bir şeyler yapacaktı, golf tesisi yapmaya kalktılar. Karşı çıktık, Soma’nın golf sahasına ihtiyacı yok. Eğer Soma’ya birşey yapacak bu kadar da para harcayacaksan ver o parayı, Soma’ya devletin yapmadığı yanık ünitesi yapalım. İşçiler geceleri yanık servisi arıyor” şeklinde konuştu. (Manisa/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Özgecan için yürüyen öğrencilere polis saldırısı

SONRAKİ HABER

Eşini öldürüp parçalara ayıran koca tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa