19 Şubat 2015 12:03

Yargıdan ‘Erdoğan’a hakaret’ seferberliği

ÖDP Tokat İlçe Başkanı Önder Konuk önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği ileri sürülerek tutuklandı. Konuk’un tutuklanması ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten cezaevinde bulunanların sdayısı3’e çıktı. Avukat Cemal Doğan tutuklamaların ifade özgürlüğüne karşı yapıldığını belirterek “ Demokrasi beş yılda bir verilen oylarla gelmez” dedi

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
Çağrı Sarı
İstanbul

ÖDP Tokat İlçe Başkanı Önder Konuk önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği ileri sürülerek tutuklandı. Konuk’un tutuklanması ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten cezaevinde bulunanların sayısı 3’e çıktı. Avukat Cemal Doğan tutuklamaların ifade özgürlüğüne karşı yapıldığını belirterek “ Demokrasi beş yılda bir verilen oylarla gelmez” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret etmek iddiasıyla şubat ayı içinde aralarında öğrenci, gazeteci ve  siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu 40 kişi hakkında TCK 299. maddesi kapsamında soruşturma açıldı. 3 kişi halen tutuklu bulunuyor. TCK’nin 299. maddesi suçu işleyen hakkında 1 ila 4 yıl hapis cezası öngörüyor. Bu madde kapsamındaki davalar Adalet Bakanının izniyle açılabiliyor. TCK’nin 299. maddesinden geçtiğimiz aralık ayında ilk olarak AKP Eski Milletvekili Feyzi İşbaşaran’ın tutuklanması ile başladı. Ardından lise öğrencilerine kadar uzanan tutuklamalar yaşandı. Sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan iletiler, basın açıklaması esnasında sarf edilen bir söz, yapılan bir haber ya da bir eylemde taşınan döviz, Erdoğan’a hakaret nedeni sayıldı.  

ÖDP İLÇE BAŞKANI TUTUKLANDI

ÖDP Tokat İlçe Başkanı Önder Konuk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği ileri sürülerek tutuklandı. Konuk, sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla  mahkemeye çıkarıldı ve tutuklanarak Çamlıbel T Tipi Cezaevine gönderildi. Önder Konuk, Emniyet Müdürlüğündeki ifadesinin ardından Adliye’ye sevk edilirken “Cumhurbaşkanına hakaret ettiğim söyleniyor. Ama hakaret etmedim. Türkiye’de yaşayan binlerce, milyonlarca vicdanı olan insanların içlerinden geçeni söyledim. Gerçekleri söyledim, kimseye hakaret etmedim” dedi.

ÖDP Manisa İl Başkanı Fadıl Gezen de, Akhisar ilçe Adliyesinin önünde Birleşik Haziran Hareketi adına yaptığı açıklamada ve elinde tuttuğu dövizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle evinden gözaltına alındı. Fadıl Gezen önce savcılığa ardından nöbetçi mahkemeye götürüldü. Mahkeme Fadıl Gezen hakkında denetimli serbestlik kararı verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla ÖDP Parti Meclisi üyesi ve Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyonu Üyesi Onur Kılıç ve Manisa’nın Akhisar ilçesinde yapılan basın açıklamasında “Aynı suçu ben de işliyorum” diyen Şafak Kurt da tutuklu bulunuyor. Gebze’den Arif Buğra Aydoğan ve Edirne’den Kadir Yavaş da tutuklandı ancak yapılan itirazlar üzerine tahliye edildi

‘TEK ADAM’A ELEŞTİRİ’

Manisa Birleşik Haziran hareketi İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Fadıl Gezen serbest bırakılmasıunın ardından gazetemize konuştu. Tutuklu bulunan ÖDP PM Üyesi Onur Kılıç ve Şafak Kurt’a destek olmak amacıyla Manisa’da “H....z, k...l, sen anlarsın Erdoğan” dövizi açtıklarını anlatan,  Gezen, “O dövizin hakaret içerikli olduğu gerekçesiyle Manisa Akhisar ilçesinden 3 kişi ve basın açıklamasını okuduğum için benim hakkımda yakalama kararı çıkartıldı. Savcı ve hakimlerin operasyon için düğmeye basıldığını söyleyen Gezen, “Edirne’den Tokat’a kadar toplumsal muhalefete karşı siyasi bir müdahale var. Biz Birleşik Haziran Hareketi olarak siyaset çizgimize ve politika yapmaya devam edeceğiz. Nerede bir direniş varsa o direnişi örgütlemek için orada olacağız” dedi. Gezen, Birleşik Haziran Hareketinin kişilere yönelik bir tutum değil politik bir eleştiri yaparak baskıcı, otoriter, tek adamla yönetilen polis devletine karşı çıktığını söyledi. 

DEMOKRASİ SADECE OY VERMEK DEĞİLDİR

Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Yürütme Kurulu Üyesi Onur Kılıç’ın avukatı Cemal Doğan ise gazetemize şu değerlendirmede bulundu:  “Genel olarak ceza kanununda Cumhurbaşkanı’na hakaret şeklinde bir düzenleme var. Ancak müvekkilim Onur Kılıç, 17 Aralık Yolsuzlık Soruşturması kapsamında dönemin Başbakanı Erdoğan’ın demeçleriyle yolsuzluk dosyanın kapatıldığını ve Gezi’de öldürülen gençler hakkındakiki söylemlerine siyasi bir eleştiride bulunmuştur. Bu anlamda Kılıç’ın eleştirisi hukuksal olarak ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmelidir” dedi. “Demokrasi sadece 5 yılda bir oy vermek demek değildir. Demokrasi bütün karar süreçlerinde halkın yönetime katılımıdır” diyen Avukat Doğan, “Devlet kendi koyduğu ifade özgürlüğü yasasını çiğniyor. Yetmezmiş gibi bir de halkı kanunsuzlukla suçluyor. Hukukun evrensel ilkeleri ihlal ediliyor” ifadelerini kullandı.  Fadıl Gezen’in ifadesi hakkında da açıklama yapan Doğan, “Hakaret suçuyla ifadeye çağırılırken örgüt suçlamasıyla yargılama yapan bir hukuk ile karşı karşıyayız” dedi.  

İLGİLİ MADDE ŞÖYLE

TCK’nin konuyla ilgili maddesi ise şu şekilde: Cumhurbaşkanına hakaret “Madde 299- (1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun alenen işlenmesi halinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır.
(3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın iznine bağlıdır.”

ÖNCEKİ HABER

Yeni mücadelelerin sinyali: Boydak işçileri!

SONRAKİ HABER

Bir Tıp Öğrencisinin Anatomisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa