19 Şubat 2015 09:54

Savaşın tahrip ettiği hayatlar: Destê Şeş Tilî

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) oyuncuları tarafından sahneye konulan ve savaşın her kuşaktan insanın üzerinde yarattığı tahribatı anlatan 'Deste Şeş Tilî' adlı oyununun prömiyeri 20 Şubat'ta DBŞT Sahnesi'nde yapılacak.

Paylaş

4. Ebdurrehîm Rehmî Hekarî Kürtçe Oyun Yazma Yarışması'nda birincilik ödülü alan Menaf Osman'ın "Deste Şeş Tilî" (Altıparmaklı El) adlı oyunu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) oyuncuları tarafından sahneye taşınıyor. Savaşın her kuşaktan insanın üzerinde yarattığı tahribatı anlatan, dört ayrı hikayeden oluşan oyunun prömiyeri 20 Şubat Cuma günü saat 20.00'de DBŞT Sahnesi'nde gerçekleştirilecek. 

Oyunun karakterlerini oluşturanlar, altı yıl önce savaşta kaybettiği oğlunun ölümünü kabullenmeyen ve her gece rüyasında görerek, kendisini çağırdığı yere gidip bekleyen, umudunu yitirmeyen bir anne. Çatışma sırasında öldüğü zannedilerek, arkadaşları tarafından apar topar gömülen ve üç gün toprağın altında kaldıktan sonra çıkan yaralı bir gerilla. Annesi sakat olduğu için yedi yıl önce kaybettiği oğlunun mezarına giderek sulaması ve ağlaması tembih edilen bir kız kardeş ve savaşta işlediği günahların ve korkularının peşini bırakmadığı bir ihanetçi. 

Savaşın yarattığı tahribattan payını alan, gerçeğe dayalı, dört ayrı hikayeden oluşan "Destê Şeş Tilî" adlı oyun, halen Antep Cezaevi'nde müebbet hükümlü Menaf Osman'a ait. 

Aynı zamanda ressam olan Menaf Osman'ın olağanüstü gerçekleri bir araya getirerek, yazdığı oyun bilinmeyen bir yerde geçiyor. 

Oyunu ise, Hamlet, Çirokek Zivistane, Mem û Zîn, Xulamê Du Xudî, Mala Dînan gibi birçok oyunda oynadığı başrollerden tanıdığımız DBŞT oyuncusu Yavuz Akkuzu yönetiyor. Oyuncu kadrosunda Leyla Batgi, Elvan Koçer, Kemal Ulusoy, Özcan Ateş ve Dicle Yavuz'un yer aldığı oyunda, Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi sanatçılarından Axîn Biro söylediği kilamlarla eşlik ediyor. Dil danışmanlığını yazar Dilawer Zeraq'ın yaptığı oyunun, kostümlerini İsmail Oyur hazırladı. Işık tasarımında Bayram Can'ın bulunduğu oyunun afiş tasarımı ise Bahar Demirtaş'a ait. 

4. Ebdurrehîm Rehmî Hekarî Oyun Yazma Yarışması'nda jürideyken oyunun metni olağanüstü birtakım gerçek hikayeleri buluşturduğu için Akkuzu'nun dikkatini çekmiş. Sanatçı, "Çünkü o salt gerçeklik yani realist tiyatro artık bitti. Bu oyun da yeni dönem tiyatrosundan parçacıklar taşıyor. Gerçekle olağanüstüyü bir araya getirmesiyle, iyi bir reji için ufku geniş bir alan bırakmış oluyor. Çünkü sen istediğin şeyi tasarlayabiliyorsun. Realist tiyatro olduğunda o mekanı gerçek bir mekana dönüştürmek zorundasın. Oyuncular gerçek oynamak zorunda. Bu elbette ki her şeyi daraltan bir durum. Menaf Osman olağanüstü şeyleri de iç içe koyduğu, edebi ve şiirsel de olduğu için o alanı aşmıştı. Bu yüzden çok ilgimi çekti" şeklinde belirtiyor. 

Oyunda oğlunun ölümünü kabullenmeyen anneyi canlandıran Leyla Batgi, oynadığı karakterden çok etkilendiğini söylüyor. Karakterin kendisini önce çok korkuttuğunu anlatan oyuncu, karakteri seyirciye geçirebilmeyi sağlamak için çaba sarf ettiğini söylüyor.

Oyunun prömiyeri, 20 Şubat Cuma günü saat 20.00'de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılacak. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

THD'den Göztepe taraftarına çağrı

SONRAKİ HABER

Milletvekillerine saldırı Hakkari'de kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...