19 Şubat 2015 00:40

Bi ‘Bakele’

Paylaş

Kıymet CEVİZ

“BAKELE”, bi’bakayım hele deyip, iki yüz sayfayı yek nefeste okutan bir Sezgin Kaymaz kitabı.
April Yayıncılık tarafından çıkarılan kitabı Bakele ile okurunun karşısına yalın haliyle çıkıyor yine, hep olduğu gibi. Sezgin Kaymaz okuru çözmüş; müdavim okurları da onun dilini çözmüş. Muhabbet zaten hazırda kurulu, buyur etmiyor, zira o hikayelerin aşikarı, tanığı ve vicdanı olduğunuzu siz zaten biliyorsunuz.
Mahkemeler kuruyor, adaleti sağlıyor; “Seyrediyorsan tanığısın”  minvalinde sizi hikayeye ortak ediyor. Tepkisiz kalmanız neredeyse mümkün görünmüyor. Kimsenin yaptığı yanına kâr sayılmadığı gibi arzu ettiğimiz adalet sistemi o hikaye boyunca işliyor. Bi’kere sen, ben, herkesler doluşmuş öykülerine. Seni beni ortak ettiği için, üstelik Türk Dil Kurumuna aykırı bir dilde bizi bize anlattığından olsa gerek, dilini de yazdıklarını da garipsemeden okuyoruz.
Öyle ki hikayeler peş peşe akarken ödül-cezayı, etki-tepkinin nihai sonucunu düşündüren ve de yer yer şefkati, merhameti ve her ne insani duygu varsa tümünü uyandıran bir hikaye silsilesinin içerisinde buluyorsunuz kendinizi durup dururken.

Bİ AŞK HİKAYESİ BESBELLİ...

Bir çocuk aşk nedir ne değildir ne bilsin fakat dedesi demişse ki; “Aşk, aşık olduğunla yekvücut olmakmış.” İşte yıllar sonra bile unutmaz bu deyişi kulağına küpe niyetine. Öyledir hikayeleri işte, hüznü ve neşeyi yek kitaba sığdıran...
Aşkın her hali, hasretler, kederler, ayrılıklar da var elbette.
Aşkın tarifi kadar bağ bozumuna da yer veriyor. İnsanın tabiatı işlediği yegane tema değil elbette. Yaşayan her canlı hikayelerin asli unsuru olabiliyor.
Toplum içerisindeki silik karakterler ise kendi hikayelerinde birer kahramana dönüşüyor adeta. Evet, türlü şekillerde hayata bir sıfır yenik başlayanların yüzünün güldüğü o kesitleri hikaye ediyor aslında ve bazen de türlü kurnazlıklarla mevkii sahibi olanların yokuş aşağı yol alışlarını. Erdemli insanın yanındadır kalemi; cümle mahlukatla muhabbeti olandan taraftır.
Yaşamını farklı kulvarlarda sürdüren yazarların yaşanmışlıkları, anlatılarını zenginleştirmelerini sağlamıştır hep. Sezgin Kaymaz’ın da lehine olmuştur ki hikaye ettikleri ile okurunu böyle mıhlıyor kendine.

Bakele, Sezgin Kaymaz,
April Yayıncılık/ Roman,
1. basım şubat 2015, 200 sayfa

ÖNCEKİ HABER

Ana dilin peşinden giden öyküler sahnede

SONRAKİ HABER

Taşra edebiyatı var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...