18 Şubat 2015 12:57

Torunlar davasında reddi hakim talebi

Torun Center’de yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerden Hıdır Ali Genç’in ailesi, mahkeme heyetinin hiçbir gerekçe ileri sürülmeden değiştirilmesinin ardından yeni atanan hakim için reddi hakim talebinde bulundu.

Paylaş

Torun Center’de yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerden Hıdır Ali Genç’in ailesi, mahkeme heyetinin hiçbir gerekçe ileri sürülmeden değiştirilmesinin ardından yeni atanan hakim için reddi hakim talebinde bulundu. Ailenin avukatı Yıldız İmrek tarafından verilen dilekçede “önceki mahkeme başkanı ve hakimlerinin yer değişikliğinin aynı adliyede, başka mahkemelerde görevlendirmek şeklinde oluşu, siyasi iktidarın ilgi alanında olan Çarşı, Şike davası ve Torunlar davası olarak bilinen davaların görüldüğü mahkemeye müdahale olarak” yorumlandığı belirtildi. 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun oluşumu ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine, hukuksal temele dayanmayan atamalar nedeniyle hakimlerin tarafsızlığı konusunda kuşkunun oluştuğu ifade edilen dilekçede “Reddini istediğimiz hakimlerin duruşma sırasındaki tavırları, objektif tarafsızlık kuşkusunun yanında, sübjektif tarafsızlık konusunda da kuşku yaratmıştır” dendi. Dilekçede reddi istenen hakimlerin duruşmada açıkça yasaya aykırı davranarak, müdahil tarafı yargılamanın dışına ittiği ve taraflı davrandığı belirtildi. 

CİDDİ KUŞKU UYANDIRDI

Mahkeme başkan ve hakimlerin duruşma günü tayin edilirken söylediği sözlerin de sanıklar lehine hareket ettiklerine dair kuşkuyu pekiştirdiği kaydedilen dilekçede “10 gün sonraya duruşma günü verilmiş, bir kısım müdahil vekilinin o gün başka yerde duruşması olması nedeniyle duruşmanın ileri bir güne verilmesini istemesine karşılık mahkeme başkanı ‘bu dava önemli bir dava, tutuklu sanıklar mağdur’ şeklinde cevap vermiştir. Mahkeme başkan ve üyelerinin, bu tutum ve sözleri, sanıkları bir an önce tahliye etmek istediklerine dair ciddi kuşku oluşturmuştur” dendi. 

Torunlarda ölüme neden olan koşulların asıl planlayıcısı, sürdürücüsü ve bu durumdan maddi çıkar sağlayıcısı Torunlar Yapı Ortaklığının patronu ve müdürü Aziz Torun, Mehmet Torun ve Yunus Emre Torun hakkında kamu davası açılmadığı ifade edilen dilekçede, şu ifadelere yer verildi: “Hakkında dava açılan sanıkların ise, bir an önce tahliye edilmek istenmesi, bunun için beyanına dahi tahammül edilmemesi, müvekkillerin vicdanını ve kamusal vicdanı da derinden yaralamış; hakimlerin tarafsızlığına dair güvenini kaybetmiştir.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bedrettin Dalan hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Hebûn LGBT yöneticileri açlık grevinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...