25 Temmuz 2011 08:43

SES: Üçlü protokol kaldırılsın

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları arasında imzalanan “üçlü protokol” ile, hasta tutuklu ve hükümlülerin muayenelerinde güvenlik görevlilerinin de odada bulunmasına izin verilmesini protesto etti.SES üyeleri bugün Adalet Bakanlığı Ek Binası &

SES: Üçlü protokol kaldırılsın
Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları arasında imzalanan “üçlü protokol” ile, hasta tutuklu ve hükümlülerin muayenelerinde güvenlik görevlilerinin de odada bulunmasına izin verilmesini protesto etti.

SES üyeleri bugün Adalet Bakanlığı Ek Binası önünde bir araya gelerek, söz konusu protokolün geri çekilmesini talep etti. SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, Üçlü Protokol’e göre tutuklu ve hükümlülerin muayene ve tedavisi sırasında güvenlik görevlilerinin odada bulunmasına izin verildiğini hatırlattı. Erdolu, “Tutuklu ve hükümlüyü diğer hastalardan ayıran bu uygulama, ikinci bir ceza anlamına gelmekte, sağlığa kavuşma hakkını da ihlal etmektedir” dedi.

Erdolu, Hekim Naki Bulut’un, kolluk kuvvetleri içerideyken hastasını muayene etmek istemediği ve bekleme sırasında nakil aracının yaktığı benzinin hesap edilerek Bulut’a 19 TL para cezası verildiğine dikkat çekti. Bulut hakkında soruşturma da açıldığını kaydeden Erdolu, birçok sağlık görevlisinin Üçlü Protokol nedeniyle zor durumda bırakıldığını belirtti.

‘PROTOKOL İNSAN HAKLARINA AYKIRI’

Erdolu, protokolün yönetmelikler, meslek etik kuralları, ve temel insan haklarına aykırı olduğunu söyledi. Protokolün tutuklu ve hükümlülerin sağlığa ulaşma hakkını ihlal ettiğini ve meslek sırrını hiçe saydığını bildiren Erdolu, “savunma hakkını ortadan kaldıran, hekim ve sağlık çalışanlarının onurunu zedeleyen bu protokol kaldırılmalıdır” dedi.

Açıklamaya destek veren KESK Genel Başkanı Lami Özgen, cezaevlerinde tecrit ve hak ihlallerinin yoğun olarak yaşandığına dikkat çekti. “Hem adli hem siyasi tutukluların temel sağlık hakları ihlal ediliyor” diyen Özgen, zamanında tedavi edilmediği için birçok tutuklunun yaşamını yitirdiğini vurguladı.

Kolluk kuvvetleri içerideyken hastasını muayene etmek istemeyen Hekim Sadık Çayan Mollamahmutoğlu hakkında da soruşturma açıldığına atıf yapan Özgen, Mollamahmutoğlu’nun 27 Temmuzda Midyat’ta görülecek olan davasına katılacaklarını da söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ramazanda bakliyat ürünlerine zam yok

SONRAKİ HABER

Bakanlığın buğday fiyatları çiftçiyi isyan ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...