18 Şubat 2015 11:28

Eğit-donat anlaşması yürürlükte

‘Eğit-donat’ olarak bilinen ve 'Suriyeli muhalif'lerin IŞİD’e karşı savaşması için eğitilmesi ve teçhizatlandırılmasını içeren programın görüşmelerinde sona gelindi. Muhaliflerin Türkiye’de eğit-donat anlaşması kapsamında eğitim göreceği program için Türkiye ile ABD arasındaki müzakereler tamamlandı. Anlaşma kapsamında Türkiye’de 2 bin Suriyeli muhalifin eğitilmesi bekleniyor.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi ve teçhizatlandırılması konusunda Türkiye ile anlaştıklarını açıkladı. Yakın zamanda imzaların atılmasını beklediklerini ifade eden Psaki, eğitimlerin mart ayı itibariyle başlayacağını dile getirdi. 

Washington’daki yoğun kar yağışı sebebiyle telekonferans yoluyla düzenlenen günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan Psaki, Türkiye ile prensipte anlaşıldığını doğruladı. Psaki, “Daha önce açıkladığımız gibi, Türkiye, ılımlı Suriyeli muhalif gruplara yönelik eğit donat programı için bölgesel ev sahiplerinden biri olmayı kabul etmişti. Türkiye ile anlaşmayı yakında neticelendirerek imzalamayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

ABD ESAD’LA MÜCADELEYE SICAK BAKIYOR

Türkiye, görüşmelerin başladığı günden bu yana eğit-donat programına tabi tutulacak muhaliflerin sadece IŞİD ile değil aynı zamanda Suriye Devlet Başkanı Esad’a bağlı Suriye Ordusu ile de mücadele etmesini istiyordu. Psaki, ABD’nin de bu fikre sıcak baktığını kaydetti. Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığına inandığını belirten Psaki, “Elbette bu program IŞİD’e odaklı ama eğit-donat programı kapsamında eğitilecek olan ılımlı muhalefetin kesinlikle aldıkları eğitim ve teçhizatlarını rejime karşı savaşı sürdürmede de kullanmalarını bekliyoruz” dedi. 

2000 MİLİTAN TÜRKİYE’YE GELECEK

Eğit-donat mutabakatına göre ilk aşamada Milli İstihbarat Teşkilatı ve ABD istihbarat birimlerinin uygun gördüğü 2 bin muhalifin Türkiye’deki güvenli bir askeri üste eğitime tabi tutulması bekleniyor. 2 bin kişinin eğitiminin tamamlanmasının ardından periyodik olarak 400’er kişilik grupların eğitimi şeklinde programın süreceği ifade ediliyor. ABD yönetimi, Irak Şam İslam Devleti’nin Irak ve Suriye topraklarındaki hızlı ilerleyişinin ardından, ABD Başkanı Obama dört basamaklı planın hava saldırıları, ‘ılımlı muhalefetin’ desteklenmesi, IŞİD’in mali ve istihbarat kaynaklarının kesilmesi ve insani yardım unsurlarını içerdiğini açıklamıştı. 

‘EĞİT-DONAT PROJESİNİN BAŞARISIZ OLMA İHTİMALİ YÜKSEK’

CIA tarafından hazırlanan gizli bir çalışma raporu, muhalefeti silahdırarak, sonuç almanın çok nadiren başarılı olan bir yöntem olduğunu açıklamıştı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta yayımlanan analiz haberde, 2012 ve 2013 yıllarında, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, Suriye’deki iç savaşa müdahil olup olmama konusundaki kararı için istediği kurum içi gizli analiz raporunda, CIA’nin geçmiş yıllarda yurt dışındaki örtülü silah desteklerinin, uzun vadede çatışmalara etkisinin çok minimal düzeyde olduğu kaydedildi.

CIA raporu, bu etkinin, karada onlara destek veren Amerikan askeri olmadığında ise çok daha az olduğunu da kayda geçiriyor.

Georgia Üniversitesi Profesörü Loch K. Johnson, eğit-donat projesiyle ilgili olarak, “Savaşılacak zeminde, sadık ve çok yetenekli insanlar varsa bunu başarabilirsiniz ancak” açıklamasında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Halep’te 6 haftalık ateşkes sağlandı

SONRAKİ HABER

Nuh Köklü’yü emek mücadelesinde yaşatacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...