18 Şubat 2015 11:20

Halep’te 6 haftalık ateşkes sağlandı

Birleşmiş Milletler, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın Halep’te 6 hafta süreyle ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Esad’ın bu kararının ardından Halep’te çatışan İslamcı gruplar da saldırıları durduracağını açıkladı. Halep şehrinde uzun süredir Suriye Devleti ve Özgür Suriye Ordusu, Nusra Cephesi arasında çatışmalar yaşanıyor.

Paylaş

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından Esad’a sunulan plan çerçevesinde hükümet güçlerinin 6 hafta süre ile Halep’teki muhaliflere karşı hava saldırısı düzenlememe sözü verdiği bildirildi.

BM planına göre taraflar ülkenin en büyük şehri olan Halep’te karşılıklı olarak saldırıları durdurmayı kabul etti.

‘SURİYE’DE DİPLOMATİK ÇABALAR SÜRECEK’

BM Güvenlik Konseyine (BMGK) bilgi veren BM’nin Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura, ülkede devam eden iç savaşı durdurmaya yönelik yaptığı son girişimi basına kapalı toplantıda Konsey üyelerine anlattı. Temsilci, Esad’a bağlı güçlerin hava saldırılarını askıya alacağı tarih konusunda net bir bilgi vermedi. Ancak Mistura, Suriye’ye en kısada sürede dönerek hükümetin taahhüdünü yerine getirmesi için diplomatik çabalarını sürdüreceğini dile getirdi. Mistura’nın son gelişmeyi, “Dört yıldır devam eden savaşın siyasi yollarla sona ermesi yolunda bir ışık” diye değerlendirmede bulunduğu aktarıldı. 

BATI MUHALİFLERDE DOĞU ESAD’TA

Halep’in Batı bölgesi muhaliflerin, Doğu ise hükümet güçlerinin kontrolü altında. Mistura, BM planı kapsamında “Güvenli Bölgeler” oluşturarak Suriyelilere daha fazla insani yardımın ulaştırılmasını amaçlıyor. Mistura güvenli bölgelerin kurulması ile elde edilecek başarının ülkedeki savaşa siyasi çözüm sağlayacağını da savunuyor.

Mistura, geçtiğimiz ay Cenevre’de “Umudumuz, Halep’in siyasi çözüm sürecinin yeniden başlamasına yönelik bir ışık ve taraflar arasında siyasi ufuk ile güven artırıcı olması yolunda,” diye açıklamada bulunmuştu.

Suriye’de savaşan ve el Kaide’ye bağlı Nusra Cephesi ise BM’nin planını Esad’a yeniden toparlanma ve saldırma olanağı sağlayacağı gerekçesi ile reddetmişti.

BM kayıtlarına göre Suriye’de dört yıldır devam eden savaşta bugüne kadar 220 bin dolayında insan öldü.

Mistura, BM’nin Suriye temsilciliği görevine geçtiğimiz temmuz ayında getirilmişti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Kobanê'de 15 köy daha IŞİD'den temizlendi

SONRAKİ HABER

Eğit-donat anlaşması yürürlükte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...