18 Şubat 2015 11:00

Êzidîlerin Xıdır İlyas Bayramı

Xıdır İlyas Bayramı Êzidîler tarafından her yılın 19 Şubat’ında kutlanan kadim bir Êzidî bayramıdır. Ezidier bayramın sürdüğü üç gün boyunca hayvansal gıda tüketmiyor.

Paylaş

Xıdır İlyas bayramında 3 gün boyunca etsiz yemekler yenildiği için Êzidiler arasında Bêxwîn de (Kansız) denilen bayram yüzyıllardır Êzidî halkı tarafından kutlanan bir bayramdır.

Her yılın 19 Şubat’ında kutlanan bayramda üç gün boyunca hiçbir hayvansal gıda tüketilmiyor. Êzidî inancına göre bu bayram boyunca kan dökmek yasak. 

Üç gün boyunca sadece sebze ve meyve gibi gıdaların tüketildiği bayram da ayrıca 7 tür tahıldan yapılan bir yemek yapılıyor. Kimi yerlerde bu tahıl türlerinin sayısı 40 kadar çıkabiliyor.  



Ezidî inancında kutsal bir yere sahip olan bu bayram hakkında bilgi veren Efrîn Êzidîlerinden Birc Evdalo şunları belirtti: “Herhangi bir dileğinin gerçekleşmesini isteyen kişiler tahıllardan yapılan yemeği bir parça beze sarıp gece yastığının altına koyduğunda o gece bir rüya görür. Sabah katlığında rüyasını anlatırsa eğer bu dileği gerçekleştirilecek.” 

Êzidî inancında bayramın bolluk ve bereket getirdiğine inanıldığını söyleyen Evdalo bayram boyunca yapılan yemeğin hayvanlara da yedirildiğini ve tarlalarda serpildiğini söyledi. (ANHA) 

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Elitaş'a göre HDP'liler kendilerini darp etmiş

SONRAKİ HABER

Kobanê'de 15 köy daha IŞİD'den temizlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa