18 Şubat 2015 06:17

Ülker işçilerine uluslararası destek

Gıda sektöründe örgütlü uluslararası sendikalar ve işçiler, Öz Gıda-İş’ten DİSK/Gıda-İş’e geçtikleri için işten atılan ve 115 gündür direnen Ülker işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

Paylaş

Gıda sektöründe örgütlü uluslararası sendikalar ve işçiler, Öz Gıda-İş’ten DİSK/Gıda-İş’e geçtikleri için işten atılan ve 115 gündür direnen Ülker işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

Topkapı’da bulunan Ülker işçilerini Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri (IUF) Ron Oswald, IUF’den Burcu Ayan, İngiltere Unite the Union Sendikasından Matt Gould, Rhys McCarthy, İngiltere Gıda İşçileri Sendikasından Stuart Fegan, Belçika FGTB delacre Gıda İşçileri Sendikasından Francisco Barrera, Cnockaert Jeanmarc ziyaret etti. Türkiye’den de direnişte olan BEDAŞ işçileri, Emek Partisi, Eğitim Sen 1 No’lu Şube, UİD-DER, SDP ve HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel oradaydı. İngiltere Unite the Union Sendikası ve GMB adına konuşan Matt Gould, kısa bir süre önce Yıldız Holding tarafından alınan United Biscuits fabrikasındaki işçiler adına burada olduklarını belirtti. Dünya genelindeki tüm Ülker fabrikasındaki işçiler iyi muamele yapılmasını isteyen Gould, “Ülker patronuna sesleniyorum. Bu işçileri derhal şimdi işe geri al” dedi.

SİZİN SORUNLARINIZ BİZİM SORUNUMUZDUR

“Beraberimde iyi bir hava getiremedim, kar ve soğuk getirdim ama beraberimde dayanışma mesajları getirdim” diyen İngiltere Gıda İşçileri Sendikasından Stuart Fegan, “Aynı şirkette aynı patron için çalışıyoruz. Sizin sorunlarınız bizim de sorunlarımız. Kendi sorunlarımızı çözmek için buradaki sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor. Sizin direnişinizi İngiltere’deki gıda işçilerine anlatacağız” diye konuştu.

Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri (IUF) Ron Oswald da “Avrupa hatta dünyadaki tüm Ülker fabrikalarındaki işçiler sendikalı ve bizim sendikamızın üyesi. Dünyadaki tüm ülker işçilerinden bir mesaj getirdim buraya. Sendikalı işçiler burada Ülker işçilerine yapılan kötü muameleye ve işten atmalara izin vermeyecek” dedi.

25 yıldır United Biscuits’te çalıştığını belirten bir işçi de şunları söyledi: “6 aydır da Ülker işçisi sayılırım. İngiltere’de bizim demokratik haklarımız var. İstediğimiz sendikaya üye olmak bizim hakkımız. Eğer bu hakkımız gasbedilirse greve gideriz. Sizin de bu hakkınız var. Sizin de bu hakkınızı kullanmanız için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.”

‘ASIL SINIRLARI AŞAN İŞÇİ DAYANIŞMASIDIR’

Sermayenin sınırları tanımadığını ve her yerde işçilerin üzerine basarak büyüdüğünü söyleyen Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan da “Asıl sınırları tanımayan, sınırları aşan işçi sınıfının uluslararası dayanışmasıdır. İşte bugün Yıldız Holdingin aldığı United Biscuit’te çalışan işçiler ve onların sendikaları sınırları aşarak Ülker işçileri ile dayanışmaya geldiler” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise, GMB’nin dövizini göstererek, “Bakın döviz de ne yazıyor; Siz çalışırken sizi koruruz diyorlar. Ama burada Ülker işçileri acımasız çalışma koşulları altında çalışırken onların sendikası Öz Gıda-İş korumadığı için DİSK/Gıda-İş’te örgütlenmek istediler ve işten atıldılar. Türkiye’de sendika seçme özgürlüğü gerçek anlamda yok” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da metrobüs durdu: Yolcular yaya devam etti

SONRAKİ HABER

İstanbul'da kar etkisini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...