17 Şubat 2015 18:51

Davutoğlu: Çözüm süreci kritik bir aşamada

Pakistan'da resmi temaslarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu başkent İslamabad'da bir basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, çözüm sürecinin kritik bir aşamada olduğunu söyledi.

Paylaş

Basın toplantısının başında Pakistan’daki temaslarına değinen Başbakan Ahmet Davutoğlu, çok önemli bazı kararlar aldıklarını, görüşmelerde bölgesel konularda fikir alışverişi yapma imkanı bulduklarını ve Türkiye ile Pakistan arasında 11 anlaşma imzalandıklarını söyledi.

İç güvenlik paketi görüşmeleriyle ilgili bir soru üzerine Başbakan Davutoğlu, paketin içinde özgürleştirici adımlar olduğunu, bu yasanın Türkiye’nin ihtiyaçlarına hitap eden bir yasa olduğunu söyleyerek hükümete kimsenin ev ödevi veremeyeceğini belirtti. Davutoğlu kamu düzenini savunmanın herkesin menfaatine olduğunu ifade ederek, “Yapıcı teklifleri varsa getirsinler, bozguncu tavır sergileyeceklerse boyun eğmeyiz” diye konuştu. 

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Jandarmanın İçişleri Bakanlığına bağlanması var. Bu arada molotofkokteyline karşı tavır da var. Bonzai ile ilgili tavır da var. Bu pakete bu üç parti eğer birlikte karşı çıkacaksa, bu başlı başına bir siyaset dersidir. Herkesin bu tabloya bakıp gerekli dersi alması lazım. Kim ülkede özgürlük istiyor. Kim jandarmanın İçişlerine bağlanması suretiyle özgürlükleri, sivilleşmeyi teşvik ediyor, kim buna karşı çıkıyor? HDP ile MHP'nin birlikte buna karşı çıkmalarını izleyeceğiz ya da kim molotofkokteyli, 6-7 Ekim olayları dolayısıyla halkın hayatını karanlığa boğan o üç günü yaşadık. Bundan sonra herhalde sık sık bu görüntüleri belki de Meclis'te izletmek gerekir ki herkes buraya, bu iç güvenlik yasasına nasıl geldiğimizi görsün. O günlerde Kılıçdaroğlu'nun, Bahçeli'nin ne dediğini hatırlasın. Şimdi Demirtaş ile yan yana duracaklarsa seçime giderken herhalde bundan daha açıklayıcı bir tablo yok. Bunların karşısında özgürlükleri savunan, herkesin ismini istediği gibi
değiştirme özgürlüğünü hayata geçiren bu yasayı hazırlayan AK Parti var. Halkın güvenliği söz konusu olduğunda molotofa da, bonzaiye de terör muamelesi yapan AK Parti var. Uyuşturucuların özgürlüğünü savunan HDP, CHP, MHP var. Uyuşturucu tacirlerine yönelik ya da Kobani olayları bahane edilerek halka o baskıyı yapanların karşısında bakalım nasıl birlikte olacaklar göreceğiz ama kim birlikte olursa olsun, bir kez daha söylüyorum, İç Güvenlik Reformuyla ilgili yapıcı bir teklifleri varsa getirsinler. Ancak, kilitlemek gibi Meclisle uyumlu olmayan bir dil kullanıp, yıkıcı bozguncu bir tavır sergileyeceklerse bunlara biz ne Meclisi kilitlettiririz ne de onların bu anlamda tehditlerine boyun eğeriz. O yasa ülkemizin ihtiyaçlarına hitap eden bir yasadır. 6-7 Ekim olaylarındaki sahneleri hatırlayan milletimiz eminim bu yasaya desteği verecektir. Onlar da birlikte ne yaparlar, birlikleri beraberlikleri hayırlı olsun diyeyim bu yeni bir sahne ama biz milletle birlikte olmaya devam edeceğiz." 

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm sürecinin kritik bir aşamada olduğunu söyleyen Davutoğlu, hükümetin süreçte bir tereddüt içinde olmadığını vurguladı.

Davutoğlu basın toplantısının sonunda Özgecan cinayetiyle ilgili bir soru üzerine toplumda bir duyarlılık oluştuğunu bunun da çok önemli olduğunu belirterek “Burada aslında kritik psikolojik eşik anlamında önemli bir noktadayız. Özgecan kızımızın katledilmesi yüreğimize bir ateş düşürmüştür ama toplumda da bir duyarlılık oluşturmuştur. Bu önemli bir husus. Burada da bütün dolmuş şoförlerimizin sanki muhtemel bir suçlu gibi görülmesi de son derece yanlış ki onlar da bugün son derece anlamlı tavırlar sergilediler Özgecan'ın ailesiyle dayanışma anlamında. Bütün yolcuların namuslarının kendilerine emanet olduğunu ifade ettiler. Bu bizim kültürümüzde zaten var olan bir husus. Bu duyarlılığın uyanması çok önemli, özellikle Özgecan'ın babasının verdiği mesajlar kültürümüze, tarihimize güzel destansı ifade olarak geçmiştir. Cezasını bu katiller mutlaka bulacak, bu hunharca saldırıyı yapanlar ama bunlara karşı en erdemli cevabı Sayın Mehmet Arslan verdi. Bizim yapacağımız zaten var olan 2007'den 2012'ye 2012'den 2015'e yürütülen stratejinin iyi bir etki analizini yaparak nerelerde daha neler yapmak lazım, bunları tek tek tespit etmek. Sonrasında da inşallah önümüzdeki dönemde adımları ortaya koymak. Buton gibi pratik teklifler de olabilir ama eğitime dönük toplumsal duyarlılığı artırmaya dönük tedbirler de söz konusu olur, hukuki tedbirler de söz konusu olur" şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de on bin kişi Özgecan için yürüdü

SONRAKİ HABER

Asya Abdullah ve Cem Terzi'ye ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa