17 Şubat 2015 11:07

On binlerce kişi sokağa çıktı, Kopenhag’da ölenleri andı

Danimarka’da on binlerce kişi başkent Kopenhag’da gerçekleşen silahlı saldırılar sonucu ölenleri andı. Saldırılar kınandı.Ülke genelinde on binlerce kişi sokaklara çıktı.

Paylaş

Danimarka’da on binlerce kişi başkent Kopenhag’da gerçekleşen silahlı saldırılar sonucu ölenleri andı. Saldırılar kınandı.
Ülke genelinde on binlerce kişi sokaklara çıktı. Ellerinde mumlar ve meşalelerle sessizlik eylemleri yaptı. Kopenhag’da resmi binalarda bayraklar yarıya indirildi. Saldırı düzenlenen yerlere çiçekler bırakıldı.

İSVEÇÇE VE KÜRTÇE ŞARKILAR

Anma törenine ise Veliaht Prens Frederik, Başbakan Helle Thörning Schmidt, Kopenhag Valisi Frank Jensen, bakanlar, milletvekilleri, İsveç Başbakanı Stefan Lofven’in da katıldığı törende Sanatçı Fuat Talay da İsveççe ve Kürtçe iki şarkı söyledi. Eski Hahambaşı Bent Melchiör törene Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Çekiç’in kolunda geldi. Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt başkentte 30 bin kişiye ulaştığı açıklanan kalabalığa seslenerek,  “Danimarka’ya, hepimize yapılan bir saldırıdır” dedi. Gözyaşlarını tutmakta güçlük çeken Başbakan Schmidt törene katılanları bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

İKİ KİŞİ TUTUKLANDI

Kopenhag’da düzenlenen ifade özgürlüğü konferansına ve sinagoga düzenlenen saldırıda bir film yönetmeni ve bir güvenlik ölmüş, beş polis de yaralanmıştı. Saldırganın polis tarafından vurulup öldürüldüğü açıklanmıştı. Danimarka medyası saldırganın ismini Ömer el Hüseyin olarak açıkladı. El Hüseyin’in Filistin kökenli olduğu ve ailesinin doğumundan önce Danimarka’ya yerleştiği öğrenildi. 2013 yılında adam bıçaklamaktan iki yıl hapis cezasına çarptırılan el Hüseyin saldırıdan iki hafta önce cezaevinden çıkmıştı. Öte yandan dün iki kişi, saldırgana silah temin etme ve gizlenmesine yardım etme suçlamasıyla tutuklandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İtalya'dan Libya açıklaması: BM kararını beklemeliyiz

SONRAKİ HABER

Ukrayna'da ateşkes tehlikede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...