17 Şubat 2015 10:38

Diyarbakırlı kadınlardan ortak mücadele çağrısı

Mersin'in Tarsus ilçesinde tecavüz girişimine direndikten sonra katledilen Özgecan Aslan için Diyarbakır’da yüzlerce kadın sokağa çıktı.

Paylaş

Mersin'in Tarsus ilçesinde tecavüz girişimine direndikten sonra katledilen Özgecan Aslan için Diyarbakır’da yüzlerce kadın sokağa çıktı. Kadınlar yaptığı kitlesel yürüyüşle, Ortadoğu'da IŞİD, Türkiye’de ise AKP payıyla yaşanan kadın katliamlarının birbirinden bağımsız olmadığına, tüm kesimlerden kadınların ortak mücadelesinin önemine vurgu yaptı.

Diyarbakır, Özgür Kadın Kongresi’nin (Kongra Jinên Azad)  çağrısıyla Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde toplanan yüzlerce kadın, “Özgecan’ın katillerine karşı Kobanê ruhuyla mücadeledeyiz” yazılı pankart taşıdı.

KADINLARIN ÖFKESİ SOKAĞA SIĞMADI

Ofis AZC Plaza önüne doğru yürüyüşe geçen kadınlar Diyarbakır’ın en işlek caddesi olan Ekinciler Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüdü. Çevreden araçların korna çalarak destek verdiği yürüyüşe çevredeki vatandaşlarda alkışlarıyla eşlik etti. Yürüyüşe çok sayıda erkek de katılarak kadınlarla birlikte slogan attı. Yürüyüşe semtlerden ve liselerden genç kadınların da katılmasıyla binleri bulan kitle caddenin hem geliş hem de gidiş yönünü trafiğe kapatarak yürüdü. Yürüyüş kortejinin en önünde de Diyarbakır Belediye Eş başkanı Gültan Kışanak’la birlikte çok sayıda kurum temsilcisi kadın yürüdü.  Eyleme DBP, HDP ve EMEP’li kadınlar da katılarak destek verdi.  

YAŞANANLAR BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ DEĞİL

AZC Plaza önünde ortak açıklamayı okuyan Mukaddes Alataş, kadın katliamlarından medya, erkek egemen sistemin payı olduğu kadar AKP iktidarının da payı olduğunu söyledi. Özgecan şahsında tüm katledilen kadınların acısının öfkelendirdiğini ifade eden Alataş, “Kadını erkekle eşit görmeyen, tecavüzcüsünden çocuk doğurtmayı dayatan, her gün kadınlar aleyhine demeçler verip erkini gün geçtikçe daha da güçlendiren AKP iktidarının payı yok mudur” dedi. Türkiye’de ve Ortadoğu’da yaşanan kadın katliamlarının birbirinden bağımsız olmadığını ifade eden Alataş, tüm kesimlerden kadınları ortak mücadele etmeye çağırdı.

KIŞANAK: ERKEK EGEMEN ZİHNİYETE KARŞI ORTAK DURUŞ SERGİLENMELİ

Yürüyüşe katılarak destek veren Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da gazetemize verdiği görüşünde, “Özgecan’ın katledilmesini lanetliyorum. Bu saldırı sadece Özgecan’a değil tüm kadınlara yapılmış bir saldırıdır. Özgecan bir dönüm noktası olsun. Tüm kadınları erkek egemen zihniyetine karşı net bir duruş sergilemeye çağırıyorum. Kadın cinayetlerine karşı güçlü bir direniş sergilersek önleyebiliriz. Kamuoyunda bu birkaç psikopatın yaptığı iş gibi gösterilse bu hiç doğru değil, bu bir zihniyet sorunudur” dedi. Kışanak, katliamların kadını erkeğin bir emaneti olarak gören zihniyetin sonucu olduğunu söyledi. Kadını evin içerisinde hapsetmek isteyen, kadını sadece annelik kariyerleriyle sınırlamak isteyen zihniyete karşı esas mücadelenin gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siirt ve Yüksekova'da Naseem'in idamının durdurulması istendi

SONRAKİ HABER

Samsun'da okul yerine cami yapılması kararı iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...