17 Şubat 2015 10:36

Siirt ve Yüksekova'da Naseem'in idamının durdurulması istendi

Siirt ve Yüksekova TUHAD-FED Temsilciliği, İran'da 19 Şubat'ta idam edileceği açıklanan 17 yaşındaki Kürt siyasi tutuklu Saman Naseem'in idamının durdurulması talep edildi.

Paylaş

İran'ın 19 Şubat'ta idam edeceğini açıkladığı 17 yaşındaki Kürt siyasi tutuklu Saman Naseem için Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde TUHAD-FED öncülüğünde Sanat Sokağı'ndan dernek binasına kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunan kitle adına konuşan TUHAD-FED Yöneticisi Arap Yardımcı, "Şu anda İran Urmiye Cezaevi'nde tutuklu bulunan Saman Naseem, iddiaya göre 19 Şubat tarihinde İran Devleti tarafından idam edilecektir. Biz Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Federasyonu olarak idamların bir insanlık suçu olduğunu, İran devletinin aldığı bu insanlık dışı kararından derhal vazgeçmesini talep ediyoruz. Tahran yönetiminin Kürtlere yönelik idam, infaz ve zindanlarda uyguladığı vahşet politikasına ağırlık vermesi Kürtlerin statüsüne yönelik bölgesel gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır. Bu idam kararları ve faşist yönelimler sömürgeciliğin İran ayağıdır. Kürt halkı bu uygulamalara asla sessiz kalmayacaktır" dedi.

Tahran yönetiminin Kürt sorunu konusunda sergilediği tavrın çözümsüzlükte ısrar etmek olduğunu belirten Yardımcı, "İdamlar Kürt sorununu daha da derinleştirecektir. İdam, İran Devleti eliyle işlenen cinayetleri ile yaşam hakkı ve uluslararası hukuk yok sayılmıştır. Uluslararası insan hakları örgütlerinin İran'da yaşanan idamlar karşısında harekete geçerek idamlar karşısında seslerini yükseltmelerini istiyoruz" dedi.

SİİRT'TE NASEEM İÇİN EYLEM 

Siirt TUHAD-DER de, İran Rejimi'nin Saman Naseem'in idam kararına ve Kürt siyasi tutuklulara yönelik uygulanan idam politikalarını basın açıklamasıyla protesto etti.

 "İdam bir insanlık suçudur, İran'daki idamlara dur de!" pankartı açılan açıklamada, "Kahrolsun idamcı İran rejimi" dövizi taşındı. Daha sonra açıklamayı yapan TUHAD-DER Siirt Temsilcisi Hekim Ekinci, İran'da idam kararlarıyla katledilen tutsakların durumuna dikkat çekerek, idam kararı verilmiş yüzlerce Kürt siyasi tutsağın olduğunu belirti. 

Yaşı büyütülerek idam cezasına çarptırılan Saman Naseem için verilen kararın derhal geri alınmasını isteyen Ekinci, "İran idam devleti bilsin ki onun idamcı ve inkarcı politikalarına karşı Kürt halkı boyun eğmeyecektir" dedi. Ekinci, idamlara karşı demokratik her türlü tepkinin gösterilmesi gerektiğini kaydetti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Bu feministler filan var ya...

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlı kadınlardan ortak mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...