17 Şubat 2015 08:04

Tüzel'den Aile Bakanı'na Özgecan soruları

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Özgecan Aslan'ın katledilmesine dair Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Özgecan Aslan'ın katledilmesine dair Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Aslan cinayetinin ülkedeki tüm kadınları ayağa kaldırdığını, birçok kentte yapılan gösterilerde kadınların uğradığı taciz ve şiddet vakalarını anlattığını hatırlatan Tüzel, şöyle konuştu:

"Kayseri’de daha önce tecavüze uğramış 17 yaşındaki bir kadının, tecavüz davasında, “rıza var” denilerek serbest bırakıldığını göz yaşlarına boğularak hıçkıra hıçkıra açıklaması kadınlarda infiale yol açmıştır. Bu anlatımdan cesaret alan bir başka kadın annesiyle birlikte Kayseri kadın dayanışma derneği yetkililerine gizli kalmış tecavüz vakasını aktarıverme ihtiyacı duymuştur. Buna benzer sayısız itiraf da sosyal medya üzerinden paylaşılmaya devam edilmektedir.

Bu hurharca katliama 48 saat tek kelime etmeyen Hükümet yetkililerinin, kadınların öfkesinin sokağa taşması karşısında, kadına yönelik taciz, tecavüz ve katliamların münferit vakalarmış gibi  “hadım” ve “idam” tartışmalarını ülke gündemine sokmaları kabul edilemezdir.

Özgecan Aslan dava dosyasına gizlilik konması ve davanın Baronun itirazlarına rağmen başka bir kente taşınacağı açıklamalarının daha baştan, adil yargılama ilkesine gölge düşürdüğü kadına yönelik şiddet vakalarının toplum nezdinde teşhirinin ve halkın haber alma ve basın özgürlüğünün engellendiği bir sürece dönüşmektedir.

İHD verilerine göre 2014 yılında Türkiye’de erkeklerin saldırısı sonucu 294 kadın öldürüldü, 458 kadın yaralandı ve 142 kadın taciz ve tecavüze uğradı. Türkiye’de her gün ortalama 4-5 kadın saldırıya uğramakta bu kadınlardan 1 veya 2’si yaşamını yitirmektedir. Toplumsal bir sorun olan kadına yönelik şiddete kaynaklık eden nedenleri ortadan kaldıracak, bağımsız kadın örgütleri ve üniversitelerin ilgili birimleriyle birlikte bütünlüklü, özeleştirel bir politika belirlemek zorunluluktur."

Tüzel, şu sorulara yanıt istedi:

1)     Özgecan’ı katleden zihniyetin gerisinde, her gün televizyonlarda “kadın erkek eşit değildir”, “kadınlar iş aradığı için işsizlik artıyor”, “9 yaşında kız çocuğu ile evlenilebilir”, hamile kadının sokağa çıkması, kadının gülmesi terbiyesizliktir”, “tecavüze uğrarsa doğursun, devlet bakar” anlayışının, kadını değil aileyi, devleti korumayı esas alan politikaların rolü olduğunu düşünüyor musunuz?

2)     Özgecan’ın hunharca katledilmesi dava dosyasına gizlilik konulması ve başka bir kente taşınmasına karşı Bakanlığınız bir girişimde bulunmuş mudur?

3)     Kadına yönelik şiddet, tecavüz ve kadın cinayeti davalarında faillere “haksız tahrik”, “iyi hal” ve “pişmanlık” indirimi uygulanarak yargı kararları erkek şiddetini önlemek yerine teşvik eder nitelikte sonuçlanmaktadır. Kadına yönelik şiddet suçlarında, “haksız tahrik”, “iyi hal” ve “pişmanlık” indirimini sona erdirecek yasal bir çalışmanız var mı?

4)     Kadını ikincil planda gören ve kadına yönelik cinsel şiddet ve cinayetleri olağanlaştıran zihniyetin değişmesi için TRT başta olmak üzere basın ve medya organlarında yazan, konuşan “dini ulema” uzantısı kişilerin yayınlarına dair önlem almayı düşünüyor musunuz?

5)     Okullarda “toplumsal cinsiyet eşitliği” derslerinin okutulması, ders kitaplarından cins ayrımcı söz, anlatı ve resimlerin ayıklanması yönünde bir çalışmanız var mı?

6)     Kadınların yükselen tepkisini ve halkın davaya ilgisini engellemek yerine kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve toplumsal bir aydınlanma için bir olanağa dönüştürmeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda Hükümetinize bir öneride bulunacak mısınız?​

ÖNCEKİ HABER

'Özgecan'ın adını yaşatacağız'

SONRAKİ HABER

Dicle Vadisi için yeni tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...