17 Şubat 2015 05:21

Kobanê Kantonu'nun tamamen özgürleşmesine az kaldı

Kobanê kent merkezinin özgürleştirilmesinin ardından köyleri kurtarmaya dönük başlatılan ikinci hamle operasyonlarını anlatan YPJ Komutanı Azime Deniz, 'Kısa bir süre sonra Kobanê Kantonu'nun tüm topraklarının özgürleştirildiği müjdesini vereceğiz. Kürt halkına ve coğrafyasına yönelik tehdit nerede olursa olsun orada olacağız. Gerekirse, Girê Spî (Til Ebyad), gerekirse Minbic, gerekirse Cerablus. Rojava'nın üç kantonun birleştirilmesi için de büyük bir güç ve moralle hazırız' dedi.

Paylaş

Kadri ÖZKAN / Rojda KORKMAZ

Kobanê kent merkezinin özgürleştirilmesinin ardından köyleri kurtarmaya dönük başlatılan ikinci hamle operasyonlarını anlatan YPJ Komutanı Azime Deniz, "Kısa bir süre sonra Kobanê Kantonu'nun tüm topraklarının özgürleştirildiği müjdesini vereceğiz. Kürt halkına ve coğrafyasına yönelik tehdit nerede olursa olsun orada olacağız. Gerekirse, Girê Spî (Til Ebyad), gerekirse Minbic, gerekirse Cerablus. Rojava'nın üç kantonun birleştirilmesi için de büyük bir güç ve moralle hazırız" dedi.

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik 15 Eylül'de başlattığı saldırılara karşı geliştirilen 134 günlük tarihi direnişle Kobanê kent merkezi IŞİD'den temizlendikten sonra 27 Ocak'ta da köyleri özgürleştirmeye dönük ikinci hamle başlatıldı. İkinci hamle kapsamında devam eden operasyonlarla kentin batı, doğu ve güney cephelerinde köyler bir bir özgürleştirilirken, YPG/YPJ güçleri karşısında duramayan IŞİD ya büyük kayıplar veriyor ya da kaçıyor. Devam eden operasyon, ikinci hamlenin geldiği aşama ve sürdürülen direniş hakkında DİHA'ya konuşan YPJ Komutanı Azime Deniz, Kobanê Kantonu zaferinin yakın olduğunu belirtti.

'TÜRKİYE SINIRINA KAÇIYORLAR'

Kobanê'nin fedai bir ruhla özgürleştirildiğini söyleyen Deniz, kent merkezinin temizlenmesinin hemen ardından ikinci hamleyi başlattıklarını hatırlattı. Zafer coşkusuyla, başlatılan ikinci hamlenin ilk günlerinde, kentin üzerinde tehlike arz edecek stratejik noktaları ve etrafındaki köyleri ele geçirdiklerini dile getiren Deniz, "Üç cephede de başarılı operasyonlarımız devam ediyor. Bazı yerlerde göğüs güğüse savaş yaşandı, ancak operasyon düzenlediğimiz tüm alanlara bayrağımızı diktik" dedi. Etkili operasyonları sonucunda kent merkezinde kırılan IŞİD'lilerin kaçmaya başladığını aktaran Deniz, saldırı fırsatı vermediklerini ifade ederek, "Kapsamlı operasyonlarımız sonucunda birçok yerde çeteler kaçmaya başladı. Çetelerin kimi zaman Türkiye sınırına yöneldiğini gördük. Hem batı, hem doğu, hem de güney de devam ettirdiğimiz operasyonlarda çetelere saldırı fırsatı vermedik, vermiyoruz. Operasyonlarımız sürerken, olarca kez hamlemizi kırmaya dönük saldırılar gerçekleştirdiler, ancak YPG/YPJ güçleri tüm bu saldırılarda da çeteleri her seferinde kırdı" şeklinde konuştu.

IŞİD'in pasif savunma içerisinde olduğunu dile getiren Deniz, örgütün kaçtığı köylerde mayınlama yaptığı bilgisini verdi. Deniz, şöyle devam etti: "Kimi köylere suikastçılar yerleştiriyorlar. Yani ellerindeki tüm gücü kullanıyorlar ama bizim yürüttüğümüz taktik ve strateji karşısında duramıyorlar. DAİŞ şu anda yönünü bize çevirip çatışarak gitmiyor, arkasını dönerek kaçıyor. Bu durum, çekildiklerinin değil, gücümüz karşısında duramadıklarının ve kırıldıklarının göstergesidir. Kobanê kent merkezinde de ikinci hamlemizde de zafer kazandığımız hiçbir noktadan geri tek adım atmadık. Ve elde ettiğimiz yerlerde güçlü mevziler kurduk."

'ZAFER YAKINDIR'

Kobanê'nin bir karış toprağı kalana kadar ikinci hamle operasyonlarını aralıksız sürdüreceklerini kaydeden Deniz, Kobanê'de aktif bir savunma ve saldırı konumunda olduklarını vurguladı. Kobanê Kantonu zaferinin yakın olduğunu belirten Deniz, "IŞİD, kararlılığımız ve irademiz karşısında duramayacaktır. Şu anda Kobanê'nin tamamında denetim sağlamamıza az bir mesafe kaldı. Başlattığımız ikinci hamlenin hedefine ulaşması yakındır. Kısa bir süre sonra Kobanê Kantonu'nun tüm topraklarının özgürleştirildiği müjdesini vereceğiz" dedi.

'GEREKİRSE TİL EBYAD, MİNBİC, CERABLUS'

Hedefledikleri ikinci hamle operasyonu zaferinden sonra da Kürt halkı ve coğrafyasına yönelik tüm tehditlere karşı hazır olacaklarını kaydeden Deniz, "Kürt halkına ve coğrafyasına yönelik tehdit nerede olursa olsun orada olacağız. Gerekirse, Girê Spî (Til Ebyad), gerekirse Minbic, gerekirse Cerablus. Neresi olursa olsun. Kürt halkına, toprağına yönelimin olduğu her yerde halkımızı savunmaya hazırız. Rojava'nın üç kantonun birleştirilmesi için de büyük bir güç ve moralle hazırız" dedi. Deniz, Kobanê direnişine destek sunan ve bizzat direnişe katılım sağlayan tüm çevreleri de selamlayarak, zaferin Kobanê ve üç kantonun olacağını dile getirdi. (Kobanê/DİHA)


13 KÖY DAHA ÖZGÜRLEŞTİRİLDİ

Kobanê'nin 3 cephesinde 13 köy özgürleştirilirken, en az 4 IŞİD'li öldürüldü.

Kobanê'de köyleri özgürleştirmek başlatılan 2'inci direniş hamlesi, doğu, batı ve güney cephelerinde aralıksız sürüyor. Bu kapsamda doğuda Bexdik, Xana Memed, Tolik ve Gültepe köyleri özgürleştirilirken, 2 IŞİD'li ölü olarak ele geçirildi. Doğudaki operasyonlarda 20 adet mayın da etkisiz hale getirildi.

Batı cephesinde düzenlenen operasyonlarda Ehmed Heso, Mişko, Hec İsmail ve 3 köyden oluşan Al Ebko köyleri özgürleştirildi, 23 mayın etkisiz hale getirilirken, 2 IŞİD'li ölü olarak ele geçirildi.

Güney'deki operasyonlarda ise Saqa, Derbenob Mezin ve Şêx Eli köyleri özgürleştirilirken, Cehdê ve Toraman köyleri arasındaki yolda IŞİD'lilerin bir aracı içindekiler ile birlikte imha edildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Samen Naseem için 'siyasi cinayeti' durdurun çağrısı

SONRAKİ HABER

THY, 123 iç ve dış seferini iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...