16 Şubat 2015 16:51

Çermikli kadınlar Özgecan'la birlikte Meryem için seslerini yükseltti

Diyarbakır Çermikli kadınlar, Özgecan Aslan ve Çermik'te eşi tarafından bıçaklanarak katledilen 3 çocuk annesi Meryem Yılmaz için seslerini yükseltti.

Paylaş

Özgecan Aslan'ın 13 Şubat günü Mersin'de katledilmesinden bir gün sonra 3 çocuk annesi Meryem Yılmaz Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde eşi tarafından bıçaklanarak katledildi. Çermikli kadınlar, erkekler tarafından katledilen Özgecan ve Meryem için yürüyüş düzenleyerek katliamları kınadı. 

Yürüyüşte "Özgenin hesabı sorulacak", "Erkek devlet şiddetine hayır", "Ji qirkirina jinê re Na! Êdî bese", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Kadın cinayetleri politiktir", "Özgecan ve katledilen kadınları unutmayacağız", "Tacize tecavüze son" dövizleri taşınırken sık sık "Jin jiyan azadî", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Yasta değil isyanlardayız", "Hepimiz Meryem'iz buradayız" sloganları atıldı.

Kongreya Jinên Azad- Özgür Kadın Kongresi (KJA), öncülüğünde yapılan yürüyüşte DBP Diyarbakır İl Örgütü Eş Başkanı Hafize İpek, Kayapınar ve Yenişehir belediye eş başkanları ile meclis üyeleri, DBP ve HDP'li yöneticiler ile KESK ve Eğitim Sen üyeleri de yer aldı.

Yapılan yürüyüşün ardından hazırlanan basın metnini okuyan Eğitim Sen Çermik Temsilciliği üyesi Gülistan Çavgun Işık, Özgecan'ın şokunu atlatamamışken ilçelerinde bu kez 27 yaşındaki Meryem Yılmaz'ın eşi tarafından bıçaklanarak hunharca katledildiğini söyledi. 

'CİNAYETLER TESADÜF DEĞİL'

Adalet Bakanlığı verilerine göre cinsel saldırı suçundan açılan davaların yarısında sanıklar beraat ettiğini ve yine geçen yıl öldürülen kadın sayısının Emniyet verilerine göre 133 olmasına rağmen gazete haberlerine göre 241 olduğunu belirten Işık, Türkiye'de kadın cinayetlerinin sistemli şekilde sürdüğünü, hükümetin kadın düşmanı politikaları ile tecavüz ve cinayet sarmalında kadınların katledildiğini ifade etti.

Işık, tüm bu vahşet tablosu içerisinde Özgecan ile Meryem'in katledilmesinin tesadüf olmadığının da altını çizdi.

Erkek egemen sistem içerisinde kadınlara açılan savaşın, yaşam haklarını ellerinden aldığını ifade eden Işık, "Biz Çermikli kadınların, 20 yaşında genç bir kadın olan Özgecan Aslan'ı ve 27 yaşındaki Meryem Yılmaz'ı vahşice katleden canilerden ve bu katliamları önlemeyen erkek egemen sistemden sorulacak hesabımız var" diye konuştu. Işık, bundan sonraki süreçte kadın cinayetlerinin cezasız bırakılmaması ve aynı vahşetlerin yaşanmaması için mücadele etmeye devam edeceklerini ve Meryem Yılmaz'ın davasına müdahil olacaklarını söyleyerek sözlerini noktaladı.

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar, katledilen Meryem Yılmaz'ın aile evine giderek taziyelerini sundu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Özgecan'ın üniversitesinin yer aldığı mahalle ayağa kalktı

SONRAKİ HABER

Katilin annesi: O annenin babanın ayaklarını öperim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa